Just got M3i, cannot get running

Discussion in 'M3 Adapter' started by RupeeClock, Aug 13, 2009.

Aug 13, 2009
  1. RupeeClock
    OP

    Member RupeeClock Colors 3D Snivy!

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    6,307
    Country:
    United Kingdom
    My M3i finally arrived, and I've done the steps of formatting the microSD, loading it with the F_Core.dat file, and inserting the USB power cable, but nothing seems to happen.
    The guide says no LED = no power or finished, but my USB ports should certainly have power, no exception.
    I haven't seen the LED once.

    Anyway, at first the flashcart wouldn't appear in either my DSi or my DS Lite, but now all I get is a blank icon and a blank description when I try to load the flashcart.

    Do I have a faulty unit, or am I doing something wrong?
     


  2. Chamillionaire

    Member Chamillionaire GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 8, 2006
    Messages:
    175
    Country:
    Germany
    Try to flash it again. If it doesn't work contact your seller.
     
  3. RupeeClock
    OP

    Member RupeeClock Colors 3D Snivy!

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    6,307
    Country:
    United Kingdom
    I've been trying over and over, different USB ports, formatted the microSD twice, I even tried my laptop and I STILL don't get any flashing LED on my M3i.
    I think I actually got a dud unit, crap.
     
  4. kobykaan

    Member kobykaan GBAtemp Addict

    Joined:
    Aug 27, 2007
    Messages:
    2,994
    Country:
    United Kingdom
    follow the information/guide in my M3i Zero review in my signature! [​IMG]

    also try lightly cleaning the USB update cable contacts with a soft cloth DO NOT PULL AT THE CONTACTS you may break them just lightly clean them with a soft cloth or cuetip/cottonbud ... also blow in the tiny slot in the side of the card where the update cable fits see if this helps and retry the update [​IMG]
     
  5. RupeeClock
    OP

    Member RupeeClock Colors 3D Snivy!

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    6,307
    Country:
    United Kingdom
    Nothing still.

    I'm certain I've been sent a dud, I'm contacting Gamezway.com and I hope they can replace or refund it.
     
  6. GamerOnHere

    Newcomer GamerOnHere Member

    Joined:
    Aug 10, 2009
    Messages:
    30
    Country:
    United States
    Buy m3i zeros from gamekool.com or dealextreme.com.
     
  7. BlazerRazor

    Member BlazerRazor GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    136
    Country:
    Denmark
    Try formatting your card, and not just a quick format. It helped me... I wasn't able to flash it with the firmware (f_core.dat), but after the full format it worked.

    Another option would be to try another SD card - would certainty try this.
     
  8. RupeeClock
    OP

    Member RupeeClock Colors 3D Snivy!

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    6,307
    Country:
    United Kingdom
    Ah, a full format and not a quick format did the trick huh?
    I'll give that a try, I got plenty of spare microSDs I can use too.
     
  9. fuze9

    Newcomer fuze9 Advanced Member

    Joined:
    May 6, 2007
    Messages:
    58
    Location:
    California
    Country:
    United States
    Oh man.. good luck with Gamezway.. I bought an R4i a month or so from them, and it was also a complete dud. I'm still struggling to get any money back from them at all. Prepare for a real uphill battle. I have no idea why GBAtemp promotes them at all.
     
  10. RupeeClock
    OP

    Member RupeeClock Colors 3D Snivy!

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    6,307
    Country:
    United Kingdom
    Tried again, the card still doesn't do anything.
    Used a different microSD that was full formatted too, geez, it has to be a dud.

    fuze9, sounds like you've had a rough time with Gamezway, I hope I don't. :\
     
  11. PettingZoo

    Member PettingZoo yesss

    Joined:
    Oct 5, 2008
    Messages:
    1,707
    Location:
    in the trap
    Country:
    Australia
    I guess these M3i0's were a bad batch, though alot of cards have bad batches (Sometimes when starting out, *cough*Cyclo*cough*). I guess if you can get it working then that is great, though really try to get another cart/refund.
     
  12. RupeeClock
    OP

    Member RupeeClock Colors 3D Snivy!

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    6,307
    Country:
    United Kingdom
    I'm going to try for a refund, I really want an M3i now, so I've ordered one from Gamekool.

    [​IMG]

    That, that ain't right...
     
  13. vergilite

    Member vergilite GBATemps Regular Clown

    Joined:
    Apr 14, 2009
    Messages:
    737
    Location:
    Liv-Liv-Liverpool YEAH!
    Country:
    United Kingdom
    GOOD choice i went with gamekool and got mine in 3-4 days service eas amazing i really think gbatemp should have them as sponsors instead of gamezway
     
  14. RupeeClock
    OP

    Member RupeeClock Colors 3D Snivy!

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    6,307
    Country:
    United Kingdom
    Yup, Gamekool already shipped my order, so hopefully I won't have to wait 8 days this time.
    3-5 days shipping my ass, although this one is being posted by EMS mail too.
     
  15. DeltaBurnt

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    It could be that the m3i can only draw power from USB2 ports and not USB and USB2. All computers from the 21st century should have a USB2 port though.

    So it might explain your problem if you have a really old computer...
     
  16. RupeeClock
    OP

    Member RupeeClock Colors 3D Snivy!

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    6,307
    Country:
    United Kingdom
    My computer is only a year and a half old, my laptop less than a year.
    I really, don't think that's the problem.

    Actually that makes me ask, the USB cable is NOT data transfer is it? It's purely power supply that instructs the M3i Zero to write F_Core.dat to the flash isn't it?
     
  17. GamerOnHere

    Newcomer GamerOnHere Member

    Joined:
    Aug 10, 2009
    Messages:
    30
    Country:
    United States
    Yes. The USB Cable only gives power. The M3i Zero already knows it should flash F_CORE.DAT to itself. The fact that it is a USB is just a coincidence.
     
  18. DeltaBurnt

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    Well I wouldn't call it coincidence since alot of things use USB to charge and they do because USB is the most convenient type of port for a computer. So instead of thinking of it as a USB is mainly for transfer and it's a coincidence that in this case it uses it for power you should think of it as it's a USB port that has multiple purposes and the m3i uses the USB port for power and not transfer or data.

    Sorry, I know that wasn't needed I'm just bored and felt like typing extra words >.
     
  19. RupeeClock
    OP

    Member RupeeClock Colors 3D Snivy!

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    6,307
    Country:
    United Kingdom
    So, bumping this old topic here for a good reason.

    I received a new M3i Zero in the mail from Gamekool.com, and the power-cable worked just fine on both of my cards.
    I received either a faulty cable in the last package, or I accidentally damaged it.
    So there we go, I now have two working cards. [​IMG]
     
  20. DeltaBurnt

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    Cool they didn't even make you send back the old one?
     

Share This Page