USB Loader GX does not work when WiiU HDD plugged in

pedro702

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
11,784
Trophies
1
Age
32
XP
6,976
Country
Portugal
if i recall correctly you can make usbloadergx just use one usb port so why not lock it to one usb port and that port be the one that the wii games hdd is connected could work imo, i recall wii and vwii usb port are oposite, like wii back port 0 is the lower one while wiiu port0 is the higher back one.

maybe you are having isssues becuase usbloader gx is trying to mount all hdds in all the ports?
 

Sypherone

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 28, 2019
Messages
640
Trophies
0
Age
43
XP
988
Country
Germany

Sypherone

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 28, 2019
Messages
640
Trophies
0
Age
43
XP
988
Country
Germany
Guys, the Problem is if he plug in the vWii HDD in upper back port (0) and has a WiiU HDD plugged in somewhere else, too. Its that the gx loader seems to stuck at the WiiU HDD instead ignoring it. Gx loader only inizialisize well if he unpluges the WiiU HDD.

Its strange for me, too.
 

Nicklander

Member
OP
Newcomer
Joined
Dec 11, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
25
XP
97
Country
Germany
2 Y cable... and the other side of these Y cable are plugged where ????
HOW do you plug the Y cable DATA cable into the console ? which port ?
do you use HUB ? DON'T !

I use the vastly used WD Elements 2TB HDDs, they are topsellers on Amazon and I think people on this forum say they work, no?

The 2 Y cables are quite short, the way I do it is:
- vWii HDD datacable into slot0 (back upper)
- vWii HDD powercable into slot1 (back lower)
- WiiU HDD datacable into front left port
- WiiU HDD powercable into front right port

I also tried to put WiiU datacable into slot1 and then powering both HDD externally by connecting powercable to laptop, but that lead to the same result.

The only thing that gives me a different result is if I plug WiiU HDD into slot0 instead of vWii HDD, in this case everything in USB Loader GX loads (WiiU works + Wii & Gamecube also load in usb loader gx) but only gamecube actually launches. If I try to launch normal Wii games, it gets blackscreen as soon as trying to hit play.

It seems to me that the issue is with USB Loader GX... if it somehow detects that WiiU HDD is still actively running in any of the slots1+, then it fucks up. This gets confirmed if I unplug WiiU HDD in vWii Menu, replug it and then launch USB Loader GX. Because then it works !! If my Wii U boots with both HDDs and then I go into vWii mode and launch USB Loader GX channel, then it doesn't work ! (I usually launch USB Loader GX from vWii forwarder channel)
 
Last edited by Nicklander,

Nicklander

Member
OP
Newcomer
Joined
Dec 11, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
25
XP
97
Country
Germany
if i recall correctly you can make usbloadergx just use one usb port so why not lock it to one usb port and that port be the one that the wii games hdd is connected could work imo, i recall wii and vwii usb port are oposite, like wii back port 0 is the lower one while wiiu port0 is the higher back one.

maybe you are having isssues becuase usbloader gx is trying to mount all hdds in all the ports?
I'm already using the higher back port for vWii HDD data cable, so should be good? Yeah I would basically just need usbloadergx to ignore all other ports, that would solve my issue. Is there a setting somewhere that allows me to do that?
 

Sypherone

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 28, 2019
Messages
640
Trophies
0
Age
43
XP
988
Country
Germany
USB Loader GX can only use port 0 or 1 (one port at a time) for full access for an external HDD with installed d2x v10 beta52. U can configure the used port inside the configuration of the GX Loader. If u dont have already done, set it to 0 or 1 where your vWii HDD is connected.

The only thing that gives me a different result is if I plug WiiU HDD into slot0 instead of vWii HDD, in this case everything in USB Loader GX loads (WiiU works + Wii & Gamecube also load in usb loader gx) but only gamecube actually launches. If I try to launch normal Wii games, it gets blackscreen as soon as trying to hit play.
If this works we are on the right way. Did u tryed to change the game cios to 250 or 251?

It seems to me that the issue is with USB Loader GX... if it somehow detects that WiiU HDD is still actively running in any of the slots1+, then it fucks up. This gets confirmed if I unplug WiiU HDD in vWii Menu, replug it and then launch USB Loader GX. Because then it works !! If my Wii U boots with both HDDs and then I go into vWii mode and launch USB Loader GX channel, then it doesn't work ! (I usually launch USB Loader GX from vWii forwarder channel)
Can u please confirm wich situation works if u unplug the WiiU HDD?
If u unplug WiiU HDD, then launch GX Loader and replug the WiiU HDD

or

If u unplug the WiiU HDD, then replug and then launch the GX Loader
 
Last edited by Sypherone,

pedro702

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
11,784
Trophies
1
Age
32
XP
6,976
Country
Portugal
I'm already using the higher back port for vWii HDD data cable, so should be good? Yeah I would basically just need usbloadergx to ignore all other ports, that would solve my issue. Is there a setting somewhere that allows me to do that?
go to usbloader gx setting and usb port is there instead of both usb ports just choose 0 or 1.
 

Nicklander

Member
OP
Newcomer
Joined
Dec 11, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
25
XP
97
Country
Germany
@Cyan I did some testing and figured something out !
cIOS configuration:
base 56 => 249
base 57 => 250
base 58 => 251

USB Loader GX 3.0 r1272 (normal version) with default settings
Loader IOS: 58
Game IOS: 249


=> Boot WiiU with only vWii HDD connected
=> Go into vWii mode, launch homebrew channel, then USB Loader GX
=> Works !
=> Go back to vWii Menu, plug in WiiU HDD, homebrew channel, start USB Loader GX again
=> "USB device not initialized, switching to channel list mode"
=> Go back to WiiU menu, then launch vWii menu again, homebrew channel, USB Loader GX
=> "USB device not initialized, switching to channel list mode"
=> Set Loader IOS from 58 to 249 in USB Loader GX settings

Now I try again but this time with Loader IOS 249:
=> Boot WiiU with only vWii HDD connected
=> Go into vWii mode, launch homebrew channel, then USB Loader GX
=> USB Loader GX freezes on startup, Kill WiiU power
=> Boot WiiU with no HDDs
=> Set Loader IOS back to 58
=> Go vWii Menu, Plug vWii HDD, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Works !
=> Set Loader IOS to 249 again, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Works !
=> Go vWii Menu, Unplug & Replug vWii HDD, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Still works !
=> Go vWii Menu, Plug WiiU HDD, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Actually works this time with both HDDs !!!
=> Go to WiiU Menu, launch vWii menu again, homebrew channel, USB Loader GX
=> USB Loader GX freezes on startup, Kill WiiU power
=> Boot WiiU with only vWii HDD connected freezes USB Loader GX on startup again
=> Set BootOS to 58 in meta.xml in SD card

Now this time with BootOS set to 58 in meta.xml:
=> Boot WiiU with only vWii HDD connected
=> Go into vWii mode, launch homebrew channel, then USB Loader GX
=> Now actually works
=> Go vWii Menu, Plug WiiU HDD, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Also Works !
=> Go to Wii U Menu, then back to vWii menu, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> USB Loader GX freezes on startup at "reinitializing devices" :( :( :(
=> Boot WiiU with only vWii HDD connected
=> vWii mode, plug WiiU HDD, homebrew channel, USB Loader GX
=> USB Loader GX freezes on startup at "reinitializing devices"
=> Same when booting with both HDDs connected

I figured out that USB Loader GX (with Loader IOS249 & Boot OS58 both are necessary!) needs to be started once without WiiU HDD connected, only after that it can be started with the WiiU HDD connected. If it's started for the first time after boot with WiiU HDD directly connected on boot or WiiU HDD plugged in on vWii menu, it will freeze in both cases.
 

Sypherone

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 28, 2019
Messages
640
Trophies
0
Age
43
XP
988
Country
Germany
I figured out that USB Loader GX (with Loader IOS249 & Boot OS58 both are necessary!) needs to be started once without WiiU HDD connected, only after that it can be started with the WiiU HDD connected. If it's started for the first time after boot with WiiU HDD directly connected on boot or WiiU HDD plugged in on vWii menu, it will freeze in both cases.
Thats why Gx Loader v1272 mod v7 uses both cios. It loads normaly first the cios58 (should be configured in meat.xml) then it changes automatically to cios249. :wink:
 

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,658
Trophies
2
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,231
Country
France
The only thing that gives me a different result is if I plug WiiU HDD into slot0 instead of vWii HDD, in this case everything in USB Loader GX loads (WiiU works + Wii & Gamecube also load in usb loader gx) but only gamecube actually launches.
that's normal, and because you are using IOS58.

IOS58 mounts all port, and in decreasing order. so it sees vWii HDD on port 1, lists its content, and you can launch nintendont wich ALSO use IOS58.
but, if you try to launch a Wii game, it reloads to cIOS, which is limited to port 0, then can't find the game.

The 2 Y cables are quite short, the way I do it is:
- vWii HDD datacable into slot0 (back upper)
- vWii HDD powercable into slot1 (back lower)
- WiiU HDD datacable into front left port
- WiiU HDD powercable into front right port
ok, good. direct connect, no HUB. that's fine.

I would basically just need usbloadergx to ignore all other ports, that would solve my issue. Is there a setting somewhere that allows me to do that?
Yes, use cIOS, it'll limit port to 0.
Don't use IOS58 at all, nowhere, not in the meta.xml or in the "loader's IOS" settings.


=> Set Loader IOS to 249 again, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Works !
=> Go vWii Menu, Unplug & Replug vWii HDD, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Still works !
=> Go vWii Menu, Plug WiiU HDD, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Actually works this time with both HDDs !!!
=> Go to WiiU Menu, launch vWii menu again, homebrew channel, USB Loader GX
=> USB Loader GX freezes on startup, Kill WiiU power
It looks like random to me.
Your setup is good : cIOS in the loader's settings, both HDD plugged.
Sometime it works, sometime it freeze, sometime it doesn't find the drive.

It feels like the console doesn't provide enough power for two HDDs at the same time.
Or that your vWii HDD is faulty, can't initialize properly every time. maybe like a controller, or descriptor init issue. It makes me remember how my own HDD had the same "description init issue" with Nintendont when we worked on its early version (no idea if it's fixed, it's probably not fixed because I think it's a HDD side problem).
Sometime the drive properly initialized and provided the correct name, PID/VID, size to nintendont, sometime it didn't.
 
Last edited by Cyan,
  • Like
Reactions: godreborn

godreborn

Welcome to the Machine
Member
Joined
Oct 10, 2009
Messages
31,783
Trophies
2
XP
21,153
Country
United States
@Cyan , good point, maybe try at least a self powered drive with the vwii one. that's how I have mine setup, powered for vwii, ycable for wiiu. never had a problem with usb loader gx this way.
 

godreborn

Welcome to the Machine
Member
Joined
Oct 10, 2009
Messages
31,783
Trophies
2
XP
21,153
Country
United States
I'm using a wd blue iirc inside a sabrent enclosure. it has a toggle switch, so you can turn it off when needbe. however, they make toggle switches for things connected via usb, so it might be easier having that if nothing works. you can toggle it off when you go into the vwii.
 

Sypherone

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 28, 2019
Messages
640
Trophies
0
Age
43
XP
988
Country
Germany
If there is time i need to write a tutorial for " Problem with external HDD on vWii/ WiiU". Its annoying, everytime the same procedure, finding the same Problems with the same solution.

About the d2x v10 beta 52, i had a discussion about that if cios d2x supports only port 0 or one port a time. As result we got that it supports one at a time. But i need to check this to verify again.
I tryed changing the port by using different loader cios. If i use cios 58, i cant change the port. Gx loader says the port can only changed by using hermes cios (port 0 was configured). By using cios 249/250/251 i can choose 0,1 or both.

Btw, as i modded my WiiU i tryed a lot to get gx loader recognize and initializising my external drive and the games. The normal way doesnt worked, tryed many different versions of gx loader with combinations of ports and cios. So i finally stuck at gx loader 1272 mod 7, main cios order with d2x v10 beta 52. Starting with cios 58 (configured in meta.xml) and reloading with loader cios 251. Also using 251 as game cios. Pluged vWii HDD in port 1 (lower), WiiU HDD in port 0 (upper). vWii in Port 0 doesn`t worked for me at any time.
 
Last edited by Sypherone,

Nicklander

Member
OP
Newcomer
Joined
Dec 11, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
25
XP
97
Country
Germany
=> Set Loader IOS to 249 again, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Works !
=> Go vWii Menu, Unplug & Replug vWii HDD, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Still works !
=> Go vWii Menu, Plug WiiU HDD, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Actually works this time with both HDDs !!!
=> Go to WiiU Menu, launch vWii menu again, homebrew channel, USB Loader GX
=> USB Loader GX freezes on startup, Kill WiiU power
=> Boot WiiU with only vWii HDD connected freezes USB Loader GX on startup again

It looks like random to me.
No it's actually not random, it's consistant. What happened here is that when going back to WiiU menu, it accesses WiiU HDD again. And from that point on USB Loader GX will stop working. In other words: USB Loader GX stops working when going back to Wii U main menu. I know it sounds confusing but it's actually consistant and not random, I always get the same results.

It feels like the console doesn't provide enough power for two HDDs at the same time.
No because I can just power the HDD externally and apparently it gives me the same result.
 

Nicklander

Member
OP
Newcomer
Joined
Dec 11, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
25
XP
97
Country
Germany
Btw, as i modded my WiiU i tryed a lot to get gx loader recognize and initializising my external drive and the games. The normal way doesnt worked, tryed many different versions of gx loader. So i finally stuck at gx loader 1272 mod 7, main cios order with d2x v10 beta 52. Starting with cios 58 and reloading with 249. Using vWii HDD in port 1 (lower), WiiU HDD in port 0 (upper).
Now that is interesting, you put vWii in port 1 ? Not port 0 ? What are your USB Loader GX settings for that to work ?
 
Last edited by Nicklander,

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,658
Trophies
2
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,231
Country
France
vWii in port 1 would only work with nintendont, and homebrew, using IOS58.
unless you install d2x v10 r53 which is compatible with port1, but can cause other issues.

when going back to WiiU menu, it accesses WiiU HDD again. And from that point on USB Loader GX will stop working.
so you are saying USBGX can't mount vWii if WiiU HDD has been accessed by the WiiU ?
maybe the WiiU is not properly shutting down the WiiU HDD when going to vWii mode, and the loader is currently not forcing a USB unplug and HDD disconnection at boot. I think Wiiflow does, but you said wiiflow had the same boot issue, so if wiiflow force USB/HDD to disconnect at boot, and it still doesn't work, the WiiU HDD being initialized before launching USBGX shouldn't be the issue here.

if you are setting everything to use cIOS r52, it shouldn't even care what you have plugged in other USB Ports. it only looks at port0.
I feel more like "powering the WiiU HDD draws power" than just the fact that it's not properly deinitialized by the console. but without real physical voltage/power check, that's only an idea, because there shouldn't be reason the power is not provided back once the other USB are deinitialized.


Did you try this :
Boot WiiU mode (to init WiiU HDD)
go to vWii
unplug and replug WiiU HDD
Launch USBGX
Just to check if deinitializing WiiU HDD helps, by unplugging and plugging it back without re-initializing, just to see if being plugged while in vWii still affect the compatibility if it has been mounted on WiiU mode before.



What's the differences ?
Boot WiiU with only vWii HDD connected
=> Go vWii Menu, Plug WiiU HDD, Homebrew Channel, USB Loader GX
=> Also Works !
and 2 lines later
Boot WiiU with only vWii HDD connected
=> vWii mode, plug WiiU HDD, homebrew channel, USB Loader GX
=> USB Loader GX freezes on startup at "reinitializing devices"
To me, it's random.
you did the same, and it works then 2 lines later it doesn't.
 
Last edited by Cyan,
General chit-chat
Help Users
    Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo: https://www.reddit.com/r/puns/comments/wr72gl/for_the_glory_of_the_empire/?utm_medium=android_app...