Moonshell 2 - Soft Reset

Discussion in 'NDS - Emulation and Homebrew' started by NDStemp, Aug 26, 2009.

Aug 26, 2009

Moonshell 2 - Soft Reset by NDStemp at 8:17 AM (4,267 Views / 0 Likes) 19 replies

  1. NDStemp
    OP

    Member NDStemp GBAtemp?! No! NDStemp

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    627
    Location:
    Canada, Ontario
    Country:
    Canada
    Every time I try to Soft Reset with L + R + A + B + X + Y it brings me to a white screen with an image of an SD card with the word 'Loading' under it. Anyway to soft-reset properly?

    I'm using an R4 Original with Moonshell 2.05 Stable.
     
  2. ChuckMcB

    Member ChuckMcB GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 30, 2007
    Messages:
    373
    Country:
    United Kingdom
    What cart have you got? Which version of Moonshell are you running?
     
  3. robgraves

    Newcomer robgraves Advanced Member

    Joined:
    May 19, 2009
    Messages:
    65
    Location:
    NY
    Country:
    United States
    i didn't know you could soft reset Moonshell, i know i can go back to the firmware and then reload it, but i've never tried to soft reset it, as i assumed you couldn't
     
  4. Apache Thunder

    Member Apache Thunder I have cameras in your head!

    Joined:
    Oct 7, 2007
    Messages:
    3,815
    Location:
    Levelland, Texas
    Country:
    United States
    For most flashcarts (that I know of) soft-reset typically doesn't work on Homebrew. Only seems to work with commercial games... [​IMG]

    Is there a homebrew app out there that can reset the DS? Perhaps if someone coded a simple hombrew app that resets the DS, we can just use that for the reset nds file.
     
  5. SifJar

    Member SifJar Not a pirate

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    6,022
    Country:
    United Kingdom
    you can use Moonshells built in reset feature on most cards.
     
  6. NDStemp
    OP

    Member NDStemp GBAtemp?! No! NDStemp

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    627
    Location:
    Canada, Ontario
    Country:
    Canada
    I'm using an R4 Original with Moonshell 2.05 Stable.
    I want to soft reset during a commercial game back to Moonshell but when I do, it gives me that white screen.
     
  7. Apache Thunder

    Member Apache Thunder I have cameras in your head!

    Joined:
    Oct 7, 2007
    Messages:
    3,815
    Location:
    Levelland, Texas
    Country:
    United States
    And please do direct me to this as I believe I'm talking about the same feature here. Moonshell has a menu that comes up after pressing start. There is a thing in that menu titled exit to menu or something like that (can't remember exact wording, but do know it is that last item at the bottom of said menu).

    However you would need a NDS file of the flashcard menu that you are running Moonshell 2 on (would be located in the resetmse folder within the moonshell folder). As for me, I own a Supercard and unfortunately the NDS file for that does nothing but freeze when I try to use it as Moonshell's exit feature.
     
  8. NDStemp
    OP

    Member NDStemp GBAtemp?! No! NDStemp

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    627
    Location:
    Canada, Ontario
    Country:
    Canada
    Exit to firmware?
     
  9. SifJar

    Member SifJar Not a pirate

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    6,022
    Country:
    United Kingdom
    I dunno where you get the exit to firmware/resetmse file from, but I think they exit somewhere. All I know is there was a special one released for DSTT, I assumed other cards could already do it without a special one.
     
  10. Apache Thunder

    Member Apache Thunder I have cameras in your head!

    Joined:
    Oct 7, 2007
    Messages:
    3,815
    Location:
    Levelland, Texas
    Country:
    United States
    Yes that is the feature I am talking about. So for your case you must find a file called r4.nds or something. Just attempt to use that feature and Moonshell will tell you that the file is missing. That error message will tell you what to name the file it is wanting to use.
     
  11. SifJar

    Member SifJar Not a pirate

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    6,022
    Country:
    United Kingdom
    I think it should be R4TF.NDS. Just use R4crypt to extract the official R4 firmware (or whatever R4 firmware you use if you use an unofficial one) and then rename the .NDS file to R4TF.NDS (The filename is the same as the DLDI patch name).
     
  12. NDStemp
    OP

    Member NDStemp GBAtemp?! No! NDStemp

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    627
    Location:
    Canada, Ontario
    Country:
    Canada
    I tried that and it still gets stuck.
    I downloaded the v1.18 Firmware from R4's site, encrypt it, renamed it to 'R4TF.NDS' (Still a DAT file) and then put it in 'Moonshl2/resetmse'
     
  13. SifJar

    Member SifJar Not a pirate

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    6,022
    Country:
    United Kingdom
    it shouldnt be a DAT file once you use R4crypt on it. And its decrypt, not encrypt [​IMG]
     
  14. NDStemp
    OP

    Member NDStemp GBAtemp?! No! NDStemp

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    627
    Location:
    Canada, Ontario
    Country:
    Canada
    Ohh, let me try decrypting it now.


    Edit: The Exit to Firmware and the Soft-Reset still doesn't work.
     
  15. supercarte

    Member supercarte GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Messages:
    140
    Country:
    Taiwan
    The softreset for commercial games isn't effective for R4 (see YSmenu).
    Works for DSone SDHC, DSonei (with a trick) and DSTT.

    Moonshell 2 is irrelevant. The 'Moonshl2/resetmse' folder is not used to that.
     
  16. ShadowEO

    Member ShadowEO GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    218
    Location:
    Ohio, USA
    Country:
    United States
    I didn't think that the R4 would have a white screen with the image of a MicroSD card with Loading, That sounds more like DSTT behavior to me. You might wanna try the TTIO.nds reset instead and see if it works from the Exit to Firmware option. as for the R4, somewhere in the Downloads section is an old MoonShell 2 Beta package with the R4TF.nds file in it which is not what everyone thinks, I don't assume that the R4DS Firmware says "MoonShell 2 Soft-Reset R4DS" when it runs. Either way, try the R4TF.nds from the downloads section or just put a random homebrew in as R4TF.nds and hit exit to firmware, if it boots then you just need that file.
     
  17. benjaminlibl

    Member benjaminlibl Funky Member

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    789
    Location:
    Singapore
    Country:
    Singapore
    I can't get the DSTT one to work no matter what I do.
     
  18. millenium6000

    Newcomer millenium6000 Member

    Joined:
    May 27, 2008
    Messages:
    30
    Location:
    MAAAAAAAAAAAARRRSSS
    Country:
    Philippines
    [​IMG] Press START [​IMG]
     
  19. RTAgent5

    Newcomer RTAgent5 Member

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    41
    Location:
    Sioux Falls, SD
    Country:
    United States
    He has moonshell 2 installed as his firmware and he's using YSMenu as the loader. He's trying to soft reset out of a game back to moonshell. It's not going to work because the reset file for YSMenu is for TTDS only. That's why all you see is an SD card on a white screen. YSMenu was originally made for a TTDS, not R4, that's why this does not work. At this time soft reset on YSMenu is not possible on the R4.
     
  20. NDStemp
    OP

    Member NDStemp GBAtemp?! No! NDStemp

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    627
    Location:
    Canada, Ontario
    Country:
    Canada
    I forgot about this thread. Thanks, now I know why it doesn't work.
     

Share This Page