trouble saving with a CycloDS and 3 in 1 plus

Discussion in 'GBA - Flashing Hardware and Software' started by Cactuar, Apr 10, 2009.

Apr 10, 2009
  1. Cactuar
    OP

    Member Cactuar GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 8, 2007
    Messages:
    115
    Location:
    California
    Country:
    United States
    I'm having trouble getting save files to work on my 3 in 1 plus. These are the tools I'm working with

    DS Lite
    CycloDS Evolution w/ firmware v1.54B2
    GBA_ExpLoader v0.58b

    I've first tried saving in Final Fantasy VI Advance and then in Final Fantasy I&II Dawn of Souls, both via the in-game menu's save feature. I'm thinking it has something to do with the roms needing to be patched, but from what I understand the CycloDS Evolution automatically patches roms (not sure if that means NDS, GBA or both) ..so I'm a bit confused.

    If anyone can help me out I'd be really thankful, it's a shame I haven't been clever enough to use my brand new 3 in 1. It's a bit embarrassing actually.
     
  2. purplesludge

    Member purplesludge anyone have any ideas for this space

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    1,047
    Location:
    wv
    Country:
    United States
    Have you tried with other games yet? Maybe you could try a different gbaexploader version. I just have the normal 3 in 1 so I'm not sure about that.
     
  3. Cactuar
    OP

    Member Cactuar GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 8, 2007
    Messages:
    115
    Location:
    California
    Country:
    United States
    Well the only other game I tried to load was Mother 3 (english patched) but I couldn't even get that to boot past the Gameboy title screen. I've only used GBA_ExpLoader v0.58b since I have the new 3 in 1, from what I read it's the only version that will work.

    I just discovered that when I loaded the game from the CycloDS menu rather than from within GBA_ExpLoader v0.58b my save file showed up and I could load my game. I must have originally loaded the game from the CycloDS menu, I tried so many different combinations that I probably lost track.


    I narrowed it down and it seems like I can't get any games to boot in NOR mode.
     
  4. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,811
    Country:
    Antarctica
    mother 3 requires an SRAM patching before playing on the 3in1, thats on top of the IPS patch so you can read english. requires NOR mode (its 32MB, duh).

    FF I&II:DoS requires being NOR mode, it uses backup save space (some games use double the save space for save data even if it is small enough to load in PSRAM).

    FF IV can be used in PSRAM mode or NOR mode.
     
  5. Cactuar
    OP

    Member Cactuar GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 8, 2007
    Messages:
    115
    Location:
    California
    Country:
    United States
    Ok I've SRAM patched the rom after I applied the IPS patch and am now transferring it to my NOR. I really hope it works this time.

    It didn't work, the game gets stuck at the Gameboy screen. EZ-Flash probably needs to release an update for the 3-in-1pls because NOR doesn't seem to for any game.
     

Share This Page