Wood for R4SDHC Clone only (Not R4 original)

Discussion in 'R4 DS' started by Aurionfox, Sep 19, 2010.

Sep 19, 2010
  1. Aurionfox
    OP

    Member Aurionfox GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 14, 2009
    Messages:
    153
    Location:
    Mexico
    Country:
    Mexico
    Hello everyone, this tutorial is for R4 SDHC users only (www.r4sdhc.com), if you have a different card you can try it but I’m not sure if it’s going to work

    First download this package with all the necessary tools

    4Shared: Click Here

    Megaupload mirror: Click Here

    Mirror Mediafire (Thanks shineaway) Click Here
    ONLY R4SDHC USERS

    1.25 Firmware: http://www.4shared.com/file/R7aUyDAq/R4_OS.html

    Now that you have all the files we are going to patch Pokemon Black or White (get a clean rom first, google it!!)

    We have these files in the package

    [​IMG]

    Follow these steps carefully

    POKEMON BLACK ONLY

    1. - Decompress the “Patch Black Fix.rar”

    [​IMG]

    2.- Drag and drop your rom on the Patch.exe and wait for it, you are going to get two files use the “Pokemon Black.nds”, “Pokemon Black.bak” is your backup so you don’t need it

    [​IMG]

    3. - Now move your fixed rom to the “EXP patch Blach White” and open “Lunar IPS.exe”

    [​IMG]

    4. - Select “Apply IPS Patch” and search for “fix-blackJULIAN6732.ips”, next your Fixed Rom and Accept, wait for the patch

    [​IMG]

    5. - You have now a fixed rom for EXP and Freezes (except the C-Gear but that’s a minor problem)

    POKEMON WHITE ONLY

    1. - Decompress the “Patch White Fix.rar”

    2.- Drag and drop your rom on the Patch.exe and wait for it, you are going to get two files, use the “Pokemon White.nds”, “Pokemon White.bak” is your backup so you don’t need it

    3. - Now move your fixed rom to the “EXP patch Black White” and open “Lunar IPS.exe”

    4. - Select “Apply IPS Patch” and search for “fix-whiteJULIAN6732.ips”, next your Fixed Rom and Accept, wait for the patch

    5. - You have now a fixed rom for EXP and Freezes (except the C-Gear but that’s a minor problem)

    The images are the same as black

    Now we are going to the micro SD

    1. - Format your micro SD only if you can’t get it to work and follow this instructions carefully don’t miss any step

    ONLY R4SDHC USERS

    X. - Copy the 1.25 Firmware to the root of your micro SD

    2. - Copy all the files from the SD folder to your micro SD root, you are going to get something like this (only the marked files are needed but as you can see, everything with this Wood can work)

    [​IMG]

    3. - Copy your Fixed Pokemon Black or White Rom to your micro SD

    4.- Copy the save files from the “R4 Save Converter” folder and rename it from “Pokemon Black.nds.sav” to “Pokemon Black.sav”, “Pokemon White.nds.sav” to “Pokemon White.sav”, or the same name as your roms but remember the extension “.sav” only not “.nds.sav”

    Optional and recommended

    XX. - If you want a personal save use the Desmume to create a new one and save it before you choose your first pokemon, drag and drop your .dsv file to the “R4 Save converter.exe” and then rename it to “romname.sav”

    5. - Now we go to the DS

    [​IMG]

    6. - Open WAIO.nds

    [​IMG]

    [​IMG]

    7. - Press B button and search for woodr4.dldi.nds

    [​IMG]

    8. - You are going to get a blue screen don’t worry it’s ok, do not reset your DS, it's a vital step

    [​IMG]

    9. - Search for your pokemon rom

    [​IMG]

    10. - Press Y button two times and select this options
    Select a save type = unknown/auto
    Cheat in Game (AR) = off
    Reset in Game = off

    [​IMG]

    [​IMG]

    11. - Press A button and save settings

    12. - Load your game

    13. - Now enjoy!!!

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    No Freezes, EXP Fixed, Wi-Fi and most important SAVE!!!!

    C-Gear now works with the new version of Waio with 1.14 core

    You can try any other rom and it saves and works fully, if you have a wii you can connect it too!!

    Remember this was created for R4SDHC only, if you can get it to work for other flashcards tell us

    Credits:
    Rudolph
    Xenon++
    Julian
    Lloydx
    abel009
    konakona-chan
    finalworld2012
    Me Aurionfox
    And everyone who makes this patches

    Tested and works on:

    R4SDHC With 1.25 Firmware 2gb microSD AData

    Im going to update this post if necesary but for now its a little late see you later
     


  2. Smashmaster

    Newcomer Smashmaster Member

    Joined:
    Sep 18, 2010
    Messages:
    26
    Country:
    Germany
  3. shineaway

    Newcomer shineaway Advanced Member

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Messages:
    59
    Country:
    United Kingdom
    Wow! How did you manage to fix Wood R4 up so it works on clones?

    Now I can save in every game, whereas I could not before using the previous WoodR4 for Clones release.
     
  4. Nintondo

    Newcomer Nintondo Member

    Joined:
    Sep 18, 2010
    Messages:
    17
    Country:
    United Kingdom
    Still doesn't work for me. I also use R4i-SDHC.

    The images should be bigger btw, they don't really help at all.
     
  5. shineaway

    Newcomer shineaway Advanced Member

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Messages:
    59
    Country:
    United Kingdom
  6. mehrab2603

    Member mehrab2603 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 29, 2008
    Messages:
    335
    Location:
    Dhaka
    Country:
    Bangladesh
    wood r4 clone can now save?wow,how did you manage to do that?it's fantastic news for me.thanks a bunch
     
  7. Night_Jesus

    Newcomer Night_Jesus Member

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    22
    Country:
    Australia
    Hey i was playing pokemon BW on Desmume and ive copied the sav data file and used it to convert with the converter and once ive run it on my R4 to select the game, i get a blue error screen, please help.
     
  8. princeEyeless

    Member princeEyeless GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    142
    Location:
    *******
    Country:
    United States
    Waaa I can't try it..my nds phat got broken few days ago I hope this will be work on R4 SDHC..
     
  9. shineaway

    Newcomer shineaway Advanced Member

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Messages:
    59
    Country:
    United Kingdom
    @Night_Jesus What is the blue screen saying? And whos files have you used?
     
  10. Night_Jesus

    Newcomer Night_Jesus Member

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    22
    Country:
    Australia
    @Shinaway
    Once i get the game running, ive restarted my DS and put in my converted sav file and when i try to run it again, the blue screen says like...
    error, cannot read moonshl2 folder.


    Is anyone else getting the blue screen error after you get the game working once then restart your ds?

    Also, a quick Q for the dsv. savefile to R4
    I've dragged the dsv file to the converter and if i try to change the ".dsv" file name to ".sav" it'll say something like this file wouldnt work properly if you rename it.

    But the problem is the blue screen, why? [​IMG]

    ALSO
    Can we change the firmware to english instead of spanish? [​IMG]
     
  11. .psyched

    Member .psyched GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 13, 2010
    Messages:
    297
    Country:
    France
    Guys, he didn't fix Wood for clones at all. That's just the Wood firmware GUI, it's not wood. I mean, there's clearly WAIO written there, and as far as I'm concerned, that was something Xenon+ created.
     
  12. shineaway

    Newcomer shineaway Advanced Member

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Messages:
    59
    Country:
    United Kingdom
    @Night_Jesus Load up the R4 Menu, select WAIO.nds, then load the file called woodr4dldi, then run pokemon. I think this is what AurionFox means.

    @.psyched Just realised that this is the works of Xenon++, but I can get zelda spirit tracks (clean) loading with train controls, and the club penguin game that only works on certain cards loading with this. So it must be using the Wood's game loading somewhere.
     
  13. Night_Jesus

    Newcomer Night_Jesus Member

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    22
    Country:
    Australia
    Yes that worked on the 1st try, the game loads and after i restarted my DS and try to load it up again, i get the blue screen error.
     
  14. .psyched

    Member .psyched GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 13, 2010
    Messages:
    297
    Country:
    France
    Both of them were already originally fixed by the R4SDHC firmware.
    And you can't possibly load the wood on an R4 Clone. It wasn't designed for that.
     
  15. SamKingctfc

    Newcomer SamKingctfc Newbie

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    Anyone know if this works on R4iii update, or R4SDHC.
     
  16. Aurionfox
    OP

    Member Aurionfox GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 14, 2009
    Messages:
    153
    Location:
    Mexico
    Country:
    Mexico
    Yeah you're right, wood has never been fixed for clones but that happens when you use a simple wood r4 original or wood for clones version, they can't save, but i think this time WAIO patch a dldi file (you can see it on the blue screen) and works fine, WAIO is just a patch, you cannot launch any game from there, thats why you must use woodr4dldi, its the only way to fix it, it's a loooog way to fix the game but hey it works!!! and every game works too, im playing Ivi the Kiwi (U) (not the japanese with english patch) and works, that doesn't works normally even with YSMenu
     
  17. Fer476

    Newcomer Fer476 Member

    Joined:
    Sep 15, 2009
    Messages:
    32
    Country:
    Mexico
    Aurionfox, I have a problem. When I use Desmume to create a save file, the file created is .dst and not .dsv. How can I get a .dsv save file?

    Thanks =)
     
  18. Aurionfox
    OP

    Member Aurionfox GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 14, 2009
    Messages:
    153
    Location:
    Mexico
    Country:
    Mexico
    That's easy, take your dst file and drag/drop on the r4saveconverter.exe, then rename XXXXX.dst to XXXXX.sav (XXXX is the name of your rom)
     
  19. Fer476

    Newcomer Fer476 Member

    Joined:
    Sep 15, 2009
    Messages:
    32
    Country:
    Mexico
    Yeah, I have tried that already, but when I do so, the file is still in dst format (shown on the properties screen), and I have also tried the save included there, but I get the white screen if I use the unknown/auto setting. It only works on 512K =/. What do I do?
     
  20. thewaffledrummer

    Newcomer thewaffledrummer Newbie

    Joined:
    Sep 18, 2010
    Messages:
    3
    Country:
    Canada

Share This Page