Trouble with a GC's laser (I think) reading discs when mine works

Discussion in 'Nintendo GameCube' started by SG, May 4, 2008.

  1. SG
    OP

    Member SG GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 29, 2007
    Messages:
    437
    Location:
    Bristol, UK
    Country:
    United Kingdom
    The chip works alright (Cobra 2.1), but my mate's console's laser doesn't like the discs! We swapped the chip over to mine (I have identical chip) and it works fine, and the soldering is fine - we even took it off and resoldered. The GC will play normal discs but no backups. It's top quality media too (Verbatim), so we're at a loss. I have identical discs and they work just like the real thing.

    Obviously we can get another Cube but if we can sort this it would be great.

    He tried raising the laser (it was 1mm lower than mine), but it stopped reading discs altogether. He moved it back and it played the originals again though (phew).

    I'm thinking maybe one of the wires is broken inside but I reckon we wouldn't even get to a boot up screen then, but the Cobra BIOS works fine - it just can't read the discs - his or mine which work 100% on my Cube.

    EDIT: Could a mod please change title to "Trouble with friend's GC laser...", as it doesn't make sense otherwise. :s
     
  2. Armadillo

    Member Armadillo GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Aug 28, 2003
    Messages:
    3,102
    Country:
    United Kingdom
    Either try different media , cubes can be very fussy and reject even good stuff or tweak the pot , there is a guide for that floating around somewhere.
     
  3. SG
    OP

    Member SG GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 29, 2007
    Messages:
    437
    Location:
    Bristol, UK
    Country:
    United Kingdom
    Nah, we tried other discs as well. I'm telling you, mine works perfectly with them an these are the best that you can get.
     
  4. Armadillo

    Member Armadillo GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Aug 28, 2003
    Messages:
    3,102
    Country:
    United Kingdom
    What's your point. It makes no difference whether these are the best discs and yours works perfectly. Every single cube is different , just because yours reads them , does not mean another cube will. If no discs work or you want them specific discs to work , then tweak the pot.
     
  5. arctic_flame

    Member arctic_flame GBAtemp ATMEGA8 Fan

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    2,840
    Location:
    England land
    Country:
    United Kingdom
    Change the POT. Barely any gamecubes would read backups ever without adjusting the POT
     
  6. SG
    OP

    Member SG GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 29, 2007
    Messages:
    437
    Location:
    Bristol, UK
    Country:
    United Kingdom
    Thanks. I've been advised about that too. He's looking into it as we speak. Guess I was lucky in that my GC has 100% success rate with decent media.
     
  7. Defiance

    Member Defiance oh my god.. it's full of trading cards...

    Joined:
    Oct 7, 2007
    Messages:
    1,504
    Location:
    Terminus
    Country:
    United States
    How old is you Gamecube, by any chance? What about your friend's cube?
     
  8. Lazycus

    Member Lazycus Rotten

    Joined:
    Jul 22, 2006
    Messages:
    871
    Country:
    United States
    ??? In my experience with GameCubes and quality media it was just the opposite. Most GameCubes worked just fine with backups. Adjusting the laser pot was always the last option to be used. "Barely any . . ." makes it sound like less than 2-3% would work. I would say it was more like 95% would work fine with no laser pot mod and quality media.
     

Share This Page