Hacking USB Loader Gx crashing to wii menu?

YannikMarschewski

Member
OP
Newcomer
Joined
Nov 2, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
18
XP
55
Country
Germany
Hey,
I've "hacked" my Wii in the last time, but I have a problem. If I start USB Loader GX, the games are shown. The Thumbnail, if I click on them, also. But when I start the game, there is a blackscreen and it takes me back to the Wii Menu. I followed the steps of this video "2019 Wii Softmod Guide - Play Games from HDD - P3nce" on Youtube (Sorry that I wrote the title in there, but it's not allowed to post links..), but the games aren't work. My Wii is running on the newest Software with 4.3E and I used an Intenso 2gb SD Card and a Wester Digital 1TB drive. You can see some Systemchecks in the attachement.

I hope you can help me.

Thanks,
Yannik
 

Attachments

  • Syscheck 1.jpeg
    Syscheck 1.jpeg
    144.7 KB · Views: 240
  • Syscheck 2.jpeg
    Syscheck 2.jpeg
    134.8 KB · Views: 413
  • Syscheck 3.jpeg
    Syscheck 3.jpeg
    140.3 KB · Views: 202
  • Syscheck 4.jpeg
    Syscheck 4.jpeg
    135.7 KB · Views: 204
  • Syscheck 5.jpeg
    Syscheck 5.jpeg
    142.2 KB · Views: 326
Last edited by YannikMarschewski,

jeannotte

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 15, 2016
Messages
3,944
Trophies
1
Age
51
XP
3,821
Country
France
Hello,

your cios are old, you have to reinstall them correctly:

either like this ==>

249 base 57 version 8 final
250 base 56 version 8 final
251 base 58 final version 8

OR :
249 base 57 version 10 beta 52
250 base 56 version 10 beta52
251 base 58 version 10beta 52
With this guide ==>https://wii.guide/cios

Or with Modmii from XFlak ==>https://gbatemp.net/threads/modmii-for-windows-official-support-topic.207126/

usb loader gx ==> https://sourceforge.net/projects/usbloadergx/

The external hard drive must be in fat 32.

Then repost a new syscheck report, for control
 
Last edited by jeannotte,

YannikMarschewski

Member
OP
Newcomer
Joined
Nov 2, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
18
XP
55
Country
Germany
Okay I did everything you said, but there isn't a change. Here are the pictures of my new systemcheck.
 

Attachments

  • Syscheck neu 5.jpeg
    Syscheck neu 5.jpeg
    151.2 KB · Views: 165
  • Syscheck neu 4.jpeg
    Syscheck neu 4.jpeg
    151.5 KB · Views: 146
  • Syscheck neu 2.jpeg
    Syscheck neu 2.jpeg
    148.8 KB · Views: 100
  • Syscheck neu 3.jpeg
    Syscheck neu 3.jpeg
    149.6 KB · Views: 208
  • Syscheck neu 1_LI.jpg
    Syscheck neu 1_LI.jpg
    1.4 MB · Views: 171

XFlak

Wiitired but still kicking
Member
Joined
Sep 12, 2009
Messages
12,970
Trophies
3
Age
37
Location
Cyprus, originally from Toronto
Website
modmii.github.io
XP
7,719
Country
Cyprus
You did not do what was said. But to be fair, it was communicated in a complicated manner.

Said more simply, use modmii to install recommended cios's. Use modmii's main wizard or syscheck updater wizard in order to generate an easy to follow custom guide to get the job done
 

YannikMarschewski

Member
OP
Newcomer
Joined
Nov 2, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
18
XP
55
Country
Germany
You did not do what was said. But to be fair, it was communicated in a complicated manner.

Said more simply, use modmii to install recommended cios's. Use modmii's main wizard or syscheck updater wizard in order to generate an easy to follow custom guide to get the job done
Tried it, but there are two problems.

First: I can't install bootmii as boot2

Second: I haven't got one of these games.

Do you have some help for me?
 
  • Like
Reactions: Alexander1970

XFlak

Wiitired but still kicking
Member
Joined
Sep 12, 2009
Messages
12,970
Trophies
3
Age
37
Location
Cyprus, originally from Toronto
Website
modmii.github.io
XP
7,719
Country
Cyprus
Not all wii's can install bootmii as boot2, but I would hardly call that a show stopper. All wii's can install bootmii as IOS and priiloader and make a nand backup, etc.

You don't need a game to mod your wii, read more carefully. Use wilbrand (or your old homebrew channel) to launch step 1
 

YannikMarschewski

Member
OP
Newcomer
Joined
Nov 2, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
18
XP
55
Country
Germany
Hey, I've tried it with your Hackmii Installer and I hope, I did everything right. I've installed bootmii as IOS, but my HDD wasn't recognized. Can you help me? Sorry I'm a little bit hard in this theme. :)
 

Attachments

  • Syscheck neu neu 1.jpeg
    Syscheck neu neu 1.jpeg
    160.2 KB · Views: 175
  • Syscheck neu neu 2.jpeg
    Syscheck neu neu 2.jpeg
    155.4 KB · Views: 108
  • Syscheck neu neu 3.jpeg
    Syscheck neu neu 3.jpeg
    160.8 KB · Views: 153
  • Syscheck neu neu 4.jpeg
    Syscheck neu neu 4.jpeg
    162.1 KB · Views: 122
  • Syscheck neu neu 5.jpeg
    Syscheck neu neu 5.jpeg
    172 KB · Views: 162

YannikMarschewski

Member
OP
Newcomer
Joined
Nov 2, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
18
XP
55
Country
Germany
Probability an incompatible HDD. What kind of drive is it? How is it formatted (Ideally it should be FAT32)? And how are you trying to access it (ie via the HBC, or usb loader), be specific, thanks.
Sorry, My HDD is a Western Digital 1TB HDD, It's Formatted in FAT32 and I used the WBFS Manager and the Wii Backup Manager to copy the games to my HDD. I've tried to access to my HDD via HBC and I clicked on USB Loader GX. I hope this information can help.
 
  • Like
Reactions: Alexander1970

YannikMarschewski

Member
OP
Newcomer
Joined
Nov 2, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
18
XP
55
Country
Germany
Sorry, My HDD is a Western Digital 1TB HDD, It's Formatted in FAT32 and I used the WBFS Manager and the Wii Backup Manager to copy the games to my HDD. I've tried to access to my HDD via HBC and I clicked on USB Loader GX. I hope this information can help.

What I forgot... My HDD worked on my Wii before I reinstalled everything, so it can't be an incompatible HDD I think.
 
  • Like
Reactions: Alexander1970

YannikMarschewski

Member
OP
Newcomer
Joined
Nov 2, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
18
XP
55
Country
Germany
Oh thanks, yes the USB Loader Version was too old. The Loader can read my HDD, but there is always the same problem, as in the beginning. :( If I'll try to open the game on the Configurable USB Loader, it says, that the IOS reload is blocked.. How can I unblock it?
 
  • Like
Reactions: Alexander1970

XFlak

Wiitired but still kicking
Member
Joined
Sep 12, 2009
Messages
12,970
Trophies
3
Age
37
Location
Cyprus, originally from Toronto
Website
modmii.github.io
XP
7,719
Country
Cyprus
IOS reload blocked is a good thing. You don't want to unblock it

Edit: I just reread your first post and the issue your facing now is not the same thing.

Other than seeing the word "ios reload blocked" I am failing to see a problem. You never described it fully. Are games not loading?


Oh and another comment I'll make is if you had followed ModMii completely as if it were a virgin it would have updated your usb loader for you, not sure what you did to keep your old loader.
 
Last edited by XFlak,

YannikMarschewski

Member
OP
Newcomer
Joined
Nov 2, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
18
XP
55
Country
Germany
IOS reload blocked is a good thing. You don't want to unblock it

Edit: I just reread your first post and the issue your facing now is not the same thing.

Other than seeing the word "ios reload blocked" I am failing to see a problem. You never described it fully. Are games not loading?


Oh and another comment I'll make is if you had followed ModMii completely as if it were a virgin it would have updated your usb loader for you, not sure what you did to keep your old loader.


I don't know, what i've done. Hopefully the right, but if it were the Right, it would probably work. My Problem is, that if i would like to open the game, there is a blackscreen for a while and after that, I'm back in the Wii Menu. This picture was screenshot is from a little time before the blackscreen came. I think I can't post videos here, right? It would help a lot..
 

Attachments

  • Foto 05.11.19, 00 31 15.png
    Foto 05.11.19, 00 31 15.png
    2.8 MB · Views: 259

XFlak

Wiitired but still kicking
Member
Joined
Sep 12, 2009
Messages
12,970
Trophies
3
Age
37
Location
Cyprus, originally from Toronto
Website
modmii.github.io
XP
7,719
Country
Cyprus
Have u tried loading a different game? Try ripping a new backup and see if that works.


You mentioned using wbfs manager and wii backup manager. Im curious what you did here. In the process you may have corrupted some backups.

Also, you're booting games off of ios250, it should be 249. It won't impact very many games, but a few won't work with the CIOS you have installed to slot 250 (wii sports will work with either 249 or 250 so that's not the issue)
 

YannikMarschewski

Member
OP
Newcomer
Joined
Nov 2, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
18
XP
55
Country
Germany
Have u tried loading a different game? Try ripping a new backup and see if that works.


You mentioned using wbfs manager and wii backup manager. Im curious what you did here. In the process you may have corrupted some backups.

Also, you're booting games off of ios250, it should be 249. It won't impact very many games, but a few won't work with the CIOS you have installed to slot 250 (wii sports will work with either 249 or 250 so that's not the issue)

I will try to download another game from the internet, hopefully it will work. How can I use IOS 249 instead of IOS 250?
 
  • Like
Reactions: Alexander1970

XFlak

Wiitired but still kicking
Member
Joined
Sep 12, 2009
Messages
12,970
Trophies
3
Age
37
Location
Cyprus, originally from Toronto
Website
modmii.github.io
XP
7,719
Country
Cyprus
By default 249 is used. If u delete the USB loader cfg files it will revert back to it. Or delete the loader entirely and copy a fresh install.

You can edit the settings too. For usb loader gx it's right in the app, for cfg USB loader you want to use the configurator for configurable USB loader (for windows)
 

YannikMarschewski

Member
OP
Newcomer
Joined
Nov 2, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
18
XP
55
Country
Germany
I've tried it with another game (Super Mario Bros from portalroms), but it hasn't worked… Always the same problem. I used the Wii Backup Manager to import the game. All CFG Files are deleted. I'm not sure what to do, the games wouldn't work and I can't do anything. Is there another reason for the problem?
 
  • Like
Reactions: Alexander1970

Alexander1970

XP not matters.
Member
Joined
Nov 8, 2018
Messages
14,854
Trophies
3
Age
52
Location
Austria
XP
682
Country
Austria
I've tried it with another game (Super Mario Bros from portalroms), but it hasn't worked… Always the same problem. I used the Wii Backup Manager to import the game. All CFG Files are deleted. I'm not sure what to do, the games wouldn't work and I can't do anything. Is there another reason for the problem?

Hello.:)

Only to get sure your ISO´s/Games are really ok:

- please use an verification Tool for CRC-32 or MD5 Checksum of your Games:
http://esrg.sourceforge.net/utils_win_up/md5sum/

- please compare your Results with the One from here:
For Example New Super Mario Bros. PAL
https://www.gametdb.com/Wii/SMNP01

(The Checksums are on the BOTTOM of the Page).:)

Thank you.:)
 
  • Like
Reactions: XFlak

You may also like...

General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    K3N1 @ K3N1: https://youtu.be/ec_PoNcsgcY