Wii Sports Resort Resets Wii

Discussion in 'Wii - Hacking' started by Wiisel247, Aug 9, 2009.

  1. Wiisel247
    OP

    Wiisel247 Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Aug 5, 2009
    United States
    Hey, I'm having a little trouble getting Wii Sports Resort to play. I'm on a 4.0u wii with HBC installed via Bannerbomb. I recently ran IOS Downgrader so I could install Preloader. Everything went great with Preloader, but now when trying to run Wii Sports Resort backup I get a black screen and the Wii resets. It ran perfectly prior to installing Preloader and running IOS Downgrader. I updated to the newest cIOS38 rev 14 and am still getting this issue. I've tried to run it both in NeoGamma and USB Loader GX. Even tried to run the alt .dol trick again thinking I made need to watch the Wii Motion Plus Video because of the downgrade, but no success. Does anyone know which IOS it downgrades? I'd like to avoid updating to 4.1 because I have a custom system menu that I'd like to keep. I'm completely clueless and have asked for help on other forums with no response. Any advice is greatly appreciated!
     
  2. ToneEQ

    ToneEQ GBAtemp Regular

    Member
    231
    0
    Aug 14, 2007
    South Wales
    The only difference I know of between 4.0 and 4.1 is IOS60 (maybe 61 too), which is the system menu IOS so don't go deleting it, OK?!

    Preloader works on 4.1 by the way, just need to get the correct hacks.ini for your region/firmware version.
     
  3. HiBit

    HiBit GBAtemp Fan

    Member
    477
    0
    Jun 19, 2009
    Gambia, The
    sysmenu 4.0 and 4.1 use the same IOS60. [​IMG]



    @Wiisel247
    I think the IOS downgrader could be the problem.
    I'm not sure, but i'm sure there is no need to use IOS downgrader.

    You can use the latest version of every IOS, you can restore trucha/ES on every IOS, ...

    I think you should upgrade your Wii with DOP-IOS(restore trucha to IOS36 and if u use preloader trucha&ES to 60) and than try it again.

    p.s.: Make a NAND Backup with bootmii!
     
  4. Wiisel247
    OP

    Wiisel247 Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Aug 5, 2009
    United States
    Updated 36 and 60 with no results Wii still restarts. I'm going to try and update every IOS.
     
  5. Dialexio

    Dialexio GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,559
    31
    Mar 14, 2009
    United States
    Try reinstalling cIOS, and possibly IOS55.
     
  6. Wiisel247
    OP

    Wiisel247 Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Aug 5, 2009
    United States
    Already tried IOS55 and no results. Should I apply sig patch when installing or not. Which cIOS?
     
  7. Deano.2k8

    Deano.2k8 Member

    Newcomer
    16
    0
    Nov 11, 2008
    u tryed installing cioscorp files ?
     
  8. Wiisel247
    OP

    Wiisel247 Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Aug 5, 2009
    United States
    No, I have not installed CIOScorp. I thought I only needed those if I wanted to play discs from orig. disc channel?

    I just updated every IOS useful to 4.0 and Wii Sports Resort still resets. I reinstalled cios38 rev14 to 249 and still no results. I do not have IOS57 installed, is this needed for WSR any idea? Should I install other cios? Which ones?
     
  9. linuxares

    linuxares GBAtemp Psycho!

    Member
    3,170
    1,321
    Aug 5, 2007
    Tried going through Gecko OS?
     
  10. Wiisel247
    OP

    Wiisel247 Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Aug 5, 2009
    United States
    No, what is Gecko OS?
     
  11. Wiisel247
    OP

    Wiisel247 Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Aug 5, 2009
    United States
    Whats the safest way to update to 4.1? Can I just do it through the Wii?
     
  12. Dialexio

    Dialexio GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,559
    31
    Mar 14, 2009
    United States
    Gecko is primarily used for cheats, but also has uses such as region-free gaming. When you load a disc via Gecko, it will install any IOS you're missing.

    Since you are on 4.0 already, all you actually need is a System Menu 4.1 WAD. If you cannot generate that or something, I'd probably recommend Waninkoko's Firmware Updater if you have enough free space.
     
  13. riddle43

    riddle43 GBAtemp Fan

    Member
    379
    2
    Nov 21, 2008
    United States
    Mich USA
    ok if you want the game to work try alt dol in neo gamma frist time run alt dol then you should get the vid then after its done reset then run the game again without teh alt dol and all should be good

    ps you will have to have the alt dol in a folder called neogamma on the root of the sd card

    this just worked for me this weekend

    google for the alt dol or pull it your self

    let me know if this works ok [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]


    ps Waninkoko's 4.1 Firmware Updater is an easy way to update to 4.1 and it keeps all your hacks in place so be brave and do it lol
     
  14. Wiisel247
    OP

    Wiisel247 Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Aug 5, 2009
    United States
    I've done the alt .dol before. Watched the video, and was playing the game just fine until installing Preloader and running IOS downgrader. I tried the alt .dol again recently to see if it would work, all I got was a black screen. I tried in both NeoGamma and USB Loader GX. I might give Gecko OS a try and if it doesn't work I'll give up my custom system menu and update to 4.1, I guess. I'll let you know the results. Thanks for all your help guys!
     
  15. xzxero

    xzxero ♥bong milk does good for the brain♥

    Member
    3,831
    28
    Jul 18, 2008
    United States
    SB
    i heard that you need to burn a backup of the game, run it and watch the video. then after that, you can load it through any usb loader like normal with no alt-dols or anything.
     
  16. Wiisel247
    OP

    Wiisel247 Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Aug 5, 2009
    United States
    Yeah, pretty sure I said that I've tried the alt .dol thing at least twice now.

    So I updated to 4.1 and it is still not working. Tried it with usb loader gx, neo gamma, and gecko os, I'm f'n clueless. Should I install CIOSCorp? What exactly is it? Does anyone have any other suggestions?
     
  17. xzxero

    xzxero ♥bong milk does good for the brain♥

    Member
    3,831
    28
    Jul 18, 2008
    United States
    SB
    no dont install cioscorp if you dont know what it is, as a matter of fact dont install anything if you dont know what it is. did you do as i suggested?
     
  18. Wiisel247
    OP

    Wiisel247 Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Aug 5, 2009
    United States
    Updated to 4.1(not sure it was necessary) and installed cIOSCorp. Ran a burned copy in original disc channel and the 3 minute wii motion plus video played. I was then able to play the game once again! Finally! Thanks for recommending cioscorp Deano.2k8.