Hacking Trouble After Downgrading to dix SXOS 11.0.1 Issue

robot1453

New Member
OP
Newbie
Joined
Apr 21, 2021
Messages
1
Trophies
0
Age
29
XP
12
Country
Canada
Hi,
I've been pretty sloppy with my Switch and I'm wondering if your forum can help. I am someone who used SXOS and Atmosphere for many years. Back in December, I updated my firmware to 11.0.1 before realizing SXOS was not compatible with it. My Switch was caught in an endless SXOS black screen. I left it this way for many months.

Yesterday I read about downgrading to solve the issue. I managed to get an updated atmosphere to load via an RCM Loader and I used Daybreak to downgrade to 11.0.0. This has worked in some capacity; atmosphere loads via the RCM Loader. When it did, my files were apparently corrupted. Couldn't even load anything (minus daybreak, actually) via the homebrew menu. Then I downgraded to 9.1.0 (my firmware before the 11.0.1 update) and this didn't resolve the issue. So I go back to Daybreak, update to 11.0.0 and reinitialize the console. My entire SD is backed up. Unfortunately to say, my Switch was hacked long before I did any Emunand backup. I used CFW very early on, before Emunand was a thing on switch, so I never did it.

Here's the status on my console; I can boot into atmosphere easy. Since reinitializing it's clean from what I know. SXOS is a different case. It is in a different kind of endless bootloop; SX OS loads up, I see the Nintendo and Switch Logo... but then it goes back to the SXOS Logo, Nintendo and Switch, etc. Over and over. I have not yet wiped the SD card. I've already sort of seen this Switch as a lost cause, but I think it's salvageable. I was definitely an idiot. I should have waited till the Switch had as comprehensive a guide as the 3DS guide before hacking it at the start. I mainly use the device as as retroarch machine - but retroarch crashes from my homebrew menu. I can't install a retroarch NSP either, given that was what I used SXOS for.

Any recommendations on how to proceed? Thank you in advance, and I will provide all info I can.
 

urherenow

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 8, 2009
Messages
3,881
Trophies
1
Age
45
Location
Japan
XP
2,377
Country
United States
Well, you don't need SX to install an .nsp, first off. There are several installers, in fact. tinfoil, tinleaf, goldleaf, etc...

Do you know there are 2 ways to launch the HB menu? Using the Album, makes whatever you run an applet, that has restricted amounts of RAM available to it, among other things. You can also hold a (the right?) shoulder button on a game, to launch it as a full title. When one was has issues, I always try the other, before thinking it's an actual bug.

I'm not sure reinitializing does a re-format. I would try formatting within nyx to ensure the card is formatted correctly and as fat32 (not exfat)

You haven't made it clear whether or not you use emummc or emmc ONLY. Whatever button forces the machine into the sx menu (start, or select... forget which), try that, and see if emunand is enabled or not. Perhaps your emummc is corrupt, or you downgraded your emmc but not your emummc. Really not enough information provided...
 
  • Like
Reactions: robot1453

Draxzelex

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 6, 2017
Messages
16,175
Trophies
1
Age
27
Location
New York City
XP
11,059
Country
United States
Hi,
I've been pretty sloppy with my Switch and I'm wondering if your forum can help. I am someone who used SXOS and Atmosphere for many years. Back in December, I updated my firmware to 11.0.1 before realizing SXOS was not compatible with it. My Switch was caught in an endless SXOS black screen. I left it this way for many months.

Yesterday I read about downgrading to solve the issue. I managed to get an updated atmosphere to load via an RCM Loader and I used Daybreak to downgrade to 11.0.0. This has worked in some capacity; atmosphere loads via the RCM Loader. When it did, my files were apparently corrupted. Couldn't even load anything (minus daybreak, actually) via the homebrew menu. Then I downgraded to 9.1.0 (my firmware before the 11.0.1 update) and this didn't resolve the issue. So I go back to Daybreak, update to 11.0.0 and reinitialize the console. My entire SD is backed up. Unfortunately to say, my Switch was hacked long before I did any Emunand backup. I used CFW very early on, before Emunand was a thing on switch, so I never did it.

Here's the status on my console; I can boot into atmosphere easy. Since reinitializing it's clean from what I know. SXOS is a different case. It is in a different kind of endless bootloop; SX OS loads up, I see the Nintendo and Switch Logo... but then it goes back to the SXOS Logo, Nintendo and Switch, etc. Over and over. I have not yet wiped the SD card. I've already sort of seen this Switch as a lost cause, but I think it's salvageable. I was definitely an idiot. I should have waited till the Switch had as comprehensive a guide as the 3DS guide before hacking it at the start. I mainly use the device as as retroarch machine - but retroarch crashes from my homebrew menu. I can't install a retroarch NSP either, given that was what I used SXOS for.

Any recommendations on how to proceed? Thank you in advance, and I will provide all info I can.
Well unless you have to mount .XCI files via a USB HDD, you can just use Atmosphere from now on. It has been 4 months since TX last updated their CFW and with the recent arrests, there is no telling when an update will come if ever.
 
General chit-chat
Help Users
    Swagboi308 @ Swagboi308: it isnt a weeken d