Hacking USB Loader GX on vWii: Detects 256gb USB but doesn't show any of my games (most of the time, anyway)

Paolosworld

Dionicio3's best friend
OP
Member
Joined
Jan 12, 2019
Messages
158
Trophies
0
Location
Biohazard Bin
XP
1,219
Country
United States
When I checked my settings, it reverted back to 249, like you said.

When I changed it, I rebooted USBLoaderGX and this time it didn’t even TRY to initialize it. It just went straight to the menu with only channels on it.

I am using a y-cable, and the HD’s settings are only set to USB port 1, so I originally thought that it needed to be set to both ports.
However, in order to do that I need the IOS to be 249, as with 58 I get an error message when I try to change it.

Either way, None of my games show up.
I even threw it back on the PC to see if anything got corrupted but nope.

I also checked Wii games in the box thing, so that ain’t the issue either

--------------------- MERGED ---------------------------

Welp, all of the fuckin sudden it just decides to work.

I’ll never understand this goddamn thing
 

Paolosworld

Dionicio3's best friend
OP
Member
Joined
Jan 12, 2019
Messages
158
Trophies
0
Location
Biohazard Bin
XP
1,219
Country
United States
@Cyan
Sorry for tagging you again in this old thread, but it’s acting up again.

This time USBLoaderGX sees my games and hard drive perfectly, but whenever I load them up the screen goes black and it reverts back to the Wii menu.

So far I’ve only tried arbitrary stuff, like changing the aspect ratio or the game language, none of which helped.

Again, sorry for reviving this old ass thread. With all the coronavirus stuff I’m going to be locked away at home a lot, so getting the Wii working is very much desirable.
 

The Real Jdbye

*is birb*
Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
22,053
Trophies
3
Location
Space
XP
11,324
Country
Norway
@Cyan
Sorry for tagging you again in this old thread, but it’s acting up again.

This time USBLoaderGX sees my games and hard drive perfectly, but whenever I load them up the screen goes black and it reverts back to the Wii menu.

So far I’ve only tried arbitrary stuff, like changing the aspect ratio or the game language, none of which helped.

Again, sorry for reviving this old ass thread. With all the coronavirus stuff I’m going to be locked away at home a lot, so getting the Wii working is very much desirable.
Which d2x version are you using? v10-beta52-vwii or v10-beta53-alt-vwii?
beta53 can have compatibility problems with certain drives, beta52 is supposed to work better (but only works with the first port, on the Wii U this is the top rear port)
If you're not sure, post a sysCheck: https://gbatemp.net/threads/posting-a-system-check.300279/
 

Paolosworld

Dionicio3's best friend
OP
Member
Joined
Jan 12, 2019
Messages
158
Trophies
0
Location
Biohazard Bin
XP
1,219
Country
United States
@The Real Jdbye
Looks like I have beta 52, here's my Syscheck:

--------
SysCheck HDE v2.4.0 HacksDen Edition by JoostinOnline, Double_A, R2-D2199, and Nano
...runs on vIOS58 (rev 6432).

Region: NTSC-U
System Menu 4.3U (v609)

Drive date: 06.28.2011
Homebrew Channel 1.1.2 running on IOS58

Hollywood v0x21
Console ID: 610579975
Console Type: vWii
Shop Channel Country: United States (49)
Boot2 v0
Found 106 titles.
Found 34 IOS on this console. 0 of them are stubs.

vIOS9 (rev 1290): No Patches
vIOS12 (rev 782): No Patches
vIOS13 (rev 1288): No Patches
vIOS14 (rev 1288): No Patches
vIOS15 (rev 1288): No Patches
vIOS17 (rev 1288): No Patches
vIOS21 (rev 1295): No Patches
vIOS22 (rev 1550): No Patches
vIOS28 (rev 2063): No Patches
vIOS31 (rev 3864): No Patches
vIOS33 (rev 3864): No Patches
vIOS34 (rev 3864): No Patches
vIOS35 (rev 3864): No Patches
vIOS36 (rev 3864): No Patches
vIOS37 (rev 5919): No Patches
vIOS38 (rev 4380): No Patches
vIOS41 (rev 3863): No Patches
vIOS43 (rev 3863): No Patches
vIOS45 (rev 3863): No Patches
vIOS46 (rev 3863): No Patches
vIOS48 (rev 4380): No Patches
vIOS53 (rev 5919): No Patches
vIOS55 (rev 5919): No Patches
vIOS56 (rev 5918): No Patches
vIOS57 (rev 6175): No Patches
vIOS58 (rev 6432): USB 2.0
vIOS59 (rev 9249): No Patches
vIOS62 (rev 6942): No Patches
vIOS80 (rev 7200): No Patches
vIOS249[57] (rev 21010, Info: d2x-v10beta52-vWii): NAND Access, USB 2.0
vIOS250[56] (rev 21010, Info: d2x-v10beta52-vWii): NAND Access, USB 2.0
vIOS251[58] (rev 21010, Info: d2x-v10beta52-vWii): NAND Access, USB 2.0
vIOS512 (rev 7): No Patches
vIOS513 (rev 1): No Patches
Report generated on 03/17/2020.
--------

Also I have a y cable for my hard drive that inserts into the two back ports (which I believe are ports 0 and 1).
What's our next move?
 
Last edited by Paolosworld,

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,658
Trophies
2
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,225
Country
France
your setup is fine.
your drive content is detected, so I can only "suppose" your y-cable is properly plugged (did you try to reverse it?).

to me, it looks like it's reversed.
it's probably using IOS58 by default (r1272 is set to 58 by default, or you might have set it manually to fix HDD init) which has BOTH PORTS working while inside the loader, so it can see the drive content whatever the order you plugged the y-cable.
but once you launch the game, it reloads to d2x r52, which works only with Port0 !
if your Data cable is plugged into port1, then the console can't find the game and reboots to menu.
 

Paolosworld

Dionicio3's best friend
OP
Member
Joined
Jan 12, 2019
Messages
158
Trophies
0
Location
Biohazard Bin
XP
1,219
Country
United States
Welp, that didn't work, however I was able to get it working by just switching the game's IOS from 249 to 251.

In theory this would make no difference, but what the hell, it worked and that's all that matters.

Thus, Paolo's strange adventures with USB Loader GX finnaly draws to a close, thank you very much Cyan!
 
  • Like
Reactions: Alexander1970

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,658
Trophies
2
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,225
Country
France
hmm, you are right it shouldn't make any differences, but if it does it means using a "base58" helped fix your problem which seems to be a HDD detection issue then.
But be careful as base58 is not working with a lot of games, and some will just boot to black screens.

compatibility wise : 57 > 56 > 58
 
  • Like
Reactions: Paolosworld

ferjero989

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jan 25, 2009
Messages
50
Trophies
0
Age
38
Location
Panama
XP
195
Country
Panama
i really really really wish we could use large usb flash drives (256 or 512gb) even tho they are more expensive, they look better (sandisk fit drive. is awesome)
i wonder if the bootICE formating method will help?
 

Paolosworld

Dionicio3's best friend
OP
Member
Joined
Jan 12, 2019
Messages
158
Trophies
0
Location
Biohazard Bin
XP
1,219
Country
United States
When I checked my settings, it reverted back to 249, like you said.

When I changed it, I rebooted USBLoaderGX and this time it didn’t even TRY to initialize it. It just went straight to the menu with only channels on it.

I am using a y-cable, and the HD’s settings are only set to USB port 1, so I originally thought that it needed to be set to both ports.
However, in order to do that I need the IOS to be 249, as with 58 I get an error message when I try to change it.

Either way, None of my games show up.
I even threw it back on the PC to see if anything got corrupted but nope.

I also checked Wii games in the box thing, so that ain’t the issue either

--------------------- MERGED ---------------------------

Welp, all of the fuckin sudden it just decides to work.

I’ll never understand this goddamn thing
This same issue is happening again.
Everything was fine and then all the sudden no games are being detected.

Last time it just magically solved itself and so far I haven't had the same luck.

Loader IOS 58;
Sees HDD, does not see any games despite sending the HDD perfectly. Tried switching the y cable around, nothing.

Loader IOS 249;
Cannot see HDD. Idk why I keep trying this because it never works but if IOS 58 is liable to stop working at a moments notice then why not.

Basically, all the sudden everything stopped working again. WTF

I'm going to reformat my HDD because I removed a game on there a few days ago. That's literally the only possibility. If this doesn't work I'm convinced that there's a ghost in my machine
 
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    The younger generation uses mostly TikTok and YouTube, some Instagram. It seems like they don't care so much about social profiles.
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I just keep it for worthless friends and families that don't do nothing
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    I have no idea what's happening with all my friends from other places
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    It's weird people in their mid 50s-20s seems to like social media more than TikTok and YouTube
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Unless they get paid to upload videos
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    I used TikTok a couple of days and got tired
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    But it's still better than Facebook
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    One dude here swore I was trolling him on twitch and I never even used it
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    But that's a thing with social media; it creates an illusion of proximity, when in truth everyone is overwhelmed with all the information and all the social demands in the platforms
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    And a lot of people are addicted to the phone, checking social media or talking with someone. Some exercise in the gym while being glued to the phone, not even activity takes them away from it
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    And I was like that too, until I left social media. Now sometimes I'm grabbing my phone, opening the browser and thinking: I've seen everything I wanted to see, I don't have a reason to use the phone. And I put it down
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I'd rather look at my phone than sit at a computer 24/7
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Funnily when I'm out I hardly use my phone other than checking a message here and there
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I'm mostly too busy making sure my neighbor doesn't get himself arrested
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    This evening two guys were speeding head first into my car in these:
    bolt-announces-a-custom-built-scooter-model-2-1024x536.jpg
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    I didn't make case, I made my manoeuver to park the car. But I caught them off-guard, the one ahead hit the brakes and had to jump from the scooter. For a second I thought he would go against the car. They were trying to race through a gap they perceived, thinking I was going to always drive forward
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    I guess they learned a valuable lesson, don't assume that real roads are a playground
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I had a woman walk in the middle of the intersection once I was debating on flooring it
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    In those cases I honk
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I need to get my uncle to install a cow horn
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    Those scooters go 40km/h, and the kids were riding them with no helmets
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    And trying to make for the gap like they're Millennium Falcon
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Annoying can't find any type c to usb adapters in my place at least they're like $3
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Sweet found one installing emudeck
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Lol stupid ips is blocking rom sites time for a vpn
    Gift
    KenniesNewName @ KenniesNewName: Lol stupid ips is blocking rom sites time for a vpn