USB Loader = Could not initialize USB subsystem! (ret = -6)

Discussion in 'Wii - Hacking' started by dipswitch, Apr 8, 2009.

  1. dipswitch
    OP

    Newcomer dipswitch Member

    Joined:
    Jul 11, 2007
    Messages:
    44
    Country:
    United States
    I've tried several USB devices and each time I get this error > Could not initialize USB subsystem! (ret = -6)

    Anyone know what could be the problem? I also just got a 1TB Seagate Free Agent Xtreme and I get the same error.
     
  2. WiiMonkey

    Member WiiMonkey GBAtemp Fan

    Joined:
    Jan 16, 2009
    Messages:
    408
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom
    I got this error and ill i did was reformat the drive and it worked

    EDIT: I got Could not initialize USB subsystem! (ret = -1) lol
     
  3. kedest

    Member kedest GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Feb 6, 2007
    Messages:
    3,284
    Country:
    Netherlands
    Did you install waninkoko's custom ios rev9?
     
  4. FenrirWolf

    Member FenrirWolf GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    4,343
    Location:
    Beaverton, OR
    Country:
    United States
    That error means you don't have cIOS installed. Go to it.
     
  5. dipswitch
    OP

    Newcomer dipswitch Member

    Joined:
    Jul 11, 2007
    Messages:
    44
    Country:
    United States
    I'm pretty sure that I did. Is there any way that I can tell?
     
  6. FenrirWolf

    Member FenrirWolf GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    4,343
    Location:
    Beaverton, OR
    Country:
    United States
    What you can do is go install rev9 again. That's the best way to make sure you have it.
     
  7. nintendolinky

    Member nintendolinky GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    513
    Country:
    United Kingdom
    Just install it again if your not sure. It wont harm the wii.
     
  8. SpAM_CAN

    Member SpAM_CAN GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 5, 2009
    Messages:
    279
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom
    If it is an AC powered HDD, wait 5 or 10 secs before booting the USB Loader and you will have no problem [​IMG]
     
  9. dipswitch
    OP

    Newcomer dipswitch Member

    Joined:
    Jul 11, 2007
    Messages:
    44
    Country:
    United States

    Ok I reinstalled cIOS rev9 and its working now. I know I had installed it before cause I remember the thrash music in the installer. Oh well, its working now. Thanks guys!
     
  10. FenrirWolf

    Member FenrirWolf GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    4,343
    Location:
    Beaverton, OR
    Country:
    United States
    Rev8 also had the music, so you might have installed that before. But now that it works, who cares?
     
  11. Mark McDonut

    Member Mark McDonut GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 8, 2008
    Messages:
    495
    Country:
    United States
    Hahaha totally forgot about that till you said something, it took me by surprise. I was like "....whoa!! metal on my wii during a cIOS install!?"
     
  12. fraudster111

    Newcomer fraudster111 Newbie

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    i had the same problem but when i try to install the rev9 i get error -1 WHY!?!?!?!!? im like the only one who isnt enjoying free games. someone pleaseeeeeee HELP ME
     

Share This Page