Intel turbo boost problems

Discussion in 'Computer Hardware, Devices and Accessories' started by nukeboy95, Nov 20, 2013.

  1. nukeboy95
    OP

    nukeboy95 Leave luck to heaven.

    Member
    2,273
    1,086
    Aug 24, 2010
    United States
    not sure
    I just opened the intel turbo boost monitor to find its bouncing from 2GHz (eco) to 2.40 to 2.53 to 2.66 in matter of 20 second, is this normal for a laptop?

    toshiba satellite a660
    Intel i5 M450 @ 2.40GHz
     
  2. ILuvGames

    ILuvGames GBAtemp Regular

    Member
    204
    22
    Nov 13, 2011
    London
    Depends on the CPU load while you were watching it. If it is first time you have seen it working, you might have thought something was wrong but it seems like the turboboost is working fine to me. Maximum boost clock is 2.66 ghz for that chip. What issues do you think you are having ?
     
  3. raulpica

    raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Supervisor
    11,025
    7,343
    Oct 23, 2007
    Italy
    PowerLevel: 9001
    Yep it's fine, it only boosts up the clock rate when the CPU needs it, that's why it's bouncy.
     
  4. Riyaz

    Riyaz Black Ace/Red Joker

    Member
    1,260
    711
    Jun 21, 2011
    Netherlands
    everywhere
    lol my turbo boost stays on 3.31 GHz xD
     
  5. raulpica

    raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Supervisor
    11,025
    7,343
    Oct 23, 2007
    Italy
    PowerLevel: 9001
    Desktop or Laptop?
     
  6. Riyaz

    Riyaz Black Ace/Red Joker

    Member
    1,260
    711
    Jun 21, 2011
    Netherlands
    everywhere
    a laptop
     
  7. raulpica

    raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Supervisor
    11,025
    7,343
    Oct 23, 2007
    Italy
    PowerLevel: 9001
    Funny. You probably have your Power Profile set to "High Performance" or something.
     
  8. ILuvGames

    ILuvGames GBAtemp Regular

    Member
    204
    22
    Nov 13, 2011
    London
    Don't have turbo boost on my CPU but it did stick itself on 100% load after I fitted a new motherboard. Resetting the bios to optimized defaults sorted it out and it hasn't done it since.
     
  9. Riyaz

    Riyaz Black Ace/Red Joker

    Member
    1,260
    711
    Jun 21, 2011
    Netherlands
    everywhere
    yeah i guess so :P
     
  10. nukeboy95
    OP

    nukeboy95 Leave luck to heaven.

    Member
    2,273
    1,086
    Aug 24, 2010
    United States
    not sure
    i have an older I5