Hacking Transferring legit and clean CIA with System Transfer - Do I got this right?

axlegear

Active Member
OP
Newcomer
Joined
Mar 29, 2008
Messages
41
Trophies
0
XP
228
Country
Italy
Ok, so I have a standard 3DS on 4.5 EUR FW, in which I installed the 4.5 CFW.
I also installed some CIAs with success.

I have another 3DS XL model on last original FW, which is my main system for retail games and in which is
stored all my data.
I DO NOT have a Gateway or Sky3DS(and don't intend to buy one).

Can you help me figure if the next steps are correct, one by one?


1) By using BigBlueMenu, I may install a clean and legit CIA of a game that comes bundled with 3DS systems on my 4.5 CFW 3DS, like Mario Kart, so that is supposed to work in SysNand.
2) Then, with my equipment and WITHOUT a gateway, I can make and update an emuNand on my 4.5 old 3DS in which this Mario Kart legit CIA installed will run.
3) Then, I can do a System Transfer from my OFW 3DS XL, and the Mario Kart CIA will be added to my eShop
account on the emuNand of the old 3DS.
4) After 7 days will pass, I can System Transfer back from my 4.5 old 3DS on emuNand TO my 3DS XL
maintaining a copy of Mario Kart transferred on my legit 3DS XL on OFW.

Is that possible, and are the steps correct?
 

narutonic

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 21, 2015
Messages
233
Trophies
0
Age
24
XP
142
Country
France
Useless and to long.(7 days :lol: )
Just extract your CFW nand to your PC and follow the tutorial to move an eshop emunand content to the sysnand.
I do that and i have a emunand 9.5 with MK7 , MH3U and SM3DL.(installed with the cfw )
It's works perfectly. And you need only 1 3ds.
But you cant restore the nand.
I will do a hardmod to test if the modified nand can be flashed.

Send me a PM.
 
  • Like
Reactions: cearp

Intronaut

A star maker
Member
Joined
Nov 18, 2014
Messages
772
Trophies
0
Age
29
XP
993
Country
Chile
Useless and to long.(7 days :lol: )
Just extract your CFW nand to your PC and follow the tutorial to move an eshop emunand content to the sysnand.
I do that and i have a emunand 9.5 with MK7 , MH3U and SM3DL.(installed with the cfw )
It's works perfectly. And you need only 1 3ds.
But you cant restore the nand.
I will do a hardmod to test if the modified nand can be flashed.

Send me a PM.

I'm interested in the same, but I have a Gateway. Can I do it?
 

axlegear

Active Member
OP
Newcomer
Joined
Mar 29, 2008
Messages
41
Trophies
0
XP
228
Country
Italy
Useless and to long.(7 days :lol: )
Just extract your CFW nand to your PC and follow the tutorial to move an eshop emunand content to the sysnand.
I do that and i have a emunand 9.5 with MK7 , MH3U and SM3DL.(installed with the cfw )
It's works perfectly. And you need only 1 3ds.
But you cant restore the nand.
I will do a hardmod to test if the modified nand can be flashed.

Send me a PM.



The problem is that I want to use the content with my 3DS XL which is in latest OFW (so I can't move the content directly here, I am supposedly forced to do a System Transfer).
Problem is: will that work?
Also, why are you saying that "You can't restore the nand" in this case?
 

Intronaut

A star maker
Member
Joined
Nov 18, 2014
Messages
772
Trophies
0
Age
29
XP
993
Country
Chile
You don't even need this if you have a Gateway, just install the games directly on your sysnand (a sd card without emunand)

Yeah, but after, when I try to run these clean & legit CIA on sysnand (without GW mode), a notification about I have to download again from eshop appears.

EDIT: My Console is from USA, and I've tried with:
-My own dump of preinstalled Mario and Luigi Dream Team
-New Super Mario Bros 2 Golden Edition USA clean & legit
 

narutonic

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 21, 2015
Messages
233
Trophies
0
Age
24
XP
142
Country
France
The problem is that I want to use the content with my 3DS XL which is in latest OFW (so I can't move the content directly here, I am supposedly forced to do a System Transfer).
Problem is: will that work?
Also, why are you saying that "You can't restore the nand" in this case?
Because , i tried if we can restore a modified nand and install it to the sysnand but i have always the error " NAND.BIN ERROR"

No you need to be in 9.2 to downgrade to 4.5 and use the cfw to install cia game. OR a gateway to instal itl directly on the sysnand.
You cant use the launcher.dat in 9.2+
 

cearp

瓜老外
Developer
Joined
May 26, 2008
Messages
8,614
Trophies
1
XP
7,769
Country
Tuvalu
Yeah, but when I try to run these clean & legit CIA on sysnand (without GW mode), a notification about I have to download again from eshop appears.

EDIT: My Console is from USA, and I've tried with:
-My own dump of preinstalled Mario and Luigi Dream Team
-New Super Mario Bros 2 Golden Edition USA clean & legit

i think that nsmb2 cia was not good, i think i read on 3dsiso that it did not work. i guess the guy did not test it. i offered to help but he didn't want to share his ticket.db, no problem. i guess eventually he will get it working.
and i am not sure about your cia either :)

did you install the cias you made in sysnand or emunand?
if you installed it in emunand then sysnand would not have the ticket and yes i don't think it would work.
 

Intronaut

A star maker
Member
Joined
Nov 18, 2014
Messages
772
Trophies
0
Age
29
XP
993
Country
Chile
i think that nsmb2 cia was not good, i think i read on 3dsiso that it did not work. i guess the guy did not test it. i offered to help but he didn't want to share his ticket.db, no problem. i guess eventually he will get it working.
and i am not sure about your cia either :)

did you install the cias you made in sysnand or emunand?
if you installed it in emunand then sysnand would not have the ticket and yes i don't think it would work.


-I dumped my bundled game with your Tool, FunkyCIA2, with "-noignore"
-I started Gateway Mode in sysnand (a SD without the emunand partition)
-I tried to install with Dev Menu and Title Manager
-After, in GW mode, I can play the game, but when I reboot and try to open again, it doesn't allow me (like every unsigned CIA)
 

narutonic

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 21, 2015
Messages
233
Trophies
0
Age
24
XP
142
Country
France
-I dumped my bundled game with your Tool, FunkyCIA2, with "-noignore"
-I started Gateway Mode in sysnand (a SD without the emunand partition)
-I tried to install with Dev Menu and Title Manager
-After, in GW mode, I can play the game, but when I reboot and try to open again, it doesn't allow me (like every unsigned CIA)
I would tell you to install a another CIA but they are in EUR.

Can we do a legit CIA of (for example) MH4U or SSB 3DS or Majora Mask ? they are bundled game but i have'nt see any of those game in legit cia.
 

Intronaut

A star maker
Member
Joined
Nov 18, 2014
Messages
772
Trophies
0
Age
29
XP
993
Country
Chile
I would tell you to install a another CIA but they are in EUR.

Can we do a legit CIA of (for example) MH4U or SSB 3DS ?

AFAIK we can only dump clean & legit CIAs form bundled games. The 3DS XL smash bros edition doesn't incluide the game. I don't know if MH4U was a preinstalled bundled or it came physical, but anyway, all ticket.db dumping methods are from 4.x, and the new 3DS doesn't allow downgrading
 

narutonic

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 21, 2015
Messages
233
Trophies
0
Age
24
XP
142
Country
France
AFAIK we can only dump clean & legit CIAs form bundled games. The 3DS XL smash bros edition doesn't incluide the game.
630x.jpg

But we can downgrade a 3ds xl even if it never have the 4.5
Therefore we can do a legit cia of SSB.

Ihad forgotten M4HU and Zelda MM were with the N3DS
 

cearp

瓜老外
Developer
Joined
May 26, 2008
Messages
8,614
Trophies
1
XP
7,769
Country
Tuvalu
-I dumped my bundled game with your Tool, FunkyCIA2, with "-noignore"
-I started Gateway Mode in sysnand (a SD without the emunand partition)
-I tried to install with Dev Menu and Title Manager
-After, in GW mode, I can play the game, but when I reboot and try to open again, it doesn't allow me (like every unsigned CIA)

hmm... weird... i can try and help you if you want, if you pm me :)
 

narutonic

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 21, 2015
Messages
233
Trophies
0
Age
24
XP
142
Country
France
Sorry, I was wrong. Smash bros doesn't come in the USA console edition, as Zelda MM3D. It seems EUR always get these great bundles. Of the 4 public clean & legit CIAs, 3 are from EUR.
I can say you the USA have a lot of great bundle(of all consoles we can not have in Europe ).
Ill try to find a SSB 3DS xl to do a legit cia. (bye bye the N3DS Monster Hunter i was planning to buy )
It's too bad for USA consoles...
 

narutonic

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 21, 2015
Messages
233
Trophies
0
Age
24
XP
142
Country
France
Cearp do you know why when i have my modified nand i cant restore it ?
And why my games is in english while my consoles is in French and my region is in France ?
The eshop is in french but when i redownload a game like MK7 or SM3DL they are in English ?

EDIT:
1424695836-sans-titre.jpg
 
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo: Lol