What kind of MicroSD card yall using w/ R4?

Discussion in 'NDS - Flashcarts and Accessories' started by enclave_10147, Jan 12, 2007.

Jan 12, 2007
  1. enclave_10147
    OP

    Newcomer enclave_10147 Newbie

    Joined:
    Dec 27, 2006
    Messages:
    5
    Country:
    United States
    Just ordered an R4DS. Just wondering what kind of Micro SD card I should get. The review on this site tested their R4 on a Sandisk Ultra II 1 gb so I am compelled to get that one but I was wondering if there was anyone using R4 with a norma Sandisk 1gb SD micro? ( You can get the norma Sandisk 1gb for considerably cheaper than the Sandisk Ultra II 1 gb) Does it make so much of a difference that it has an impact on running roms?
     
  2. SkuiD87

    Member SkuiD87 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 9, 2005
    Messages:
    104
    Location:
    London, UK
    Country:
    United Kingdom
    Good question. I'd like to know also...
     
  3. Kurai

    Member Kurai GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 27, 2006
    Messages:
    171
    Country:
    Australia
    Im using a Kingston 1gig Japan version. Works flawlessly.
     
  4. jpxdude

    Member jpxdude GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    May 5, 2006
    Messages:
    768
    Location:
    London UK
    Country:
    United Kingdom
    I have been using Sandisk 1gb standard MicroSD's in the M3 Lite, and SC Lite without a single problem.

    I also have a Kingston 512mb Japan model in a Supercard One which is fine except for very slight delays in loading.

    I have 2 x 1GB Kingston Japan model's waiting to go inside a couple of R4's [​IMG]
     
  5. pitprop

    Newcomer pitprop Member

    Joined:
    Dec 30, 2006
    Messages:
    31
    Country:
    United Kingdom
    Nobody has reported a micro SD card that doesn't work on the R4 yet..

    The faster the card, the better due to less chance of slowdowns in games. The only game reported with slowdown is tony hawks downhill jam.
    The japanese toshiba made cards are slightly faster than the regular Sandisc card. The toshiba is also rebadged as Kingston ( japan) , Viking, Dane-Elec ( and probably others).
    The Sandisc ultra II is faster still . But much more expensive. The only advantage at the moment is possibly faster speed on tony hawks ( though no reports yet, so it may not even run faster on that game). Castlevania POR has random lock-up problems , but there is no clear evidence that any card is better than another ( its probably a poorly coded game).

    I would go with a Toshiba ( or clone) or Kingmax. Whichever you can get cheaper . Only go with the regular sandisc if its cheaper than these.
     
  6. 4saken

    Member 4saken Retired Ace Attorney

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    3,358
    Country:
    Australia
    I plan to use Kingston Japan (Components from Toshiba) 1 Gig in my R4, bought for around 40 US (overpriced by lots [​IMG])
     
  7. pristinemog

    Member pristinemog GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    381
    Location:
    Tampa, FL
    Country:
    United States
    I use a SanDisk Ultra II 1GB microSD in my R4. No problems yet.
     
  8. kennyboy

    Member kennyboy GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Messages:
    157
    Country:
    Singapore
    well, a sandisk 256mb freezes frequently on POR, but works fine for the rest.
    a sandisk 1g freezes very rarely on POR....such as when i do stupid things like jump in front of the zombie minotaur....

    so that's that i guess. hope i was of some help.
     
  9. slayerspud

    Member slayerspud GBAtemp Fan

    Joined:
    May 20, 2006
    Messages:
    387
    Country:
    United Kingdom
    Will the sandisk ultra ii 2GB work?
     
  10. zatelli

    Member zatelli GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jun 27, 2003
    Messages:
    540
    Location:
    Always on the move...
    Country:
    France
    1GB Toshiba uSD (made in Japan) over here. Works flawlessly with every device I've used so far & on every rom I've thrown at it. Too bad the 2 GB flavor ain't be available yet. [​IMG]
     
  11. BlueStar

    Member BlueStar GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Jan 10, 2006
    Messages:
    4,094
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom

    I'm using the same card and it froze occasionally until I formatted FAT16, 64k clusters and now it's fine.
     
  12. Sinkhead

    Former Staff Sinkhead yay p1ngpong.

    Joined:
    Nov 22, 2006
    Messages:
    3,692
    Location:
    Across the pond
    Country:
    United Kingdom
    My unbranded Toshiba X4STORE card works perfectly, that was the cheapest one on MyMemory...

    - Sam
     
  13. Hammyface

    Member Hammyface GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jun 4, 2006
    Messages:
    532
    Location:
    Vermont
    Country:
    United States
    I've used the A-Data and regular San Disk and both give me slowdowns in the FMV in Castlevania DoS.
     
  14. Jax

    Member Jax Pip Pip Cheerioink!

    Joined:
    Jul 31, 2006
    Messages:
    4,092
    Location:
    L.A.V.
    Country:
    Portugal
    Kingston 1GB. Status: A-OK!
     
  15. gbasho

    Newcomer gbasho Member

    Joined:
    Nov 25, 2006
    Messages:
    34
    Country:
    United States
    i gotta agree, if you want a card that works beautifully, go kingston 1gb japan. you can take chance with the others, chances are, they'll pretty much work fine plus a minus a 'hiccup' here or there.

    http://wiki.scorpei.com/index.php/R4_compa...h_Compatibility
    For a good idea of what works well (or not so well) on the R4
     
  16. kennyboy

    Member kennyboy GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Messages:
    157
    Country:
    Singapore
    the "same card" being the 256 or 1g card?

    I've tried with fat16/fat32 with the various cluster size and they all fail on the 256mb with POR. The 1gig one works fine except with rare freezes...but able to complete the game with only one area that consistently crashes. Tower of doom teleport point in Jonathan game main map.
     
  17. greyhound

    Member greyhound GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Sep 4, 2006
    Messages:
    504
    Location:
    Oxford
    Country:
    United Kingdom
    is this even available? i looked on the sandisk site and it only mentions the 1gb card
     
  18. sean2002

    Newcomer sean2002 Member

    Joined:
    Dec 28, 2006
    Messages:
    20
    Country:
    have been using Sandisk 1gb standard MicroSD's no problem

    Sean2002
     

Share This Page