Hacking The memory card has been removed error - ps vita 1000

c4etech

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 21, 2021
Messages
10
Trophies
0
Age
34
XP
21
Country
United Arab Emirates
zhtevgtaxvo71.png
On my vita 1000 - I remove the sony memory card once I'm done with yamr and copying all files to sd2vita and setting it as ux:0

Everything works perfectly till I leave the vita on sleep (even for just a few mins)

I get a the following error msg on wake and am forced to reboot

""The memory card has been removed.
Do not remove the memory card while this system is in use. If
you do, the data may become corrupt.
This system will restart""

once reboot's done its all fine and dandy till the next wake...

I guess somehow the vita keeps scanning for the sony memory on wake from sleep... any idea how to stop it from doing so?
 
Last edited by c4etech,

sh2dc

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 23, 2015
Messages
137
Trophies
0
Age
30
XP
251
Country
United States
View attachment 276629 On my vita 1000 - I remove the sony memory card once I'm done with yamr and copying all files to sd2vita and setting it as ux:0

Everything works perfectly till I leave the vita on sleep (even for just a few mins)

I get a the following error msg on wake and am forced to reboot

""The memory card has been removed.
Do not remove the memory card while this system is in use. If
you do, the data may become corrupt.
This system will restart""

once reboot's done its all fine and dandy till the next wake...

I guess somehow the vita keeps scanning for the sony memory on wake from sleep... any idea how to stop it from doing so?
This seems like your vita age " pretty old "



8 years?!

Don't tell me you want a $200 vita work around 20 years

It served you well....
 

c4etech

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 21, 2021
Messages
10
Trophies
0
Age
34
XP
21
Country
United Arab Emirates
This seems like your vita age " pretty old "



8 years?!

Don't tell me you want a $200 vita work around 20 years
The question wasn't "why's my vita failing" the question was "here's a software issue, if anyone has any idea lemme know"
you obviously don't - so what's your point here?
...apart from being a dick trying to talk down to someone who you think is trying to make an old console work! sheesh!!!
 

sh2dc

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 23, 2015
Messages
137
Trophies
0
Age
30
XP
251
Country
United States
The question wasn't "why's my vita failing" the question was "here's a software issue, if anyone has any idea lemme know"
you obviously don't - so what's your point here?
...apart from being a dick trying to talk down to someone who you think is trying to make an old console work! sheesh!!!
Many vita console after 7 years will got this problem ....

I don't know what you mean...

System are dying...

Game card not read memory card can't not be read etc...
 

sh2dc

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 23, 2015
Messages
137
Trophies
0
Age
30
XP
251
Country
United States
The question wasn't "why's my vita failing" the question was "here's a software issue, if anyone has any idea lemme know"
you obviously don't - so what's your point here?
...apart from being a dick trying to talk down to someone who you think is trying to make an old console work! sheesh!!!
Many vita console after 7 years will got this problem ....

I don't know what you mean...

System are dying...

Game card not read memory card can't not be read etc...
 

c4etech

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 21, 2021
Messages
10
Trophies
0
Age
34
XP
21
Country
United Arab Emirates
Read my post again mate... its not the system failing... if I have a card in, it works great - no issues - when I take the card out I get this error, which is fair cuz its a software thing...

I can recreate it on all vita oleds I have - I picked up a oled for a friend - I wanna jailbreak it and send it to him - I only have one memory card - I have ordered more but they arent gonna be here for a while

So given there are wasy to jailbreak an oled without a memory card - there should be some way to keep a jailbroken 1000 running w/o a memory card as well - at least that was the logic behind my question - hope that makes sense
 

sh2dc

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 23, 2015
Messages
137
Trophies
0
Age
30
XP
251
Country
United States
I told you vita are dying

Any Sleep mode will cause memory card unable to read

Must restart console every time

The motherboard is dying...

Later you will find out any app can't not be launch

It also cause system restart...
 

sh2dc

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 23, 2015
Messages
137
Trophies
0
Age
30
XP
251
Country
United States
Sleep mode and game app will cause system restart

Other app will be fine

This is not software issues

Its motherboard....
 

c4etech

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 21, 2021
Messages
10
Trophies
0
Age
34
XP
21
Country
United Arab Emirates
No mate you are getting it wrong - lemme try to explain again...

ITS SOFTWARE because I can recreate this on multiple vita 1000s - EVERY Vita 1000 I have (I have 3 atm)
ITS SOFTWARE because with a card in the slot there are no issues whatsoever - game, sleep, wake... no reboots nothng!
ITS SOFTWARE because it only happens when coming out sleep - seems like its looking for a card and knows there isnt one... and throws up the error

Its not about the cards not being read, or a game causing a reboot - hope that makes sense
 

Flame

Me > You
Global Moderator
Joined
Jul 15, 2008
Messages
5,965
Trophies
1
XP
10,714
can you post how your tai/config.txt looks like?

i dont think its the vita dying, but SD card might be tho maybe or the sd2vita is not the best. because they are cheap stuff where its a lottery if you going to get a good one.

make it boot from the Sony memory card as default and test it like that, the sleep mode. its bit long but needs to be done.
 
Last edited by Flame,

c4etech

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 21, 2021
Messages
10
Trophies
0
Age
34
XP
21
Country
United Arab Emirates
can you post how your tai/config.txt looks like?

i dont think its the vita dying, but SD card might be tho maybe or the sd2vita is not the best. because they are cheap stuff where its a lottery if you going to get a good one.

make it boot from the Sony memory card as default and test it like that, the sleep mode. its bit long but needs to be done.
Thanks for the reply mate, appreciate it - Copy pasting my config.txt...

# ITLS
*KERNEL
ur0:tai/itls.skprx

# YAMT
*NPXS10015
ur0:tai/yamt.suprx
*KERNEL
ur0:tai/yamt_helper.skprx

# This file is used as an alternative if ux0:tai/config.txt is not found.
# For users plugins, you must refresh taiHEN from HENkaku Settings for
# changes to take place.
# For kernel plugins, you must reboot for changes to take place.
*KERNEL
# henkaku.skprx is hard-coded to load and is not listed here
ur0:tai/0syscall6.skprx
ur0:tai/nonpdrm.skprx
ur0:tai/repatch.skprx
ur0:tai/PSVshell.skprx
*main
# main is a special titleid for SceShell
ur0:tai/henkaku.suprx
*NPXS10015
# this is for modifying the version string
ur0:tai/henkaku.suprx
*NPXS10016
# this is for modifying the version string in settings widget
ur0:tai/henkaku.suprx

# Optional QoL plugins
*KERNEL
# removes brightness and wifi restrictions for games
ur0:tai/NoPowerLimits.skprx
# increases max/decreases min brightness, disabled by default
# ur0:tai/vitabright.skprx
*main
# shows battery percentage near the gauge
ur0:tai/shellbat.suprx
# screenshots are png instead of jpg
ur0:tai/pngshot.suprx


Personally, I don't think it's the card cuz I just opened it fresh outta its packaging and its name brand (Lexar)
The sd2vita is something cheap from aliexpress but it has been running without issues for a year on another vita (a 2000 if it makes any difference)

As for issue... its just that one screen popping up on wake causing a reboot - apart from that, even if I am playing for a few hours straight - no error msgs at all... no random reboots of any kind...

Also - if I add the sony memory card back to this vita 1000 - I can sleep wake to my hearts content without any issues...

Ash
 

Flame

Me > You
Global Moderator
Joined
Jul 15, 2008
Messages
5,965
Trophies
1
XP
10,714
Thanks for the reply mate, appreciate it - Copy pasting my config.txt...

# ITLS
*KERNEL
ur0:tai/itls.skprx

# YAMT
*NPXS10015
ur0:tai/yamt.suprx
*KERNEL
ur0:tai/yamt_helper.skprx

# This file is used as an alternative if ux0:tai/config.txt is not found.
# For users plugins, you must refresh taiHEN from HENkaku Settings for
# changes to take place.
# For kernel plugins, you must reboot for changes to take place.
*KERNEL
# henkaku.skprx is hard-coded to load and is not listed here
ur0:tai/0syscall6.skprx
ur0:tai/nonpdrm.skprx
ur0:tai/repatch.skprx
ur0:tai/PSVshell.skprx
*main
# main is a special titleid for SceShell
ur0:tai/henkaku.suprx
*NPXS10015
# this is for modifying the version string
ur0:tai/henkaku.suprx
*NPXS10016
# this is for modifying the version string in settings widget
ur0:tai/henkaku.suprx

# Optional QoL plugins
*KERNEL
# removes brightness and wifi restrictions for games
ur0:tai/NoPowerLimits.skprx
# increases max/decreases min brightness, disabled by default
# ur0:tai/vitabright.skprx
*main
# shows battery percentage near the gauge
ur0:tai/shellbat.suprx
# screenshots are png instead of jpg
ur0:tai/pngshot.suprx


Personally, I don't think it's the card cuz I just opened it fresh outta its packaging and its name brand (Lexar)
The sd2vita is something cheap from aliexpress but it has been running without issues for a year on another vita (a 2000 if it makes any difference)

As for issue... its just that one screen popping up on wake causing a reboot - apart from that, even if I am playing for a few hours straight - no error msgs at all... no random reboots of any kind...

Also - if I add the sony memory card back to this vita 1000 - I can sleep wake to my hearts content without any issues...

Ash

what I recommend it disable and enable all the plugins one by one and test them like that or get a 4gb Sony memory card and use it like that.

I know its a long process to disable and enable all the plugins. but needs to be done if you want to fix this error.
 

FmT

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Mar 15, 2009
Messages
79
Trophies
0
XP
409
Country
Japan
Try to disable PSVshell and replace 0syscall with reF00D. If it's not fixing the issue you can try disable iTLS and replace YAMT with storagemgr. You can try disable your QoL plugins too.
Like others said, it's a plugin problem or you need to put your sd2vita as ux0 if you didn't already did.

P.S you can disable your plugin by putting # at the start of the line
 
Last edited by FmT,
  • Like
Reactions: Flame
General chit-chat
Help Users
    AkiraKurusu @ AkiraKurusu: Though the bed in the Guest Bedroom is so large there's ironically not much space leftover...