Updating via WADs

Discussion in 'Wii - Hacking' started by Arm the Homeless, Jul 20, 2008.

Jul 20, 2008

Updating via WADs by Arm the Homeless at 5:30 PM (5,781 Views / 0 Likes) 27 replies

  1. Arm the Homeless
    OP

    Member Arm the Homeless Custom Title

    Joined:
    May 26, 2008
    Messages:
    1,762
    Location:
    /home/andy/
    Country:
    United States
    I Trucha-extracted IOS30-64-v1040.wad and SystemMenu-v289.wad from bushing's Semi-Brick fix. Since I don't have a modchip, I got those.

    Anyways, I was wondering how I could go about updating from them? Just install the IOS then the System Menu as normal WADs? Would it have any more risk of installing than that of normal WADs?
     


  2. bander

    Newcomer bander Member

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    45
    Country:
    Netherlands
    i updated from 2.1 to 3.2 with a wad extracted from an iso, it's possible, don't know if it's safe, but it works
     
  3. Arm the Homeless
    OP

    Member Arm the Homeless Custom Title

    Joined:
    May 26, 2008
    Messages:
    1,762
    Location:
    /home/andy/
    Country:
    United States
    Is it the IOS wad first then the System Menu wad? Or does it even matter?

    EDIT: Since I don't have a modchip, it'd be fine to use my friend's Wi-Fi to go to 3.3, right?
     
  4. OSW

    Former Staff OSW Wii King

    Joined:
    Oct 30, 2006
    Messages:
    4,796
    Country:
    Australia
    I installed SystemMenu-v289.wad with the wad installer, seems to work fine.

    I didn't install IOS30-64-v1040.wad because i don't think i need to for any games... isn't this a patched version of IOS30 because i think i already have it.
     
  5. jan777

    Member jan777 motion control..? srsly? so 2008. 3DS is teh bombz

    Joined:
    Jan 4, 2008
    Messages:
    2,829
    Country:
    Philippines
    perfectly safe, i even made a whole thread about it
     
  6. Arm the Homeless
    OP

    Member Arm the Homeless Custom Title

    Joined:
    May 26, 2008
    Messages:
    1,762
    Location:
    /home/andy/
    Country:
    United States
    Yay it works!

    And since I'm paranoid, I thought playing a song like Bulls on Parade on the guitar next to the Wii would some how mess it up.
    Yep. Paranoid.
     
  7. zeldarocks

    Newcomer zeldarocks Advanced Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Messages:
    78
    Country:
    Will the wii be ricked if I install those? and what will happen if I update after I install them?
     
  8. Arm the Homeless
    OP

    Member Arm the Homeless Custom Title

    Joined:
    May 26, 2008
    Messages:
    1,762
    Location:
    /home/andy/
    Country:
    United States
    No. Your Wii will not be Rick Rolled, if that's what you mean by ricked.
     
  9. B-Blue

    Member B-Blue im a slut

    Joined:
    Sep 18, 2006
    Messages:
    2,444
    Country:
    Can I downgrade from 3.3 to 3.2 using the wad from bushing semi-brick fix discs?
     
  10. OSW

    Former Staff OSW Wii King

    Joined:
    Oct 30, 2006
    Messages:
    4,796
    Country:
    Australia
    maybe but i think it's the IOS that matters more than the system menu in regards to the trucha fix etc (could be wrong though). Maybe you should uninstall IOS37 with the title uninstaller (if u can get it to 3.2... because that could be terrible advice if the system menu runs off ios37...)
     
  11. Arm the Homeless
    OP

    Member Arm the Homeless Custom Title

    Joined:
    May 26, 2008
    Messages:
    1,762
    Location:
    /home/andy/
    Country:
    United States
    Uninstalling an IOS version would be an idiotic thing to do.
    That's why the Title Installer doesn't show system, or necessary, WADs.
     
  12. Cyan

    Global Moderator Cyan GBATemp's lurking knight

    Joined:
    Oct 27, 2002
    Messages:
    16,412
    Location:
    Engine room, learning
    Country:
    France
    I'm in 3.2E_V1
    is there any 3.2E_V2 WAD + shop for WiiWare Wad ?

    I would like to update in 3.2E (with or without ISO37), but not in 3.3 for the moment.
    I have the files in raw format on my PC for that update, but I don't know how to convert them to WAD file format.

    raw = saved the files manually on the PC when looking what address the Wii was looking for.
    Maybe the files are not good if it's not signed for my Wii.


    I can filter the downloads address. I can also redirect address and files to files located on my PC (with a router).
    Can I download and update my Wii with files located on my PC ?
    If I block some files and the update will be done partially, does the Wii will use the completed files or not at all ?
    The 15% trick worked with partial update. maybe I can choose which update I want to download or not.

    here is the System menu update files (for 3.2V2 + ISO37 update) : (all the files are listed here)
    Code:
    http://nus.cdn.shop.wii.com/ccs/download/0000000100000002/00000046
    http://nus.cdn.shop.wii.com/ccs/download/0000000100000002/00000045
    http://nus.cdn.shop.wii.com/ccs/download/0000000100000002/00000044
    if someone know how to update with those files or convert to Wad it will be great.
     
  13. Arm the Homeless
    OP

    Member Arm the Homeless Custom Title

    Joined:
    May 26, 2008
    Messages:
    1,762
    Location:
    /home/andy/
    Country:
    United States
    You could use wwpacker to change the WiiWare Wads to a different IOS.
     
  14. zidane_genome

    Member zidane_genome My sword has a +2 bleeding... wanna test it out?

    Joined:
    May 21, 2006
    Messages:
    2,320
    Country:
    United States
    You cannot DOWNGRADE firmwares... NO, you can't... NO... not even installing a lower version will work... NO, won't work... NO... I'm telling you... NO buts!

    When you put a firmware on your Wii, it saves it. So, if your at 3.2 right now, you have 1.0 thu 3.2 on your Wii... every single version... all at once. At this point in Wii hacking, no one is able to REMOVE a firmware version.
     
  15. Cyan

    Global Moderator Cyan GBATemp's lurking knight

    Joined:
    Oct 27, 2002
    Messages:
    16,412
    Location:
    Engine room, learning
    Country:
    France
    You can have newer version without old version if you update with a game.
    but when updating online, the Wii get all the missing IOS, even older. (I have some picture of Title lister before and after an online update)
     
  16. Arm the Homeless
    OP

    Member Arm the Homeless Custom Title

    Joined:
    May 26, 2008
    Messages:
    1,762
    Location:
    /home/andy/
    Country:
    United States
    I'm only missing like 2 IOS versions.
    One that I didn't install that is in Bushing's Semi-brick fix and the one for 3.3

    Or I dunno.
     
  17. jobbon

    Newcomer jobbon Newbie

    Joined:
    Jul 21, 2008
    Messages:
    4
    Country:
    Belgium
    how did you get the wad files from the iso file i don't get that
     
  18. Arm the Homeless
    OP

    Member Arm the Homeless Custom Title

    Joined:
    May 26, 2008
    Messages:
    1,762
    Location:
    /home/andy/
    Country:
    United States
    Trucha Signer.
     
  19. Cyan

    Global Moderator Cyan GBATemp's lurking knight

    Joined:
    Oct 27, 2002
    Messages:
    16,412
    Location:
    Engine room, learning
    Country:
    France
    there are tools to read and extract game's files.



    Anyway, about the topic discussion :

    I'm wondering few things about installing channel and system Wad manually.

    I don't know if it's safe to update a wad alone.
    When I look at the files the Wii wanted to download to go from 3.2_v1 to v2, there were the channels wad, but also a system menu wad update.
    maybe some Wad channel will need a specific System menu to run them.

    If you install for example the system menu Wad file without the channels it looks for, may it brick the Wii ?
    does installing channels and IOS without system menu is safe ?

    Edit :
    I also would like to know if it is possible to extract WADs from the Wii ?
    updating the Wii online, and extracting the WAD to PC. it could be used to people still in 3.2 or 3.1 to update only the system menu and the shop without updating to 3.3
     
  20. nanika

    Member nanika 文鎮じゃダメ!まぁ、こんな文字小さしすぎてどうせ読めないっしょ。

    Joined:
    Apr 22, 2008
    Messages:
    249
    Country:
    United States
    You can install the channels without the System Menu update fine, and the other way round. All content is like this.

    With IOSes it gets more complicated though, each channel has a needed IOS, and if that IOS is not on the Wii, it could refuse to boot. The same is true for the System Menu, if you tried to .wad install System Menu 3.3 without IOS30, you could brick your Wii.

    Installing IOS without the System Menu is fine as well, as the System Menu is the dependant one.

    The Trucha fix of 3.3 is not dependant on the System Menu, but on a new IOS revision.

    (Yes, this means you can have your Mii Parade to Mii Plaza Mii Channel update without blocking Trucha.)
     

Share This Page