Can I still install Bootmii as boot2?

Discussion in 'Wii - Hacking' started by sekhu, Aug 3, 2009.

Aug 3, 2009
  1. sekhu
    OP

    Member sekhu moo?

    Joined:
    Feb 14, 2007
    Messages:
    1,156
    Country:
    United Kingdom
    Basically I've been reading about the disasters people have had with not making a NAND backup having messed around with their wiis. I already have Preloader 0.29 installed and am updated to 4.0E, have the HBC and am on Rev 14. Can I still install Bootmii as boot2 and carry out a NAND backup? I searched and found this guide by Videboy10: http://gbatemp.net/index.php?showtopic=154828 but it's been mocked by repliers, so I don't trust it too much, plus there's no guide in it that says what a user has to do to install bootmii.

    Could someone direct me in the right way and basically the steps on how to do it?

    Thanks in advance
     


  2. 9th_Sage

    Member 9th_Sage GBAtemp Maniac

    Joined:
    Apr 30, 2008
    Messages:
    1,481
    Country:
    United States
    There's not really a wrong way to do it...just boot up the HackMii installer and choose to install BootMii. Having Preloader installed shouldn't matter, neither should the system menu you have installed. The installer does a lot of checks, also, which makes it a lot harder to mess it up. If it thinks there is some kind of incompatibility it won't let you install it.
     
  3. Jeomite

    Member Jeomite GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    215
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    Google "HackMii Instaler 0.2" and install it. It will tell you if you can install BootMii as boot2 (or only as an IOS).

    Here is a great guide that shows you how to backup your NAND > http://gbatemp.net/index.php?showtopic=168890
     
  4. frazz

    Newcomer frazz Member

    Joined:
    Jun 16, 2009
    Messages:
    46
    Country:
    United Kingdom
    Run BannerBomb again and try.....it will advise you if that option is available for your system
     
  5. oxMUDxo

    Member oxMUDxo GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    494
    Location:
    Missouri - USA
    Country:
    United States
    9th_Sage is right.
    From my knowledge BootMii can be installed on all System Menu.
    If you have older Wii it can be installed on boot2 but not on newer Wiis.
     
  6. sekhu
    OP

    Member sekhu moo?

    Joined:
    Feb 14, 2007
    Messages:
    1,156
    Country:
    United Kingdom
    so it's not a simple case of sticking bootmii into a folder on my sd card and running it as a boot.dol? I'll do the google you suggested

    any other advice?

    EDIT: I've downloaded the bootmii and it comes as installer.elf. Do I just run this as boot.elf and let the magic happen?
     
  7. oxMUDxo

    Member oxMUDxo GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    494
    Location:
    Missouri - USA
    Country:
    United States
    I suggest using HackMii beta2 to install BootMii.
     
  8. oxMUDxo

    Member oxMUDxo GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    494
    Location:
    Missouri - USA
    Country:
    United States
  9. sekhu
    OP

    Member sekhu moo?

    Joined:
    Feb 14, 2007
    Messages:
    1,156
    Country:
    United Kingdom
    ok i have the boot.elf, i put it in sd:\apps\bootmii\boot.elf and now i just run it right and let it do it's thing? What are the steps to do the NAND backup?

    thanks for the help
     
  10. oxMUDxo

    Member oxMUDxo GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    494
    Location:
    Missouri - USA
    Country:
    United States
    Thake the Hackmii folder and put in in the apps folder.
    SD:\apps\HackMii beta2\boot.elf

    From there lunch it from HomeBrew Channel.
    You'll see the "Don't pay for this message" wait 45 seconds then press 1 on the Wii mote.
    The next Screen will show you what you can install select Continue.

    Next press up on the + pad till your on Install BootMii to Boot2 then press A.

    After that is done installing let me know.
    Next we'll make that NAND backup.[​IMG]
     
  11. sekhu
    OP

    Member sekhu moo?

    Joined:
    Feb 14, 2007
    Messages:
    1,156
    Country:
    United Kingdom
    ok i installed as boot2, and it said success.

    however, I have just restarted the wii and it's put me in the bootmii loader thing with silver buttons. my wii mote doesn't work with it. i've pressed various buttons but all it does is flash a couple of times then go off.

    how can i resolve this?

    thanks
     
  12. oops_ur_dead

    Newcomer oops_ur_dead Advanced Member

    Joined:
    Dec 7, 2008
    Messages:
    66
    Country:
    United States
    Wii remote doesnt work with BootMii. Use the buttons on the Wii.
    Power=scroll right
    Reset=select.
     
  13. Arm the Homeless

    Member Arm the Homeless Custom Title

    Joined:
    May 26, 2008
    Messages:
    1,762
    Location:
    /home/andy/
    Country:
    United States
    And the gamecube controller...
     
  14. sekhu
    OP

    Member sekhu moo?

    Joined:
    Feb 14, 2007
    Messages:
    1,156
    Country:
    United Kingdom
    ah right thanks i was crapping myself trying to make my remote and wii to sync. i'm doing a nand back up nopw but will i have to use the gc controller/reset/power buttons everytime i boot up in bootmii? can i launch like i could with preloader, as i found that quite simple, and it said what each thing was, i can't fully tell by the firwst icons what's what.#

    thanks
     
  15. Alexrose

    Member Alexrose Untitled

    Joined:
    Jan 20, 2009
    Messages:
    783
    Location:
    England
    Country:
    United Kingdom
    Yes, just change the ini file on the sd card.
     
  16. sekhu
    OP

    Member sekhu moo?

    Joined:
    Feb 14, 2007
    Messages:
    1,156
    Country:
    United Kingdom
    can you tell me where it and what file it is on the sdcard, and wehat do i actually write?

    thanks
     
  17. oxMUDxo

    Member oxMUDxo GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    494
    Location:
    Missouri - USA
    Country:
    United States
    Its here.
    SD:\ BootMii\BOOTMII.ini

    I don't really know what to change tho..?

    I just backed up the BootMii folder from SD:\BootMii to my PC and delete the BootMii folder from my SD Card and the Wii will boot like normal.
     
  18. sekhu
    OP

    Member sekhu moo?

    Joined:
    Feb 14, 2007
    Messages:
    1,156
    Country:
    United Kingdom
    right it says this in the ini:

    # BootMii config file

    # Video mode, possible settings:
    # NTSC, PAL50, PAL60, PROGRESSIVE
    VIDEO=PAL50

    # Autoboot, possible settings:
    # SYSMENU, HBC
    #AUTOBOOT=SYSMENU

    # Autoboot delay, in seconds:
    # Default is 5
    #BOOTDELAY=5

    What do I edit and write?

    thanks for the help guys
     
  19. oxMUDxo

    Member oxMUDxo GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    494
    Location:
    Missouri - USA
    Country:
    United States
    lol, I'm guessing...

    BOOTDELAY=0

    Just a guess wait for more help.

    Did you make that sweet NAND back up?
     
  20. sekhu
    OP

    Member sekhu moo?

    Joined:
    Feb 14, 2007
    Messages:
    1,156
    Country:
    United Kingdom
    Yeah I dont think it's bootdelay. I did make the backup, thank you for your help on that, and for the others helping as well. I just need to go back to preloader as boot menu and I'll be happy. Although if I want to go back into bootmii to do a NAND restore is there a guide for that?

    Thanks
     

Share This Page