Vita Freezes If staying on sleep mode for too long

NoNAND

Give me back my legions!
OP
Member
Joined
Aug 22, 2015
Messages
2,254
Trophies
1
Location
Somewhere
XP
4,757
Country
Albania
I have noticed this very annoying bug with my vita if i put it on sleep mode and leave it sit there for a while soon upon picking it up and waking it from sleep mode i can no longer connect to the wifi network. And if i try to power it off normally i can't for some reason. If it hit "Power Off" the device will freeze thus forcing me to do a hard shutdown.

What could be the cause behind all this? Faulty motherboard? WiFi chip perhaps?
 
  • Like
Reactions: Anderxale

Anderxale

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jul 10, 2021
Messages
84
Trophies
0
Age
38
XP
101
Country
United States
Did you end up removing your 3G card? If so, did you edit usb_debugging using a registry editor app?

I've heard of people experiencing this along with an communication error when waking from sleep and turning on.

Edit:. Oops, I read your post wrong... at power off, not power on.
 
  • Like
Reactions: Flame

tomberyx

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 9, 2020
Messages
688
Trophies
0
XP
1,477
Country
Germany
I had the same issue. I wasted a lot of time finding the error, deleted plungins, games, tai- (some content), but nothing helped.

Finally I deleted everything and reinstalled enzo.

I recommend deleting everything and reinstalling everything else is a waste of time if you can't find the error

Note!
the last thing I installed was Maroi64 and Gta with their plugins. I think these plugins have frozen my vita, I'm not sure about it. Just to inform!
 

godreborn

Well-Known Member
Member
Joined
Oct 10, 2009
Messages
20,560
Trophies
1
XP
12,690
Country
United States
I had the same issue. I wasted a lot of time finding the error, deleted plungins, games, tai- (some content), but nothing helped.

Finally I deleted everything and reinstalled enzo.

I recommend deleting everything and reinstalling everything else is a waste of time if you can't find the error

Note!
the last thing I installed was Maroi64 and Gta with their plugins. I think these plugins have frozen my vita, I'm not sure about it. Just to inform!
remember, it's on stock firmware. ;)
 

tomberyx

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 9, 2020
Messages
688
Trophies
0
XP
1,477
Country
Germany
I have noticed this very annoying bug with my vita if i put it on sleep mode and leave it sit there for a while soon upon picking it up and waking it from sleep mode i can no longer connect to the wifi network. And if i try to power it off normally i can't for some reason. If it hit "Power Off" the device will freeze thus forcing me to do a hard shutdown.

What could be the cause behind all this? Faulty motherboard? WiFi chip perhaps?

Edit!!

I had the same issue. I wasted a lot of time finding the error, deleted plungins, games, tai- (some content), but nothing helped.

Finally I deleted everything and reinstalled enzo. (delete SD and Memory card after that do factory Reset). Factory reset alone does not help!!

I recommend deleting everything and reinstalling everything else is a waste of time if you can't find the error

Note!
the last thing I installed was Maroi64 and Gta with their plugins. I think these plugins have frozen my vita, I'm not sure about it. Just to inform!
 

Anderxale

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jul 10, 2021
Messages
84
Trophies
0
Age
38
XP
101
Country
United States
So is it that 3G you showed before? Did you pull the 3G module out?

I said nevermind, but it could still explain your issue.
 

Anderxale

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jul 10, 2021
Messages
84
Trophies
0
Age
38
XP
101
Country
United States
Tried taking out the 3g module and putting it back it. Won't do anything
And when you turn your Vita on, you don't get this message?

If you don't get this message then I don't have an answer yet.
6025fd542c74829af6221f544b5a34a9.jpg
 

NeoGranzon

シュウ:グラビトロンカノン 発射!
Member
Joined
Aug 4, 2019
Messages
896
Trophies
0
XP
1,222
Country
Italy
@NoNAND ,you have already tried with factory reset and format the internal memory, since if you are on stock firmware and without any modding.
 
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    very dark scenes are more common than very bright scenes so i think i made the right choice
    Gift
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    there was also a sony with worse local dimming and the glow was really apparent
    Gift
  • SG854 @ SG854:
    Human vision is non linear anyway. 100 nits is about 50% of the peak output of a 10,000 nit display.
    Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    "very dark scenes are more common than very bright scenes" not in the games i play
    Gift
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    really have to buy the top end model to get a tv that doesnt have any of those compromises and that would've had more dimming zones too but i am not made o money
    Gift
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    @Julie_Pilgrim "very bright" is essentially pure white
    Gift
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    pure white doesn't show up all that much it's mainly when looking at a bright sky
    Gift
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    and if the clouds in the sky have slightly less definition to them because i turned on the contrast enhancer who cares
    Gift
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    that's not important
    Gift
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    i can't tell the difference
    Gift
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    but i can certainly tell the difference with black crush if i'm watching a scifi movie and i can't see wtf is going on
    Gift
  • SG854 @ SG854:
    Human vision is logarithmic, it's not linear. And nits doesn't tell the whole story of perceived brightness. OLED'S look brighter then LCD's even when both are set to the same nit values because of the higher contrast ratio on OLED's
    Gift
  • SG854 @ SG854:
    OLED's have a 3D look
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    Charging port is more likely to fry up or battery fail before the display tbh lol
    Gift
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    "And nits doesn't tell the whole story of perceived brightness" it's not about perceived brightness it's about all HDR content in TV and movies being mastered for 1000 nits so it doesn't look right with anything lower, it's also about dynamic range
    Gift
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    "OLED's have a 3D look" no they don't lol
    Gift
  • SG854 @ SG854:
    As an owner of a OLED and you saying that you never seen an OLED I think I know what I'm talking about lol. I'm not talking about 3D as in 3D glasses. I'm talking about depth and pop in the picture
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    I mean to be fair og vitas are still kicking and not many have suffered from pixel bleed and they're going on nearly 10 years
    Gift
  • SG854 @ SG854:
    OLED's can get away with a lower peak brightness and still provide punchy HDR because of their contrast ratio. Like I said human vision is logarithmic. The higher the peak brightness the diminishing returns in perceived brightness.
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    Just get 5 years enjoyment out of it until Nintendy releases something and everyone forgets about switch games lol
    Gift
  • SG854 @ SG854:
    @The Real Jdbye Oleds hit around 750 nits nowadays. The difference between a 1000 nit and a 750 nit isn't huge. It's only about a 4% increase in perceived brightness. Not huge at all. You'll need at least 2000 nit displays to notice a bigger difference.
    Gift
  • SG854 @ SG854:
    Read this thread it explains it. 1000 nits is not a huge jump from 750 the LG OLEDs can hit. As I said human vision is non linear.
    +2
    Gift
  • Gift
  • mr_switch @ mr_switch:
    Not exactly 3D but the colors does pops out more
    Gift
  • mr_switch @ mr_switch:
    I just want a true dark mode theme
    for OLED Switch
    Gift
    mr_switch @ mr_switch: I just want a true dark mode theme for OLED Switch