Getting back the "Health & Security"-app?

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by Sabishi, Jan 16, 2016.

  1. Sabishi
    OP

    Sabishi Newbie

    Newcomer
    9
    2
    Jan 16, 2016
    Gambia, The
    I've recently installed a bunch of cia-games with "BigBlueMenu", which was injected into the "Health & Security"-app. But now I'm thinking about selling my 3DS (Old, 9.2.) and I need to get back the original "Health & Security"-app. How can I do this? Will formatting the 3DS work? :wacko:
     


  2. CrispyYoshi

    CrispyYoshi GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,516
    502
    Mar 20, 2010
    United States
    Formatting it won't work: You have to find the correct .cia from the 9.2 update pack on the iso site.

    You might as well update back to 10.3 though: If you wanted a clean sysnand, downgrading doesn't downgrade everything, and updating will replace all the NAND files with the 10.3 update files.

    Also if you were selling it at a store: I'm pretty sure they update them as they refurbish them, too. The sooner you do it, the more likely the buyer will have a 10.3 (hackable) system.

    (It's "health & safety" by the way)
     
  3. Sabishi
    OP

    Sabishi Newbie

    Newcomer
    9
    2
    Jan 16, 2016
    Gambia, The
    I see... But I created a NAND.bin before injecting anything.. Can I use that to restore the H&S-app? (I'm still kind of new to this and so I'm just beginning to understand how everything works :blush:)
     
  4. CrispyYoshi

    CrispyYoshi GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,516
    502
    Mar 20, 2010
    United States
    Unless you have a hardmod, you very likely made that NAND.bin after you've downgraded. As I've said in my previous message, downgrading doesn't give you a clean 9.2 firmware, because some files don't actually downgrade (unsure why, maybe to prevent bad sig checking resulting in bricks?)

    If you don't really care about that though, you could probably sell it at 9.2 for a higher price.... If that's the case, restoring NAND.bin to sysnand will work, and you can do that by putting NAND.bin on your SD root, going to gateway menu (no flashcart needed), and holding Up when pressing A on "Downgrade Console".
     
  5. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,072
    3,385
    Nov 13, 2014
    United States
    0004001000022300 v3077
     
    CrispyYoshi likes this.
  6. CrispyYoshi

    CrispyYoshi GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,516
    502
    Mar 20, 2010
    United States
    Is that the same file for all regions?
     
  7. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,072
    3,385
    Nov 13, 2014
    United States
    Thats for Europe Old 3DS
     
  8. CrispyYoshi

    CrispyYoshi GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,516
    502
    Mar 20, 2010
    United States
    I see, thanks for the info!
     
  9. Sabishi
    OP

    Sabishi Newbie

    Newcomer
    9
    2
    Jan 16, 2016
    Gambia, The
    That's the point. I would like to sell it at 9.2. :) But maybe I'll just update it to 10.3 and gift it to a friend.. Hm..

    One last question: Let's say I restore the NAND with my .bin file (yes, it's was created after downgrading, my bad). Will I be able to update the 3DS to 10.3? Or can I just update to 10.3. without using the NAND.bin before? (Thanks for all this help! :shy:)
     
  10. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,072
    3,385
    Nov 13, 2014
    United States
     
  11. Sabishi
    OP

    Sabishi Newbie

    Newcomer
    9
    2
    Jan 16, 2016
    Gambia, The
    I'm sorry, but I'm not quite sure what to do with that information. :( @Xenon Hacks
     
  12. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,072
    3,385
    Nov 13, 2014
    United States
    Install that CIA to your Sysnand using Dev Menu or you can enter the Gateway menu and hold up on the D pad when selecting downgrade to restore your Sysnand backup.
     
  13. CrispyYoshi

    CrispyYoshi GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,516
    502
    Mar 20, 2010
    United States
    I don't think they know how to get that .cia though... Use 3DNUS to download that file. Pack it as a .cia and install it to SysNAND (Destination: NAND if using FBI) with a CIA installer: https://gbatemp.net/threads/3dnus.376488/

    Just an alternative/faster solution than flashing the entire NAND.bin to NAND.
     
  14. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,072
    3,385
    Nov 13, 2014
    United States
    That file won't be on 3DNUS
     
  15. CrispyYoshi

    CrispyYoshi GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,516
    502
    Mar 20, 2010
    United States
    Oh, was that one of the files they pulled from the server? Dang.

    Well, can't you find 0004001000022300.cia in the Europe 9.2 update pack for O3DS/N3DS?
     
  16. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,072
    3,385
    Nov 13, 2014
    United States
    It should be there dont see why not.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Wish the temp was more lax it would make helping people so much easier.
     
  17. Sabishi
    OP

    Sabishi Newbie

    Newcomer
    9
    2
    Jan 16, 2016
    Gambia, The
    I kind of understand what to do now, thanks. :)

    Maybe I'll end up just restoring my NAND, but I'll try your suggestions first. :yay:
     
    CrispyYoshi likes this.
  18. CrispyYoshi

    CrispyYoshi GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,516
    502
    Mar 20, 2010
    United States
    I suppose it would be obvious, but someone actually told me that 0004001B00010802.cia and 0004009B00010402.cia are missing from the 9.2 N3DS update packs (I believe all regions)
     
  19. Sabishi
    OP

    Sabishi Newbie

    Newcomer
    9
    2
    Jan 16, 2016
    Gambia, The
    .... NAND-restore, here I come. :rofl:
     
  20. CrispyYoshi

    CrispyYoshi GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,516
    502
    Mar 20, 2010
    United States
    I don't think that should apply for your situation though: If you can find the .cia file you need from that downgrade pack, all you have to do is install it to your SysNAND

    ... but whatever works, I guess lol