Am i burning my PS1 backups wrong?

Discussion in 'Sony PlayStation 1 & 2' started by user1690, Aug 13, 2011.

Aug 13, 2011
  1. user1690
    OP

    Newcomer user1690 Advanced Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    67
    Location:
    Searching...
    Country:
    United Kingdom
    Hey guys,

    Since my Smart Cartridge arrived today, I've been getting copies of games i have, but are damaged. (basically downloading copies of games i already own, but are too damaged to be backed up directly)

    However, i've hit a small snag, any game with a .cue and .bin file, doesnt appear to run properly on my PS1. It runs fine on the emulator ePSXe, yet on my PS1, it'll run but with problems.

    Heres an example:

    Kurushi (Also known as Intelligent Qube) - Included a .bin and .cue. Ran fine in emulator, when burned and placed in PS1, game ran but with NO audio except sound effects (Running, moving cubes, etc.).

    Im assuming, that because the game runs fine in the emulator that its me burning the disk wrong, so heres what i've been doing with backups that are .bin and include a .cue:

    Uncompress backup (most i get are in .ecm format)
    Open .cue file in UltraISO
    Select to burn the image at 8x (Lowest my macs SuperDrive will go )
    Disk is burnt, and ejected.
    Boot up PS1 with *Mod
    Wait for original disk to stop spinning, and remove.
    Insert backup
    Game boots, with the problems mentioned above, the same problems occur with most games i got with a .bin and .cue, the game runs but no background audio/music

    I am aware i can use Alcohol 120%, but most tutorials i found mentioned "Select RAW-DAO" but my version of Alcohol 120% doesnt have this? Regardless if i select the "Play Station" protection or not.
    I have also tried IMGBurn, opening the .cue file and then burning, but no dice. If it helps, the contents of the .cue are as follows:

    If im honest, that cue file looks incorrect, it mentions 1 track, when i believe the game has more than this (different background musics/etc.)

    Any help/info would be most appreciated.

    I believe you also need these details:

    PS1 Console (Phat and Gray )
    BIOS: SCPH-7502
    PAL Region
    *Mod: External hardware modification via the I/O Port. (Check below for more information)

    Mod: The mod im using is a cartridge that plugs into the I/O port of this PS1 Console, its actually a cheat cartridge, but because when the cartridge is booted, the disk stops spinning, im able to swap out an original disk for a backup game. (Like the swap trick, only this time the disk isnt spinning while swapping) Works great on the backups I've done thus far (except the ones with the issue mentioned above). The Cartridge is called "Smart Cartridge."
     
  2. Ryupower

    Member Ryupower Brood

    Joined:
    Oct 8, 2007
    Messages:
    2,763
    Country:
    United States
    try imgburn for your ps1 game and just use the img file
     
  3. user1690
    OP

    Newcomer user1690 Advanced Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    67
    Location:
    Searching...
    Country:
    United Kingdom
    So, just burn the .bin file that came with the .cue file? (The 2 files were .bin and .cue, i always opened the .cue file and burnt that)

    Just confirming, in hope that i dont make another coaster.

    Edit: Just to note, most of the copies of games i got from places are in .bin format, and sometimes included a .cue file.
     
  4. Ryupower

    Member Ryupower Brood

    Joined:
    Oct 8, 2007
    Messages:
    2,763
    Country:
    United States
    i have the Game enhancer
    it like this
    [​IMG]

    try and just pick the image file
    ie:
    .img, or .bin

    have have MANY working ps1 back-ups

    just try it and see what happens
     
  5. user1690
    OP

    Newcomer user1690 Advanced Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    67
    Location:
    Searching...
    Country:
    United Kingdom
    Alright, if it doesnt work, you owe me a new disk [​IMG]

    Im joking of course, burning now.

    Edit: In imgburn it complains i SHOULD have selected the .cue.

    heres the error message:

    You should have selected the .CUE file and not this one. I'll do it automatically this time but please dont do it again.
     
  6. Ryupower

    Member Ryupower Brood

    Joined:
    Oct 8, 2007
    Messages:
    2,763
    Country:
    United States
    are you booting it right in the system?

    i have a spring in mt system

    so
    i put a REAL ps1 game in
    power the system on
    with the spring in place
    i keep the system lid open
    wait till the disc stop spinning
    remove the real ps1 disc
    put you back-up in the system
    load the game

    i think
    it my be a bad cue file
     
  7. user1690
    OP

    Newcomer user1690 Advanced Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    67
    Location:
    Searching...
    Country:
    United Kingdom
    Yup, thats what im doing.
     
  8. MSaki

    Member MSaki GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 20, 2011
    Messages:
    200
    Location:
    Destruction of this planet
    Country:
    United States

    for one ps one are img or bin as anything else is incorect also read directons insert backup after swaping original :/
     

Share This Page