Trying to play the Mother 3 Fanslated ROM on M3 Sakura

Discussion in 'M3 Adapter' started by Garo, Mar 12, 2009.

  1. Garo
    OP

    Newcomer Garo Member

    Joined:
    Oct 15, 2008
    Messages:
    21
    Country:
    United States
    I've done these things:
    Fast Load- hang at saving
    Patch load- hang at saving
    Fast Load AND patch load using the sav fix that they offer on the Mother 3 site (I patched the ROM manually) - Freeze at the GAME BOY screen.
    Touchpod Fast Load- hang at saving
    Touchpod Patch Load- hang at saving
    Touchpod Fast load (using sav fix) - Freeze at GAME BOY SCREEN
    Touchpod Patch load (using sav fix) - Freeze at GAME BOY SCREEN

    I've downloaded a dude's sav file and converted it to work with the english fan translated version, and I can SEE the load option (Patch load), but if I hit A on continue it hangs. Or if I new game with this sav file it hangs at saving.

    HNNNNNNGGG

    Can anyone help me out? I've run out of solid ideas, although my next bet is using gbata or whatever to modify the ROM to use a different kind of .sav file that the VBA emulator would use. Would that work? I only just read it and am tired of failed crap as you can see.
     
  2. Skyline969

    Member Skyline969 MENUdo Afficionado

    Joined:
    Nov 18, 2008
    Messages:
    2,206
    Location:
    Saskatchewan
    Country:
    Canada
    Could your ROM dump be corrupt? Try redownloading the game.
     
  3. Garo
    OP

    Newcomer Garo Member

    Joined:
    Oct 15, 2008
    Messages:
    21
    Country:
    United States
    I used a new copy of the ROM for every situation here.
    I don't think it's the ROM, either.
     
  4. Intimidator88

    Member Intimidator88 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 7, 2008
    Messages:
    361
    Location:
    Virginia
    Country:
    United States
    Ok i had trouble with this game and heres what i done to get it working perfectly.

    1st Download a brand new Mother 3 rom

    2nd http://mother3.fobby.net/ Download the patch then unzip it then put all of the stuff that comes out into "mother3_macosx.app" folder which comes out of it too also place the mother 3 rom inside this folder.

    3rd Download the save fix http://mother3-files.fobby.net.s3.amazonaw...e_fix_patch.zip and place it in the folder too.

    4th Download GBATA http://gbatemp.net/index.php?download=224

    5th Open the mother 3 patcher click browse and find the mother 3 rom and patch it.

    6th Open up GBATA and open the mother 3 rom in it and click the ISP Patcher tab and load of the save fix through it and patch it.

    That should work perfectly but if it freezes at the gba loading screen then fix the header with GBATA which should get it past the gba loading screen.

    Btw make sure to use fast load and not patch it with your m3 or it will screw the rom up.
     
  5. DaRealChrono

    Newcomer DaRealChrono Advanced Member

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Messages:
    72
    Country:
    United States
    Jesus Christ.

    I cannot get this bullshit to work for anything. I've tried EVERYTHING. It just won't get past the damn GBA Logo screen with the save patch.

    Could someone please break this shit down step-by-step before I throw my DS out the window? Intimidator88, I followed your steps to the T and it still hangs every single time.

    Much thanks would be in order.
     
  6. merbiyatch

    Newcomer merbiyatch Advanced Member

    Joined:
    Feb 2, 2009
    Messages:
    79
    Country:
    United States
    dude. it worked for me..this is my first time putting the mother 3 on my nds..i just follwed the steps that intimidator said.

    if you follwed his steps one by one and it still hangs on the gba screen dont fret.

    1. take out your microsd
    2. plug it in your pc
    3. open gbata input your mother 3 patched rom inside your micro sd
    4. click on the header in fo tab and click on FIX.
    5. Finish
     
  7. LeonardoGolden

    Member LeonardoGolden GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 19, 2008
    Messages:
    307
    Country:
    United States
    Weird... mine worked on the fly :s
     
  8. DaRealChrono

    Newcomer DaRealChrono Advanced Member

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Messages:
    72
    Country:
    United States
    I'm well aware of that...why do you think I'm so aggravated? It does not work for me...Either I'm doing something wrong when I fix the header or I'm doing something right and the stupid thing just doesn't work for me.
     
  9. Intimidator88

    Member Intimidator88 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 7, 2008
    Messages:
    361
    Location:
    Virginia
    Country:
    United States



    Check your pm [​IMG]
     
  10. Luvs2Snuggle

    Newcomer Luvs2Snuggle Newbie

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    I think I've done everything right here but when I try to open it, my computer says it doesn't have a program to open it. Any ideas?
     
  11. Intimidator88

    Member Intimidator88 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 7, 2008
    Messages:
    361
    Location:
    Virginia
    Country:
    United States
    What are you trying to open??
     
  12. Nethalite

    Newcomer Nethalite Member

    Joined:
    Jun 3, 2008
    Messages:
    19
    Country:
    Canada
    The only problem I have is the saving the game. After I saved and rebooted my DS to run the game again. It doesn't show a option to load my save file. So I guess it didn't get saved. I even tried freeze state load and it doesn't work after reboot.
     
  13. ScurvySee

    Newcomer ScurvySee Newbie

    Joined:
    Jun 21, 2011
    Messages:
    3
    Country:
    United States
    I just tried all your steps, however I don't see a "fix" button on the header viewer. The game keeps loading the "Gameboy" screen then freezing. Is there something else I should do with gbata?
     
  14. Schlupi

    Member Schlupi Gbatemp's Official Earthbound Maniacâ„¢

    Joined:
    Aug 31, 2007
    Messages:
    3,985
    Location:
    Rozen Queen Co, Chicago Branch
    Country:
    United States
    Uhh... try running it with GBXploader instead of the M3 Sakura GBA rom loader? That MAY fix the issue... it's worth a try.
     

Share This Page