How does WiFi work?

Discussion in 'NDS - Nintendo Wi-Fi Connection' started by EdgeDSDOTA, Aug 4, 2009.

Aug 4, 2009

How does WiFi work? by EdgeDSDOTA at 11:04 PM (1,813 Views / 0 Likes) 12 replies

  1. EdgeDSDOTA
    OP

    Newcomer EdgeDSDOTA Member

    Joined:
    May 18, 2009
    Messages:
    10
    Location:
    Toronto
    Country:
    Canada
    How does Wi-Fi work?
    sorry if this is a stupid question [​IMG]
     
  2. berlinka

    Member berlinka You have sustained a lethal injury.

    Joined:
    Jul 31, 2003
    Messages:
    3,147
    Location:
    Harderwijk, Netherlands
    Country:
    Netherlands
    You just turn on a device with an online connection and then connect to the internet but the great part is, it's WIRELESS! You don't need a wire plugged in your thingy. It's all done "through the air" with some sort of signal that transports the data "through the air".
    So basically Wi Fi means "don't buy a cable dude, because the same signal can be transported through the air and space of your own (peaceful) living room without you even noticing".

    Another definition (or explanation) is that Wi Fi is some sort of magic that happens between the device that's going to receive the internet signal and the transmitting device.

    Weird innit?
     
  3. GenesisX

    Member GenesisX GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    395
    Location:
    a vagina :)
    Country:
    United States
    Wifi works by connecting to a router wirelessly, upon that it connects to the internet w/ other people doing the same. Then it (depending on what game) searches for people doing the same Action. EX - CoDWaW Your searching for wifi matches, you connect and wait for other people who are doing the samething. Error codes generally point to not being close enough to a router.
    EDIT: or Berlinka's Theory... MAGIC
     
  4. berlinka

    Member berlinka You have sustained a lethal injury.

    Joined:
    Jul 31, 2003
    Messages:
    3,147
    Location:
    Harderwijk, Netherlands
    Country:
    Netherlands
    NO NO You're totally wrong!
    Please don't believe this guy! It's just plain simple old MAGIC, that's what it is!
     
  5. mayhem366

    Member mayhem366 GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Messages:
    181
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom
    Technological Wizardry!
     
  6. EdgeDSDOTA
    OP

    Newcomer EdgeDSDOTA Member

    Joined:
    May 18, 2009
    Messages:
    10
    Location:
    Toronto
    Country:
    Canada
    sorry for not replying sooner i had some other stuff to do anyways...
    thanks for the explaination :]

    i tried it on mario kart and it said unable to connect

    so i went to the settings menu and pressed test connection and it said unable to obtain an IP address
    im using a trendnet router

    please help me i dont know what to do.... [​IMG]
     
  7. flyingpenguin

    Newcomer flyingpenguin Advanced Member

    Joined:
    Jun 2, 2009
    Messages:
    50
    Location:
    California
    Country:
    United States
    I read that some routers are incompatible but I don't remember which ones.

    First, you have to make sure you're router is using WEP security, because WPA won't work with the DS (but WPA will work with the DSi). After making sure, you might have to configure the settings on your DS by yourself, which shouldn't be too hard; just go on your computer and look for the information, and make sure you set the last digit of the IP Address different from any of the other devices you have connected to the router, and it should work.
     
  8. EdgeDSDOTA
    OP

    Newcomer EdgeDSDOTA Member

    Joined:
    May 18, 2009
    Messages:
    10
    Location:
    Toronto
    Country:
    Canada
    thanks but my router is not secured

    my dad didnt put the wep key or something in cause he cant read it idk i tried to find but i cant

    i think thats the problem my router is not secured

    thanks for helping me:) i think ill just play wifi on my friends house
     
  9. Hitsuagaya

    Member Hitsuagaya GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 15, 2009
    Messages:
    253
    Location:
    Somewhere
    Country:
    United States
    same thing with me wifi setting are correct just my dad has a wpa key and i have dsl so wifi need wep key sucks man really does i want a dsi...
     
  10. EdgeDSDOTA
    OP

    Newcomer EdgeDSDOTA Member

    Joined:
    May 18, 2009
    Messages:
    10
    Location:
    Toronto
    Country:
    Canada
    wait so DSi doesnt need wep key???

    i want it tooo but i need a job:(
     
  11. Jamstruth

    Member Jamstruth Secondary Feline Anthropomorph

    Joined:
    Apr 23, 2009
    Messages:
    3,456
    Location:
    North East Scotland
    Country:
    United Kingdom
    I'm unsure as to whether you mean that the router doesn't have to be set to WEP or that the DS doesn't need to have the key inputted...
     
  12. EdgeDSDOTA
    OP

    Newcomer EdgeDSDOTA Member

    Joined:
    May 18, 2009
    Messages:
    10
    Location:
    Toronto
    Country:
    Canada
    i asked why the Wi-Fi doesnt work , even though when i went to the settings it found my router but couldnt connect


    and for the DSi i asked if i need to put in the WEP key of my router to it so the wifi would work.

    so yea

    i hope that this is clearer than the other one

    sorry for the inconvenience


    EDGEDSDota
     
  13. Fatboy12345236

    Member Fatboy12345236 GBAtemp Regular

    Joined:
    May 23, 2009
    Messages:
    247
    Country:
    Australia
    You connect your routor then you configure your DS and somehow magically they connect! XD
     

Share This Page