Verbatim DVD+Rs no good?

Discussion in 'Wii - Hardware, Devices and Utilities' started by luke_c, Aug 28, 2009.

Aug 28, 2009

Verbatim DVD+Rs no good? by luke_c at 10:21 AM (2,011 Views / 0 Likes) 23 replies

  1. luke_c
    OP

    Member luke_c Big Boss

    Joined:
    Jun 16, 2008
    Messages:
    3,587
    Location:
    Land of England
    Country:
    United Kingdom
    I assume this is the right thread so let's introduce my problem, recently i bought a 100-Spindle pack of Verbatim DVD+R's for my Wii, i got these been as the Sony DVD+Rs worked great, i thought these must do aswell, apparently i was wrong. I'v been on Rev 10 for a while and i burnt a game on my shiny new DVD+R's, ran NeoGamma R7 and tried loading the game, i get the error "DVD Read Error 1101" So i thought, ok, fair enough, time to update my cIOS, so after upgrading to Rev 14, i tried again, same error, i thought maybe it was NeoGamma, i downgraded to R6 and still, same error. So i thought, ah, bad burn. Wentn and burned the same game again at 4x speed and another one to be safe. Tried them both, same error. I'm guessing it's my disks but i just want to make sure first, you can probably tell i'm pretty bummed, buying a 100-Pack and all. But i'll give these other uses anyway. So, has anyone else had problems with Verbatim +R's?
     


  2. Omega_2

    Member Omega_2 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    677
    Country:
    Antarctica
    it could a number of things, lukey boy:
    1. Your unit hates Verbatim
    2. Your image burning app may be outdated/useless
    2. Could be a glitch.
    3. DVD drive needs a lens cleaning.
    4. those are donuts.
    5. It's all my doing; It's part of my ebil schemes to annoy people. >:}
     
  3. ddetkowski

    Member ddetkowski GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 15, 2009
    Messages:
    1,141
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    personally, I stay away from ANY +R's.......... I know, many people out there swear by them, that they have no problems with em, but with me, its hit or miss, depending on the BRAND....
    So, just to level the playing field, with no problems, I just burn everything on -R's, NEVER a bad burn, disc error, etc....
     
  4. luke_c
    OP

    Member luke_c Big Boss

    Joined:
    Jun 16, 2008
    Messages:
    3,587
    Location:
    Land of England
    Country:
    United Kingdom
    Yeah, i am switching to Verbatim -R's, just wanted to make sure these definately have zero chance of working.
     
  5. ozguy

    Member ozguy GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Messages:
    232
    Country:
    United States
    Make sure you have the BookType still set to DVD-ROM when you are burning.

    Also check you have the latest firmware for your burner. Firmware updates usually include media compatibility fixes.

    ImgBurn (and many other programs) change burn settings according to the manufacturing info reported by the disk. You may need to fiddle with some of the settings.

    Lastly, have you tried a different ISO? you may have a bad ISO.
     
  6. luke_c
    OP

    Member luke_c Big Boss

    Joined:
    Jun 16, 2008
    Messages:
    3,587
    Location:
    Land of England
    Country:
    United Kingdom
    If you actually took the time to read my post, you would know that IMGBurn is the latest, and i have tried different ISOs, and yes, the booktype is set to DVD-ROM as it always is.
     
  7. raulpica

    Supervisor raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    10,672
    Location:
    _____________ PowerLevel: 9001
    Country:
    Italy
    Well, I actually use them for my Wii and I haven't ever had a problem with them... Strange.

    Maybe you got a spindle of fake Verbatims? Happened to me with some Memorex DL. They were so sucky every burn would fail [​IMG]

    Bad ISO, maybe? Try to get another one.
     
  8. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,355
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
    there's your problem rev14 stops DL discs from working it's a glitch. you'll have to play it through usb if you want to play it or wait for rev15.
     
  9. G0dLiKe

    Member G0dLiKe who needs a title ;)

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Messages:
    1,674
    Country:
    United States
    Hmmm,

    I have rev14 too but I can play games through DVD, SSBB works too.

    How comes?
     
  10. luke_c
    OP

    Member luke_c Big Boss

    Joined:
    Jun 16, 2008
    Messages:
    3,587
    Location:
    Land of England
    Country:
    United Kingdom
    I'm not using DL Disks, and they're real, got them from a official distributor

    Posts merged

    What rev are you on?
     
  11. ozguy

    Member ozguy GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Messages:
    232
    Country:
    United States
    None of that was mentioned in your original post, so quit with the attitude. So I missed it in one of your later replies... whoopieee

    Again I stress to check the firmware of your drive. It is the most important thing you can do to improve your drive's compatibility with different media.
    One way to check the firmware version is to go to the Drive menu in ImgBurn and choose 'Check for firmware updates'.
    The best way though is to go to your drive manufacturer's web site.

    Also the only way to know for sure who made your disks is to look at the manufacturer id listed on the right side of ImgBurn when you insert a blank disk.
    Verbatim disks should have a manufacturer listed as MCCxx (where xx is usually 03 or 04). Occasionally they use Tayo Yuden to make DVDs for them and those will start with TY.
     
  12. Omega_2

    Member Omega_2 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    677
    Country:
    Antarctica
  13. luke_c
    OP

    Member luke_c Big Boss

    Joined:
    Jun 16, 2008
    Messages:
    3,587
    Location:
    Land of England
    Country:
    United Kingdom
    Did i say i stated it in my Original post? No.
     
  14. ricky23i

    Member ricky23i GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    115
    Location:
    Chi-town
    Country:
    United States
    i have the inkjet printable Verbatims DVD+Rs, they work flawlessly. Try a different burner my laptop burner can never burn memorex it hates them but my desktop burns them like nothing.
     
  15. luke_c
    OP

    Member luke_c Big Boss

    Joined:
    Jun 16, 2008
    Messages:
    3,587
    Location:
    Land of England
    Country:
    United Kingdom
    Alright, thanks gonna try burning them on my Desktop, now if only i could find an easy way to transfer them accross, when i try to put it on my thumb drive (8GB) It says the file is too big, although i have about 6gb left.
     
  16. ozguy

    Member ozguy GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Messages:
    232
    Country:
    United States
    If your thumb drive is formatted as FAT32 it only supports files up to 2Gb.
    You need to use NTFS for larger files.
     
  17. azoreseuropa

    Member azoreseuropa GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    4,502
    Location:
    I am deaf and live in the USA for now :D
    Country:
    Portugal
    I dont use Verbatim DVD-R at all. I have Sony DVD-R with IMGBURN and speed recommend x8 and dont have a problem with backup games at all.
     
  18. luke_c
    OP

    Member luke_c Big Boss

    Joined:
    Jun 16, 2008
    Messages:
    3,587
    Location:
    Land of England
    Country:
    United Kingdom
    Neither do i [​IMG] As i said, i use +Rs.
     
  19. ozguy

    Member ozguy GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Messages:
    232
    Country:
    United States
    Well, as far as I know, all the Wii homebrew can only understand FAT(16/32), so you would not be able to use the thumbdrive on the Wii while it is formatted as NTFS.

    Here is a website that has a comparison of NTSC and FAT
    http://www.ntfs.com/ntfs_vs_fat.htm

    Looks like I was mistaken about the 2Gb limit on FAT32. Seems it is a 4Gb limit, according to that table.
     
  20. raulpica

    Supervisor raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    10,672
    Location:
    _____________ PowerLevel: 9001
    Country:
    Italy
    Modchip, myself. And rev9 installed. But I've softmodded a Wii recently with rev14 and used my Verbatims on it successfully using NeoGamma.

    Oh, I forgot to say that I burn my Verbatims +R at 20x [​IMG]

    Also, are you using imgburn? It's the best burning program out there, and free, at it!
    Always used that and never got a coaster. Try with that [​IMG]
     

Share This Page