new 3DS refuses to update

Discussion in '3DS - Nintendo Network' started by DiabloStorm, Apr 25, 2012.

Apr 25, 2012

new 3DS refuses to update by DiabloStorm at 10:20 AM (4,801 Views / 0 Likes) 32 replies

  1. DiabloStorm
    OP

    Member DiabloStorm Five Gold Star Medalist

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    666
    Location:
    Charicific Valley
    Country:
    United States
    I have it in my router's DMZ to bypass the firewall problem, the wifi is enabled and on WEP (also tried with no security), I tried various DNS numbers, power cycled the router, restarted the 3DS and it still wont update...

    WTF

    Comcast
    Netgear cg814wg v2

    what is the problem here...?
     


  2. dicamarques

    Member dicamarques Definitely not Bruce Wayne.

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Messages:
    1,012
    Location:
    Your computer's Recycle Bin
    Country:
    Portugal
    try reseting your router (full reset)
     
  3. BoxmanWTF

    Member BoxmanWTF ♪Toot Toot Sonic Warrior♫

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Messages:
    1,144
    Location:
    Behind you
    Country:
    Canada
    Turn on your 3ds and leave it in the Friend Code Menu for about 5 minutes, then try updating
     
  4. Coto

    Member Coto GBAtemp Addict

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    2,276
    Country:
    Chile
    Enable DMZ on a fixed IP. Add that IP manually on 3DS.
     
  5. bowser

    Member bowser Mwa ha ha ha!

    Joined:
    Sep 1, 2008
    Messages:
    2,178
    Location:
    GBAtemp ↑↑↓↓← → ← →BA
    Country:
    India
    Is your 3DS online? Can you access any sites through the 3DS browser?
     
  6. LouAllet

    Newcomer LouAllet Member

    Joined:
    Apr 8, 2012
    Messages:
    24
    Location:
    Bacoor, Cavite
    Country:
    Philippines
    i'm also experiencing the same problem.. i tried almost anything power cycling the router (full reset), manually assigning IP and dns numbers, disabling the firewall of my router, etc. but still no luck.. but i can download swapnotes just fine and browse websites thru the browser.. i don't know what's wrong and why my 3ds can't update..
     
  7. serenade.63

    Member serenade.63 GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 17, 2011
    Messages:
    419
    Country:
    United States
    Try again tomorrow, my 3DS does the same thing, but it always works eventually.
     
  8. DiabloStorm
    OP

    Member DiabloStorm Five Gold Star Medalist

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    666
    Location:
    Charicific Valley
    Country:
    United States
    I dont even have the browser yet. 'Coming in a future update.' But yes I am online, I added a friend's FC already and it says they were online, also all connection tests passed.
     
  9. jowan

    Member jowan GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 10, 2008
    Messages:
    276
    Location:
    Medellin
    Country:
    Colombia
    burn your 3ds, that should stop it from refusing
     
    1 person likes this.
  10. andy26129

    Member andy26129 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 23, 2011
    Messages:
    376
    Country:
    United States
    Or simply go outside and look for an open Wifi hotspot, or if you own a smartphone or know someone that does download an app called myhotspot or something similar for free and problem solved.
     
  11. Luigi2012SM64DS

    Banned Luigi2012SM64DS G-old member

    Joined:
    Aug 27, 2011
    Messages:
    2,060
    Location:
    Minecrapt
    Country:
    Canada
    try a different security like wep2
     
  12. insidexdeath

    Member insidexdeath .

    Joined:
    Apr 13, 2010
    Messages:
    1,045
    Country:
    United Kingdom
    I had this problem before and I believe when I googled, it had something to do with the SD card.

    What I did is backup the SD card, format it and then put back the backed up files.
     
  13. DiabloStorm
    OP

    Member DiabloStorm Five Gold Star Medalist

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    666
    Location:
    Charicific Valley
    Country:
    United States
    Just got home from trying exactly this, I tried 3 different spots and probably 10 different SSIDs that popped up, all within range (full bars) it wouldn't even connect. (Error: 003-3102) This is bullshit...
     
  14. ferofax

    Member ferofax End of the World

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Messages:
    2,564
    Location:
    Philippines
    Country:
    Philippines
    what's the error message you get? does it really refuse to update (like saying "you can't update now or ever"), or does it start to update but stops along the way?

    because if your 3DS is online but you can't update, sounds like your internet connection is too slow or unstable (drops intermittently). no 3DS will refuse an update, it will just tell you that you're updated and stop at that.

    EDIT: the best suggestion i can make is to access a better hotspot, preferrably one with faster internet. you'll be surprised how simple it is to update if you give your 3DS a "proper" access point.
     
  15. DiabloStorm
    OP

    Member DiabloStorm Five Gold Star Medalist

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    666
    Location:
    Charicific Valley
    Country:
    United States
    Unsurprisingly, this didn't do anything.
     
  16. DiabloStorm
    OP

    Member DiabloStorm Five Gold Star Medalist

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    666
    Location:
    Charicific Valley
    Country:
    United States
    "An Error Occurred. Unable to Update" is the message it gets after the download bar reaches like 1% and freezes. Also in response, read the message above yours =P My internet is fine and my original DS had no problems connecting and still doesn't have any problems, I don't know wtf is wrong with the 3DS.
     
  17. LouAllet

    Newcomer LouAllet Member

    Joined:
    Apr 8, 2012
    Messages:
    24
    Location:
    Bacoor, Cavite
    Country:
    Philippines
    just what i'm experiencing sir.. the download bar would just fill up a little then it would stop and just says error and the 3ds will restart itself.. it won't even reach 50%.. will you let me know if you come up with a solution eventually just in case? thanks..
     
  18. ferofax

    Member ferofax End of the World

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Messages:
    2,564
    Location:
    Philippines
    Country:
    Philippines
    are your wifi configured simply or with lots of advanced custom thingamjiggers? because i find it's easier for the 3DS to connect to simple hotspots.

    also, this might be an isolated issue, but i still have a strong feeling that it's your internet/wifi that's having problems, not the 3DS. again, i ask you to find a better hotspot, something simple and stable. if you still have problems updating from better access points, then it's your 3DS that have issues. but i strongly suspect you'll be able to update just fine otherwise.
     
  19. DiabloStorm
    OP

    Member DiabloStorm Five Gold Star Medalist

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    666
    Location:
    Charicific Valley
    Country:
    United States
    Sigh...I already pointed out that I've tried multiple other hotspots one of which was a Mcdonalds that is officially recognized as a "Nintendo Zone Location" by the Nintendo website. The 2 SSIDs there yielded error 003-3102 just like every other hotspot I tried.
     
  20. ferofax

    Member ferofax End of the World

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Messages:
    2,564
    Location:
    Philippines
    Country:
    Philippines
    then try to set up one, something as simple as possible, maybe with security off. maybe try it during off-peak hours, just to make sure.

    i don't really trust outside hotspots that much. just because they're free or accessible doesn't mean they're fast. they could probably be congested.
     

Share This Page