Gateway mode won't boot, pressing A does nothing.

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by dazmorris20, Nov 19, 2015.

  1. dazmorris20
    OP

    dazmorris20 Newbie

    Newcomer
    5
    0
    Nov 19, 2015
    Hi a little help please.....

    Ive bought a gateway card for my kids and i bought a 3ds xl second hand that came on firmware 6.2 or something alike. I managed to get the internet exploit installed fine using Ultra 3.5.1 and got it to boot into gateway mode once. Since then it will not boot. Pressing A does nothing on 'Launch Gateway Mode'

    I've since downgraded to 4.5, installed the blue card exploit and the exact same, pressing A on 'Launch gateway mode does nothing. The red card passes all the diagnostic tests but Gateway mode or even classic mode just wont boot. I press A and it does nothing, ive tried holding R and updating the card, tried holding L.

    Please help :-(
     
  2. Ruby Gloom

    Ruby Gloom GBAtemp Maniac

    Member
    1,553
    505
    Sep 25, 2015
    Dalvík, Iceland
    You're EmuNand is bricked. Boot the Gateway menu, hold L, format EmuNand partition, restart system, boot EmuNand. Tell me if that works.
     
    Last edited by Ruby Gloom, Nov 19, 2015
  3. EmanueleBGN

    EmanueleBGN GBAtemp Advanced Fan

    Member
    728
    361
    Jul 22, 2015
    Italy
    Backup up your SD card first
     
    Quantumcat likes this.
  4. Ruby Gloom

    Ruby Gloom GBAtemp Maniac

    Member
    1,553
    505
    Sep 25, 2015
    Dalvík, Iceland
    Oh goodness thank you for saying that, I forgot. DX I'm a fool.
     
    Ammako and Quantumcat like this.
  5. dazmorris20
    OP

    dazmorris20 Newbie

    Newcomer
    5
    0
    Nov 19, 2015
    Im afraid not, i've also tried a sytem restore and completley formatted the sd card uing a partition manager to delete the emunand partition and fully format the whole sd card back to original size to start again, to no avail.

    Any other ideas? At best iv had a black screen when pressing 'boot gateway mode'.... now nothing again, after pressing A i can move around the menu freely. :wacko:
     
  6. Ruby Gloom

    Ruby Gloom GBAtemp Maniac

    Member
    1,553
    505
    Sep 25, 2015
    Dalvík, Iceland
    Install EmuNand on GW 3.4. Try that.
     
  7. dazmorris20
    OP

    dazmorris20 Newbie

    Newcomer
    5
    0
    Nov 19, 2015
    Do i need to downgrade the red cart for that, i.e hold R while loading? :-)
     
  8. honyo29

    honyo29 GBAtemp Fan

    Member
    303
    94
    Nov 27, 2014
    Indonesia
    no. every 3.x version are gw ultra. you only need to upgrade on every major version update 1.x > 2 (omega) > 3 (ultra). also i don't think you can downgrade gw redcart.
     
  9. Ruby Gloom

    Ruby Gloom GBAtemp Maniac

    Member
    1,553
    505
    Sep 25, 2015
    Dalvík, Iceland
    Just remove the .dat file and place it with the 3.4 file. It does work
     
  10. dazmorris20
    OP

    dazmorris20 Newbie

    Newcomer
    5
    0
    Nov 19, 2015
    Ive tried everything youve suggested and still the same problem.

    Basically the only firmware that works properly is Omega 2.7

    Ive had 3.3 working a couple of times and 3.5.1. After installing the exploit on both they just wont boot past gateway mode into the Multirom menu, whether that be sysnand or emunand. On Omega 2.7 i do the normal scenario ds exploit, it loads the gateway menu, i press A on 'load gateway mode' and it loads every time into the multirom menu. On the Ultra firmwares it just wont load no matter what i try. The card passes all the diagnostic tests. All the basics have been exhausted, ive tried all the obvious things......It's really annoying me now lol!!!
     
  11. Heran Bago

    Heran Bago Where do puyo come from?

    Member
    3,003
    410
    Nov 6, 2005
    United States
    Foggy California
    Did you try using a different SD card inside the 3ds?
     
  12. gbaboy123

    gbaboy123 Banned

    Banned
    412
    115
    May 14, 2011
    United States
    tree with wi fi
    maybe you should try updating your red card
     
  13. dazmorris20
    OP

    dazmorris20 Newbie

    Newcomer
    5
    0
    Nov 19, 2015
    I've update the red card many times, when you switch between the Omega and Ultra firmwares it forces you too anyway. I've just ordered a new class 10 Sd card off ebay, the one i have inside now is only class 4, could this be the problem?
     
  14. gbaboy123

    gbaboy123 Banned

    Banned
    412
    115
    May 14, 2011
    United States
    tree with wi fi
    I really cant tell just like that, but you should try it, am using a class 10 sandisk and works without a problem so i think that it will work
     
  15. RaMon90

    RaMon90 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    592
    150
    Dec 3, 2013
    Italy
    Is the sd card original?
     
  16. Osmosis

    Osmosis Accidents Happen. Don't be one of them.

    Member
    778
    185
    Dec 20, 2014
    United States
    I just upgraded my mSD to a 128gb on my O3DSXL which was running fine on 3.4.1 on my 64gb. I formatted 128 into fat32 and I just copied all files from old 64 to my new 128.

    The good news is that sysNAND works just fine. But when I boot up GW menu it crashes back to sysNAND.

    My advice is to make sure you copy the mSD to a PC before formatting it. First format it to NTFS then use EaseUs Partition Master to fat32 it. Or just use Windows. It important to go NTFS then back to FAT32. It forces the MBR to reset on the mSD. So if it was in exFAT and you formatted to FAT32, it might not fully rebuild the MBR.

    As for me... I may need to backup and reformat from GW menu and start over...

    Hope this helps.

    This whole "original" mSD card thing is just bull. It's about learning to properly format drives.

    And of course backup, backup, backup.

    In case it bricks, get EaseUS PM and see if it reads the mSD as a " (floppy disk) ". If so, NTFS then FAT32. Sometimes you'll need EaseUS to force a NTFS or FAT32 format to " revive" the mSD. It's the MBR of the mSD that causes this. It happened a lot with sky3ds formatting as well. The MBR just needs to break FAT format.

    And stop telling people that they can only use originals. There is no such thing unless they bought a piece of cardboard painted to look like an SD card.
     
  17. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Member
    11,037
    5,917
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    There are definitely such things as fake SD cards. They say they are 32GB for example, then actually only have about 8 and trick your computer into seeing 32. Then any excess over 8 gets stored on your computer's hard drive. Leading to corrupt files. It is the main reason people see white squares on their Gateway game select menu.
     
  18. Osmosis

    Osmosis Accidents Happen. Don't be one of them.

    Member
    778
    185
    Dec 20, 2014
    United States
    I've never had that problem and I use non-brandname SD's. Where are you finding these cheap ripoffs? Just go to newegg or amazon. Most 32gb are $10 right now... You'll be fine. Stop buying knockoffs on eBay. You're wasting time and money. eBay is only good if you need old parts or are really desperate. And nobody should ever be that desperate. Ever.
     
  19. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Member
    11,037
    5,917
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    Didn't you just say earlier there was no such thing as a fake? And now you're saying to avoid buying on ebay so you don't get fakes? Lol.

    Also it is possible to get fakes from Amazon if you buy from an Amazon reseller instead of actually directly from Amazon