Hacking Ds roms on cfw?

mingmong24

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Nov 24, 2015
Messages
58
Trophies
0
Age
38
XP
262
Country
Hi, i have a 2ds and ive got cfw on it, is it possible to install ds games onto custom firmware?

At the start of the year we travelled to disneyland paris on a coach trip and the coach crashed, we lost everything as the coach went up in flames. Including sons 3ds with his gateway inside it. I still have the blue cartridge from the gateway, is it possible to use this on the 2ds for ds roms?

Thank you
 

Hayleia

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 26, 2015
Messages
1,485
Trophies
0
XP
1,263
Country
France
You can't install ds roms on your CFW but ds roms should run from the bluecard. If they don't, install bluecardfix or flashcarttimewarp on both sysnand and emunand and it should work. Not sure if all these steps are required (especially the "install to emunand" part) but they shouldn't hurt.
 
  • Like
Reactions: MAXLEMPIRA

MAXLEMPIRA

Legends are Made from True Stories...
Member
Joined
Jun 24, 2012
Messages
1,039
Trophies
0
Age
29
Location
Kanto <- Hyrule -> Unova
Website
maxlempira.deviantart.com
XP
1,596
Country
Mexico
Hi, i have a 2ds and ive got cfw on it, is it possible to install ds games onto custom firmware?

At the start of the year we travelled to disneyland paris on a coach trip and the coach crashed, we lost everything as the coach went up in flames. Including sons 3ds with his gateway inside it. I still have the blue cartridge from the gateway, is it possible to use this on the 2ds for ds roms?

Thank you
if you have Blue Gateway, yeah, for sure you can play DS Game in 2DS, you just need to install some stuff, kind of complicated if you don't know what you are doing, if you want then I can tell you how
 

mingmong24

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Nov 24, 2015
Messages
58
Trophies
0
Age
38
XP
262
Country
Yea im using rxtools and using fbi to install .cia files :)

--------------------- MERGED ---------------------------

Im a little confused actually. When using fbi to install cia files, how do i choose if i install to emunand or sysnand? Thanks
 

MAXLEMPIRA

Legends are Made from True Stories...
Member
Joined
Jun 24, 2012
Messages
1,039
Trophies
0
Age
29
Location
Kanto <- Hyrule -> Unova
Website
maxlempira.deviantart.com
XP
1,596
Country
Mexico
Yea im using rxtools and using fbi to install .cia files :)

--------------------- MERGED ---------------------------

Im a little confused actually. When using fbi to install cia files, how do i choose if i install to emunand or sysnand? Thanks
mmm on rxTools Menu, you need to select SysNAND instead of EmuNAND, then open FBI, but if you installed FBI directly to EmuNAND, you'll need to install it again on SysNAND, but like I said, first made a NAND Backup, then check launching rxTools Menu and SysNAND if you can open FBI

--------------------- MERGED ---------------------------

I have just recently done that as i was switching to a bigger SD card, thanks
Ohh!! ok, so then, did you install FBI directly to EmuNAND?
 

Sono

cripple piss
Developer
GBAtemp Patron
Joined
Oct 16, 2015
Messages
2,446
Trophies
0
Location
solitary confinement
XP
5,365
Country
Hungary
you can run ds homebrew's (and rom's ?) with sudokuhax

You can run small homerews that fit into the 16M memory, but it's very complicated and obsolete, because it doesn't automatically patch DLDI (dynamically linked device interface / used by libfat), so homebrews won't be able to write files on the SDCard.

If I remember correctly, you can make a .cia from .srl (clean DSi-compatible ROM) with a modified opensource makerom binary that you can install on your "SysNAND's SDCard" with FBI, but that requires SysNAND-sided rxMode + an overwritten Health and Safety app.
 

Site & Scene News

General chit-chat
Help Users
    Tom Bombadildo @ Tom Bombadildo: There's always been a chat