NULL

[WIP] Story of Seasons: Trio of Towns - True Love Edition Patch

Discussion in '3DS - ROM Hacking, Translations and Utilities' started by Silrae, Mar 28, 2017.

  1. Silrae
    OP

    Silrae GBAtemp Fan

    Member
    5
    Mar 28, 2016
    United States
    Which xDelta patch are you using?
     
  2. Planchoa

    Planchoa Member

    Newcomer
    1
    Sep 25, 2017
    United States
    "Inari Gender Switch Patch.xdelta" the one with Hamtaro compatibility
     
  3. Silrae
    OP

    Silrae GBAtemp Fan

    Member
    5
    Mar 28, 2016
    United States
    Did you apply the Hamtaro Base xDelta patch first?
     
  4. Planchoa

    Planchoa Member

    Newcomer
    1
    Sep 25, 2017
    United States
    okay so I had forgotten that and now it did get patched but I ran the cia and the mod hasn't been activated. I had the dlc and update before I looked into this mod, does that interfere in any way?
     
  5. Silrae
    OP

    Silrae GBAtemp Fan

    Member
    5
    Mar 28, 2016
    United States
    Did you install the cia through FBI? If you did try uninstalling the update (not the base game) and reinstalling the TLE cia.
     
  6. Planchoa

    Planchoa Member

    Newcomer
    1
    Sep 25, 2017
    United States
    So, I did that and still nothing. It leads me to believe that maybe the cia was patched wrongly.
    I'm still a bit confused about that because when I patched the cia with the Hamtaro patch, the cia didn't appear as "PATCHED" but I assumed it was and patched the optional patch over it. Is that how it works? If so, then I have no idea what's wrong here.
     
  7. leanderson2006

    leanderson2006 Advanced Member

    Newcomer
    2
    Dec 19, 2012
    Brazil
    Rio de Janeiro, Rio de Janeiro
    Hello, how are you? I'm having a mistake with the game I applied the hantaro patch but every time I get the hantaro on my lap and put it on the floor of this image error I applied the patch above what is available on the site 3dsiso and tbm already tried to compile my own cia but the error persists.
     

    Attached Files:

  8. Silrae
    OP

    Silrae GBAtemp Fan

    Member
    5
    Mar 28, 2016
    United States
    Have you ever used the Hamtaro Restoration patch on it's own before and had this crash?

    Hm, okay, you may be patching it wrong. What are you using to apply the xDelta patch?
     
  9. Planchoa

    Planchoa Member

    Newcomer
    1
    Sep 25, 2017
    United States
    xdelta lite 2.0
     
  10. leanderson2006

    leanderson2006 Advanced Member

    Newcomer
    2
    Dec 19, 2012
    Brazil
    Rio de Janeiro, Rio de Janeiro
    I used LayeredFS before it was working fine. now applying the Hamtaro xDelta compatibility patch has this error.
     
  11. Silrae
    OP

    Silrae GBAtemp Fan

    Member
    5
    Mar 28, 2016
    United States
    Just to be clear, you were using the Hamtaro Patch with LayeredFS before and only now you're getting the error? Ok, so then I must've done something wrong with the xDelta patch, I'll give it a look soon. I'm sorry you'll have to try and avoid the error until I figure out the problem, just backup your save and save frequently to avoid any data loss. You could also go back to the LayeredFS version if you have it.

    Edit: Do you remember what version of the patch you were using with LayeredFS?

    Okay I've taken some photos to show you the process of patching the file:
    Warning: Spoilers inside!

    Let me know if that works for you! But, since there are apparently some problems with the Hamtaro xDelta patch I'd recommend just avoiding it for now. You can use the base TLE patch without Hamtaro instead or use UberGeek77's Restoration patch on its own with LayeredFS.
     
    Last edited by Silrae, May 19, 2019
  12. leanderson2006

    leanderson2006 Advanced Member

    Newcomer
    2
    Dec 19, 2012
    Brazil
    Rio de Janeiro, Rio de Janeiro
    Let me be clearer. I used before the hamtaro LayeredFS without your patch and the first time I'm using True Love. I deleted the LayeredFS hantaro from the luma folder and applied the xDelta compatibility patch in the cia that you made available on the site 3dsiso I got the error, so I tried to build my own cia with the tutorial found on the first page also without success presents the same error.
     
  13. Silrae
    OP

    Silrae GBAtemp Fan

    Member
    5
    Mar 28, 2016
    United States
    Alright, thank you for the clarification! I'll try to get this fixed as soon as I can. Do you mind uploading a copy of your save?
     
    Last edited by Silrae, May 19, 2019
    leanderson2006 likes this.
  14. Planchoa

    Planchoa Member

    Newcomer
    1
    Sep 25, 2017
    United States
    Sadly it didn't work. But I found an old file of the game while searching my archives (I knew I had done this before, I wasn't imagining things...), it's on the 4.2 version of the TLE patch and seems to have Hamtaro compatibility (he appears on the titel screen). So I manually updated the game by overwriting the base game's files (with Hamtaro already patched) with the files from the folder "Patch Files" and it worked! The version of the TLE doesn't appear on the title screen any longer but it should be the 5.0.1 update (I got it from that folder). Thank you for everything!
     
    Last edited by Planchoa, May 19, 2019
  15. Silrae
    OP

    Silrae GBAtemp Fan

    Member
    5
    Mar 28, 2016
    United States
    I'm still a little worried as to why the xDelta patches didn't work for you, but as long as you got it working I guess it's fine.

    Just make sure that you use the updated Hamtaro compatibility patch files too or else you'll be missing dialogue that was added in 5.0!
     
  16. Planchoa

    Planchoa Member

    Newcomer
    1
    Sep 25, 2017
    United States
    Well, there are some missing lines of dialogue concerning the Hamtaro patch but I'm not sure if that belogns on this thread as I am using the correct files. I already posted the problem on the Hamtaro thread.
    Also just to be clear about the xdelta problem, the cia did seem to get patched but as I was going to install it using FBI it always gave me an error.
     
  17. Silrae
    OP

    Silrae GBAtemp Fan

    Member
    5
    Mar 28, 2016
    United States
    If you're getting missing dialogue in any hamtaro/cheburashka events then that should be a problem with the restoration patch. If it's not then I might've gotten something mixed up.

    I'll look into the xdelta patches and the missing dialogue just in case.
     
  18. leanderson2006

    leanderson2006 Advanced Member

    Newcomer
    2
    Dec 19, 2012
    Brazil
    Rio de Janeiro, Rio de Janeiro
    Sorry! I went to see your answer today and I was not notified. here is a copy of my save you requested. Thank you for your efforts.
     

    Attached Files:

  19. Silrae
    OP

    Silrae GBAtemp Fan

    Member
    5
    Mar 28, 2016
    United States
    Alright, I think I've figured out the problem. Unfortunately, I don't think it's possible to fix it in a simple way.

    The crash is happening because the update cia is ignoring hamtaro's sound files. I don't know exactly why it's doing that, but my current theory is that because the update never included new sound data to begin with, it just isn't registering the added files. So, as of right now there's no way to have the hamtaro patch in the 1.1 update cia.

    However, the hamtaro patch does work completely fine if it's already inside the base game. If you dump your Trio of Towns base cia, extract the romfs, apply Ubergeek77's full restoration patch (not mine), rebuild your cia, and install it again then everything will work perfectly with the TLE cia. You could also use LayeredFS like you were before, but you'll most likely start getting the mushroom log crash.
     
  20. RarePupper

    RarePupper Member

    Newcomer
    2
    Apr 1, 2017
    United States
    I rebuilt the cia with the full restoration patch but when the TLE cia is installed without the Hamtaro compatibility patch, the Hamtaro event does not occur, but when the Hamtaro compatibility patched TLE cia is installed on top of the restoration patched cia, I get the "...." and crashing during the Hamtaro event.
     
    Last edited by RarePupper, May 28, 2019
Loading...