Homebrew what emulator on the 3ds can run mario rpg fullspeed with no lag?

fmkid

Just another GBATemp's random guy
Member
Joined
Apr 23, 2015
Messages
1,914
Trophies
0
XP
1,386
Country
Colombia
I suposse you have an OLD 3DS. Then, obviously any SNES VC rom will run slowly (that kind of VC games were designed only for NEW models).

In change, I recommend you to use the SNES9x Emulator (by bubble2k). It runs pretty well on OLD
 
Last edited by fmkid,
  • Like
Reactions: H1B1Esquire

ArtemisM

Kupo for Kupo Nuts
Member
Joined
Apr 14, 2010
Messages
315
Trophies
0
XP
760
Country
United States
If you have an old 3ds, the answer is no. The best you'll get is from the above comment's recommendation of SNES9x O3DS. Youll have occasional frame drops but its a playable experience.
 
Joined
Jan 1, 2018
Messages
7,292
Trophies
0
XP
5,812
Country
United States
why did you guys assume I have an old 3DS? I have a new xl and there are still framerate dips in Mario RPG. I wanna play it without frameskip.

Okay, try this.
  1. Go to Luma3DS Configuration by holding (Select) when first turning on the 3DS.
  2. For the New 3DS CPU, select the Clock+L2(x) option.
  3. Press (Start) to boot into HOME Menu. Go into Rosalina menu by pressing (L-shoulder + down dpad + Select).
  4. In New 3DS Menu... , make sure you see Enable L2 cache and Set clock rate to 804MHz.
  5. Press (B) to go back and go to Miscellaneous options... You'll want to Save settings. This does nothing.
  6. Last but not least, you may want to use the smallest sized micro SD card you have available for reduced I/O lag. The original 4 GB Lexar micro SD card that came with the n3DSXL would be perfect for the job.
 
Last edited by TurdPooCharger,

Savior-X

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Feb 19, 2015
Messages
54
Trophies
0
Age
42
XP
301
Country
United States
I tried Mario RPG in .cia form. The one I found uses bubble2k's snes9x emulator..an older one. It ran fullspeed, but It's best to use the latest standalone version and load your snes games that way.
 
Last edited by Savior-X,

NFates

Wants to understand™
Member
Joined
Mar 13, 2016
Messages
646
Trophies
0
Location
Probably home.
XP
1,826
Country
Dominican Republic
Heh, interesting timing, as I was testing Mario RPG with bubble2k's SNES 9x on my console (old 3DS, see signature) hours ago. As said before, it was playable, but had framedrops mostly on cutscenes, and that can be a bit annoying.
 

mario-lucis-caelum

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 12, 2016
Messages
483
Trophies
0
Age
27
XP
760
Country
Okay, try this.
  1. Go to Luma3DS Configuration by holding (Select) when first turning on the 3DS.
  2. For the New 3DS CPU, select the Clock+L2(x) option.
  3. Press (Start) to boot into HOME Menu. Go into Rosalina menu by pressing (L-shoulder + down dpad + Select).
  4. In New 3DS Menu... , make sure you see Enable L2 cache and Set clock rate to 804MHz.
  5. Press (B) to go back and go to Miscellaneous options... You'll want to Save settings. This does nothing.
  6. Last but not least, you may want to use the smallest sized micro SD card you have available for reduced I/O lag. The original 4 GB Lexar micro SD card that came with the n3DSXL would be perfect for the job.
I'm still skipping frames.
 
Joined
Jan 1, 2018
Messages
7,292
Trophies
0
XP
5,812
Country
United States
I'm still skipping frames.

Your last option is to play the game on desktop snes9x emulator and then upstream the video back to the n3DSXL using PinBox.

You may need a pair of bluetooth headphones to hear audio from your computer.

***

If you intend to play on the go, then you live with the software limitations of Virtual Console and Bubble's snes9x_3ds emulator.
 

mario-lucis-caelum

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 12, 2016
Messages
483
Trophies
0
Age
27
XP
760
Country
Your last option is to play the game on desktop snes9x emulator and then upstream the video back to the n3DSXL using PinBox.

You may need a pair of bluetooth headphones to hear audio from your computer.

***

If you intend to play on the go, then you live with the software limitations of Virtual Console and Bubble's snes9x_3ds emulator.
I'll just play it on the vita then or on my phone.
 

Giodude

GBAtemp's official rock
Member
Joined
May 17, 2015
Messages
5,093
Trophies
0
Age
21
Location
New York
XP
2,671
Country
United States
I saw the VC mentioned once or twice. Mario rpg uses a special chip that's hard to emulate, so it runs slow on emulators and doesn't work on the snes VC.
 
Joined
Jan 1, 2018
Messages
7,292
Trophies
0
XP
5,812
Country
United States
  • Like
Reactions: E1ite007

ArtemisM

Kupo for Kupo Nuts
Member
Joined
Apr 14, 2010
Messages
315
Trophies
0
XP
760
Country
United States
why would I try an snes vc if I have the old one? common sense.

I've seen some interesting things during my eight years here. The onus is on you to provide specifications when making an assistance thread, not to criticize those who know more than you when you fail to do so. Provide more information next time in order to get more relevant responses. For example, you failed to specify whether your VC is running official software or is an inject, what type of inject (if it is), and so on. See? That's common sense, after all ;)
 
Last edited by ArtemisM,

Leobgood

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Oct 31, 2004
Messages
48
Trophies
0
XP
822
Country
United States
I've seen some interesting things during my eight years here. The onus is on you to provide specifications when making an assistance thread,... That's common sense, after all ;)
Like my kids used to say,"someone just got pwnd!:teach:" Is that even a thing now?! Yeah, i'm old
 
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    DinohScene @ DinohScene: we've got some knowledgable people hanging around here, there's bound to be a solution for you ; )