Wii bricked? Stuck on Health and Safety screen...

Discussion in 'Wii - Hacking' started by nhindian, Dec 5, 2011.

  1. nhindian
    OP

    Newcomer nhindian Member

    Joined:
    Mar 4, 2008
    Messages:
    30
    Country:
    United States
    Hey guys, my Wii just started up and I was directed here to help solve my problem.

    A little background: My Wii is hardmodded with a Wiikey (it's a pretty old console) and has been working fine. The last game I played was Twilight Princess (burned) about a month or so ago, maybe a little bit longer. It has sit since I finished it. A few days ago I went to play Madden '09 (also burned) and it hung on the Health and Safety screen and wouldn't give me the prompt to hit A to proceed. I did a little bit of research and so far I've tried the following:

    - unplugging the mains for 15+ minutes
    - resyncing the Wiimote and Wii console
    - Holding + and - and press A at the Health and Safety screen doesn't bring up maintenance mode
    - Holding + and - while booting does nothing
    - Holding Reset while booting does nothing
    - Retail SSB:Brawl doesn't load from boot or Health screen (to do a Smashstack?)

    I was told this may be a banner brick, but I am 99% sure I have never run homebrew or WADs on this Wii.

    Some additional information about the Wii:

    - Wiikey is 1.9s I'm pretty sure
    - Fairly confident I never ran HBC or anything that would run bad wads
    - I had no screen come up saying the system files were corrupted
    - I think the newest game I've played was Wario Land: Shake It (Which came out after Madden '09), so I'm not sure what firmware that would put me at


    I hope there is something that can be done to rescue this, but as I haven't softmodded it or ran any wad's, I'm pretty sure I don't have a NAND backup :/

    Please help!
     


  2. mike333

    Member mike333 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 30, 2010
    Messages:
    706
    Country:
    Poland
    Are You 300% sure that Your wii is not "Korean region switched to ntsc-u and sold cheap on ebay" one?

    Or maybe Your madden 09 was pal/europe version?
     
  3. nhindian
    OP

    Newcomer nhindian Member

    Joined:
    Mar 4, 2008
    Messages:
    30
    Country:
    United States
    I'm not sure what your first line means... I've had it modded and such for over 4 years without a hitch.

    It's possible that the Madden 09 was PAL as I never played it before...
     
  4. JoostinOnline

    Member JoostinOnline Certified Crash Test Dummy

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    10,834
    Location:
    The Twilight Zone
    Country:
    United States
    He would have a 003 error if it was region changed.
     
  5. DeadlyFoez

    Member DeadlyFoez Banned

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    5,223
    Country:
    United States
    Since we are throwing out useless suggestions, could it be the flux capacitor?
     
    2 people like this.
  6. JoostinOnline

    Member JoostinOnline Certified Crash Test Dummy

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    10,834
    Location:
    The Twilight Zone
    Country:
    United States
    He would have had a 005 error. :P
     
  7. DeadlyFoez

    Member DeadlyFoez Banned

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    5,223
    Country:
    United States
    LMFAO!! Good call.
     
  8. Luigi2012SM64DS

    Banned Luigi2012SM64DS G-old member

    Joined:
    Aug 27, 2011
    Messages:
    2,060
    Location:
    Minecrapt
    Country:
    Canada
    does it go to the system menu if you remove the game? then you can install HBC and priiloader and enable region free hacks (since your wii is "4 years old"
     
  9. loco365

    Member loco365 GBAtemp Guru

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    5,459
    I don't see anything that goes under the category of the remote, but did you check the batteries? The batteries in the controller being dead can be easily forgotten. And, I'm not totally sure about it, but the Wii has a watch battery in it and it may be dead too.
     
  10. Lucif3r

    Member Lucif3r GBAtemp Maniac

    Joined:
    Sep 10, 2011
    Messages:
    1,464
    Country:
    Sweden

    Neither affects the boot of the Wii.
    Even without controller you get the "press A" text, which he doesnt.
     
  11. mauifrog

    Member mauifrog DA KINE WiiHacker

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Messages:
    1,585
    Country:
    United States
    Try to patch the netflix disc to autoboot, then load it from RM via savemiifrii. When you do this, you did to have no network on the wii, so if you have network unplug your router. When the disc loads it will tell you that you need network, then it will take you to the system settings. From the system settings try to install HBC via bannerbomb version 1.

    It is possible that your system settings also will not work, if the wii crashes while loading the system settings use smash stack pal instead. If your on 4.1 or less you can just patch the ssbb-pal disc to USA region and patch to autoboot, then it will load from RM via savemiifrii. If you are 4.2+ you will need to load ssbb-pal via discswap-pwns or mario kart-pwns, have a look at the error 003 fix guide for details on that.

    Once you get HBC installed softmod the wii following my guide or modmii, get priiloader installed. Possibly that will fix your wii. If your wii is still broken do a system format from the wii settings or via the pink fish disc loaded via neogamma.

    Hopefully that will help.

    Also if your 3.2 or less, you can load a recovery disc, say a MMM disc (Multi mod manager), then use that to do the softmod.
     
  12. nhindian
    OP

    Newcomer nhindian Member

    Joined:
    Mar 4, 2008
    Messages:
    30
    Country:
    United States
    No sir...


    Nope, replaced the batteries and the lights at the bottom of the Wiimote do sync
     
  13. nhindian
    OP

    Newcomer nhindian Member

    Joined:
    Mar 4, 2008
    Messages:
    30
    Country:
    United States
    Thanks for the idea! I have a few questions before doing this though..

    Where can I get the Netflix iso and how do I patch it for autoboot? Also, what does loading from RM mean?

    From there I think I can google my way through those instructions...
     
  14. mauifrog

    Member mauifrog DA KINE WiiHacker

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Messages:
    1,585
    Country:
    United States
    RM is recovery menu loaded via savemiifrii. Check your message box.


    Warning: Spoilers inside!
     
  15. nhindian
    OP

    Newcomer nhindian Member

    Joined:
    Mar 4, 2008
    Messages:
    30
    Country:
    United States
    I am on the way and about to set out to do this, but what should I put for my version software for Modmii if I don't know it right now? Or will I be able to see it when I'm doing the bannerbomb?
     
  16. mauifrog

    Member mauifrog DA KINE WiiHacker

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Messages:
    1,585
    Country:
    United States
    tell it your 3.2 and update to 4.1.
     
  17. leo.uff

    Newcomer leo.uff Member

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    31
    Country:
    Brazil
    I have a japanese wii with this same brick and can´t fix it yet. Netflix method doesn´t work with this but SSBB PAL can be your salvation.
     
  18. nhindian
    OP

    Newcomer nhindian Member

    Joined:
    Mar 4, 2008
    Messages:
    30
    Country:
    United States
    New development.. I finally got my Gamecube controller open so I could Savemiifrii. I got to the RM (I think, the RM is just the screen that says the firmware version at the bottom right, right?) Ps it is 3.2U.

    It then fades to black as it appears to be reading the disc, but then nothing. It occasionally flashes between a deep black and a lighter black, as if something may appear, but nothing. I tried with the wii horizontal and vertical, and reburnt the Netflix disc again as well. I unplugged my router as well.

    You said to try a PAL smashstack if it failed to load the settings after prompting about needing an internet connection, but it didn't even get that far.

    Any ideas? :(

    Thanks again.
     
  19. mauifrog

    Member mauifrog DA KINE WiiHacker

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Messages:
    1,585
    Country:
    United States
    Download mmm-250.zip
    Use iospatcher to change it from 250 to ios36. Then burn it.
    http://www.mediafire.com/?gxynj9ytjiz
     
  20. nhindian
    OP

    Newcomer nhindian Member

    Joined:
    Mar 4, 2008
    Messages:
    30
    Country:
    United States

Share This Page