Transfer from legit to reinand

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by Johndrestafreb, Dec 29, 2016.

  1. Johndrestafreb
    OP

    Johndrestafreb Newbie

    Newcomer
    6
    3
    Dec 29, 2016
    Hi all,

    I got some kind of complex situation here.

    I have an old 3DS, pure and virgin, with my NNID, some DL games and VC titles, nothing to worry much about. This is the 3DS I use almost exclusively to play online Super Smash Bros for 3DS, with my legit bought characters and stages.

    I also own a New 3DS XL (XL in Europe, LL in USA). This n3DSXL has reinand and luma inside, freeshop, and a lot of games/CIAs, and also I own a Gateway (orange buttons). This n3DSXL does NOT have linked any NNID, just freeshopped games, and the ROMs in the Gateway. I got it all installed by a 3rd person, so I don't know about things far beyond copying, dl and installing CIAs.

    So, yesterday the hinge of the old 3DS (my "pure" console, the one I use to play online) started to fail and when screen is (trying to be) unfolded to the max open position (180 degrees), the console shortcircuits and shuts down with a creep from the speakers. Yes, never saw that before now...

    I would like to extract / transfer [mainly] Smash save data - because of my bought content - from old to New 3DS. I tried to insert legit cart to my New XL, download updates, and play offline, hoping bought content showed up, but it didn't (maybe because of not being my NNID linked? Is it stored in the o3DS SD? Both? None? No idea). I fear System Transfer would mess too deep with SD CFW files in any way, as I have read somewhere (NOA web IIRC) that transferred files get new signatures, there is a memory wipe, unusability, and other bad news.

    Any suggestions?

    Thanks!
     
  2. x65943

    x65943 Resident Greekaboo, Amateur Dog Father

    Member
    2,572
    2,195
    Jun 23, 2014
    United States
    Indiana
    Use freeshop to download all the smash dlc to your hacked system. If all you're worried about is smash dlc, then this should solve your issue.
     
  3. Johndrestafreb
    OP

    Johndrestafreb Newbie

    Newcomer
    6
    3
    Dec 29, 2016
    I am just freeshopping smash + update + DLC (guess characters, clothes, stages). I will link my NNID to the New XL, then play online. Anything I am missing to avoid being detected and/or banned? I recall something about headers and cartridges and other stuff. Will downloaded update and DLC work for the cart game?

    Could I re/download (I bought it and I can re-download it, but never tried to) the DLC from the eShop or is it a bad idea to connect to eShop?
     
    Last edited by Johndrestafreb, Dec 29, 2016
  4. x65943

    x65943 Resident Greekaboo, Amateur Dog Father

    Member
    2,572
    2,195
    Jun 23, 2014
    United States
    Indiana
    Everything sounds good.

    It's safe to connect to the eshop
     
  5. Arubaro

    Arubaro Soulspace Guardian

    Member
    1,669
    470
    Sep 4, 2015
    IIRC, there were some kind of problem when you had purchased and non-purchased DLCs, something like some DLCs being removed every time you enter the eshop or something like that. Maybe any other user has more info about this
     
    x65943 likes this.
  6. x65943

    x65943 Resident Greekaboo, Amateur Dog Father

    Member
    2,572
    2,195
    Jun 23, 2014
    United States
    Indiana
    The issue arises when you use dlc/updates that you downloaded from online (iso site), and install via .cia

    Freeshop dlc/updates will not be erased if you enter the eshop
     
    Arubaro likes this.
  7. Johndrestafreb
    OP

    Johndrestafreb Newbie

    Newcomer
    6
    3
    Dec 29, 2016
    I am not really into using eShop - just doing it now for the sake of the DLC.

    So, then, there is no other inconvenient with what I edited before, right? Header for the game to work online? Or am I mixing ideas? xD
     
  8. x65943

    x65943 Resident Greekaboo, Amateur Dog Father

    Member
    2,572
    2,195
    Jun 23, 2014
    United States
    Indiana
    You can get the dlc with freeshop, why bother with eshop?

    Headers are for gateway/sky3ds. Cias don't have headers, don't worry. There are no special steps to escape detection.
     
  9. Johndrestafreb
    OP

    Johndrestafreb Newbie

    Newcomer
    6
    3
    Dec 29, 2016
    Just to avoid the disappearing items thing. And I really care for the smash working and not being banned - I am addicted now xD

    Well, will check all and come back later to say what happened. Thanks to all! :)
     
    x65943 likes this.
  10. Johndrestafreb
    OP

    Johndrestafreb Newbie

    Newcomer
    6
    3
    Dec 29, 2016
    OK, now everything's working fine. At last, I did this: freeshopped SSB+update+DLC, inserted cartridge (I am fond of it because it was a gift), started the game from cart, it created some additional data, and started to spawn trophies. Everything is fine now, online and offline. No need to link the NNID, and that is what I am happier about. Had some issues with the Miis, now I have "lost" all the other data (games, saves), but in the end I am really having fun with SSB because it works really fine and fast in the New. Tried a YouTube tutorial about "popping" and "screen", but didn't fix a thing on the hardware level. Kind of sad because the all-time-long stats from the original console are lost. D'oh! Maybe in the future I will get a new 3DS and transfer all my hardware-napped data to a blank console if a cheap one crosses my way.

    Thanks all for the help!
     
    Arubaro and x65943 like this.
  11. x65943

    x65943 Resident Greekaboo, Amateur Dog Father

    Member
    2,572
    2,195
    Jun 23, 2014
    United States
    Indiana
    If you want to transfer your other saves you can use jksave manager.
     
    HyperT likes this.
  12. Johndrestafreb
    OP

    Johndrestafreb Newbie

    Newcomer
    6
    3
    Dec 29, 2016
    From the old 3DS that has no CFW installed?
     
  13. Arubaro

    Arubaro Soulspace Guardian

    Member
    1,669
    470
    Sep 4, 2015
    Yes, that's it.
    You only need homebrew access to use jksm (setting up soundhax will do)