Hacking SWITCH NOOB PARADISE - Ask questions here

Armadillo

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 28, 2003
Messages
4,170
Trophies
1
XP
4,110
Country
United Kingdom
I just switched from SXOS to Atmosphere, everything is working fine, booting from my sx dongle, but I have three, hopefully last questions.

I'm booting straight into atmosphere with fusee primary ,is there a downside to that, as it seems most are using hekate first? Is it just emunand? I don't use an emunand because I'm probably banned already and even if not, I don't care about Nintendo's shit online.

Does Atmosphere automatically enable autorcm (I think that's what it's called). I never had it on as I hardly turn off and don't really care about preserving fuses as the "tethered" rcm/dongle exploit is fine for me. I was really out of date, but going from 9.X to 11.0.1 with daybreak, it rebooted back to Atmosphere. When I updated with ChoiDujorNX in the past, after the reboot it was back on stock.

What's the R on the Atmosphere screen for?

Thanks.
 

Draxzelex

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 6, 2017
Messages
17,103
Trophies
1
Age
27
Location
New York City
XP
11,414
Country
United States
Hi! A friend of mine accidentally updated the switch while in emuMMC. After injecting hekate, a "Unable to identify package1!" pops. I downloaded latest atmosphere and latest hekate, but the message is still there. What should I do? ;_;
Did you have Atmosphere and Hekate on your SD card before? If the answer is yes, how did you update the files?

I just switched from SXOS to Atmosphere, everything is working fine, booting from my sx dongle, but I have three, hopefully last questions.

I'm booting straight into atmosphere with fusee primary ,is there a downside to that, as it seems most are using hekate first? Is it just emunand? I don't use an emunand because I'm probably banned already and even if not, I don't care about Nintendo's shit online.

Does Atmosphere automatically enable autorcm (I think that's what it's called). I never had it on as I hardly turn off and don't really care about preserving fuses as the "tethered" rcm/dongle exploit is fine for me. I was really out of date, but going from 9.X to 11.0.1 with daybreak, it rebooted back to Atmosphere. When I updated with ChoiDujorNX in the past, after the reboot it was back on stock.

What's the R on the Atmosphere screen for?

Thanks.
  • The only potential reasons people are using fusee_primary is because they prefer a vanilla Atmosphere or they want to use DZ since it doesn't support Hekate or more specifically fss0
  • No CFW automatically enables AutoRCM. The firmware installers ChoiDujourNX and Daybreak are the only tools that automatically enable AutoRCM
  • What "R" are you speaking of?
 
  • Like
Reactions: BigOnYa

Armadillo

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 28, 2003
Messages
4,170
Trophies
1
XP
4,110
Country
United Kingdom
Did you have Atmosphere and Hekate on your SD card before? If the answer is yes, how did you update the files?
  • No CFW automatically enables AutoRCM. The firmware installers ChoiDujourNX and Daybreak are the only tools that automatically enable AutoRCM
  • What "R" are you speaking of?



Ok, so I just tested and it's not enabled, after a full power down I was in stock & had to use the jig & dongle to get back to atmosphere. So can atmosphere reboot into itself? It definitely went straight back to atmosphere after the update and reboot with daybreak. SXOS+ChoiDujourNX always rebooted into stock after update (if you didn't have autorcm on).

This R at the bottom (or at least it looks like an R) I assume it's just part of the splash screen, but thought I'd ask if it was indicating anything.

https://raw.githubusercontent.com/Atmosphere-NX/Atmosphere-Splashes/master/final/jaames_2.png
 
Last edited by Armadillo,

Draxzelex

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 6, 2017
Messages
17,103
Trophies
1
Age
27
Location
New York City
XP
11,414
Country
United States
Ok, so I just tested and it's not enabled, after a full power down I was in stock & had to use the jig & dongle to get back to atmosphere. So can atmosphere reboot into itself? It definitely went straight back to atmosphere after the update and reboot with daybreak. SXOS+ChoiDujourNX always rebooted into stock after update (if you didn't have autorcm on).

This R at the bottom (or at least it looks like an R) I assume it's just part of the splash screen, but thought I'd ask if it was indicating anything.

https://raw.githubusercontent.com/Atmosphere-NX/Atmosphere-Splashes/master/final/jaames_2.png
Well if you don't have AutoRCM on, of course it will reboot into stock because AutoRCM prevents you from being able to boot stock in order to boot into RCM. As for your question, yes Atmosphere can reboot into itself which is dictated by what payload is in the atmosphere folder and is named reboot_to_payload.bin. Vanilla Atmosphere has it set to fusee but you can change it to any payload you like. And the answer to your other question is that is the logo of the team developing Atmosphere, ReSwitched.
 

Armadillo

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 28, 2003
Messages
4,170
Trophies
1
XP
4,110
Country
United Kingdom
Well if you don't have AutoRCM on, of course it will reboot into stock because AutoRCM prevents you from being able to boot stock in order to boot into RCM. As for your question, yes Atmosphere can reboot into itself which is dictated by what payload is in the atmosphere folder and is named reboot_to_payload.bin. Vanilla Atmosphere has it set to fusee but you can change it to any payload you like. And the answer to your other question is that is the logo of the team developing Atmosphere, ReSwitched.

Thanks, that answers that then. I was confused and thought it had come on, as I don't think sxos can reboot into itself (or at least didn't when I last updated or maybe I hit powerdown instead of reboot in ChoiDujourNX, so long I can't remember).
 
  • Like
Reactions: Draxzelex

Ashir

Member
Newcomer
Joined
Dec 8, 2020
Messages
16
Trophies
0
Age
40
XP
44
Country
Chile
Hi guys, I think I mess things up and I need help.

I got a new micro SD card, after a couple of problems I format it as FAT32, 32k asign, I partition the card inside hekate (29 GB), create the emuMMC, enable it, select launch and this is where my problems begin.

  1. In launch I got 4 options: CFW (sysMMC), CFW (emuMMC), Stock, and Fusee. I first try Fusee but I got an error

    ERROR Fatal error: [NXBOOT] Failed to mount EmuMMC from SD card partition!
    Press POWER to reboot.

    I had to force turn off.

  2. I restart and select emuMMC. Error again

    Unknown pkg1 version.
    HOS version not supported! or emuMMC currupt!
    Trying backup bootloader...
    Found pkg1( ' ')

    Unknown pkg1 version.
    HOS version not supported! or emuMMC currupt!
    Failed to launch HOS! Press any key...)

    If I press a key I got back to hekate menu.

  3. I try sysMMC and I got to main Switch menu. I enter HB menu trough gallery in applet mode, installed Sonic with Awoo, and when I try to enter HB menu with full memory I got a message saying something about verifying if my Switch if allowed to run the game, but then it required internet access. I thought "maybe I need updated sigpatches for hekate (normally I use Fusee-primary and my sigpatches are for it)", so I config my internet access and try updating the sigpatches using sigpatch-updater but I was running it in applet mode, so I try again to get full memory for HB and again the message about verifying if the Switch is allowed to run that game (Sonic), and then before I could do something the console update itself and restart.
  4. Soooo, what the hell happen?, I think I have a bad micro SD card.
  5. How do I fix it?
  6. Is my Switch banned now?
  7. How do I know if my console is banned?
  8. I was not planning updating by official ways, but when I try to do it using ChoiDujourNX and Daybreak, they both ask for the offline update files... Where do I get them?, or I'm doing something wrong?
 
Last edited by Ashir,

Adran_Marit

Walküre's Hacker
Member
Joined
Oct 3, 2015
Messages
3,169
Trophies
1
Location
42*South
XP
3,183
Country
Australia
Did you have Atmosphere and Hekate on your SD card before? If the answer is yes, how did you update the files?


  • The only potential reasons people are using fusee_primary is because they prefer a vanilla Atmosphere or they want to use DZ since it doesn't support Hekate or more specifically fss0
  • No CFW automatically enables AutoRCM. The firmware installers ChoiDujourNX and Daybreak are the only tools that automatically enable AutoRCM
  • What "R" are you speaking of?

Scires has said daybreak doesn't touch the boot0/1 files and only installs the firmware but not touching autorcm ;)
 

SRGemC

New Member
Newbie
Joined
Feb 23, 2021
Messages
2
Trophies
0
Age
33
XP
14
Country
United States
You don't need a clean emuMMC backup. I have no idea why they recommend that because a clean backup is only useful for going online and not switching CFW. Just follow those guides but ignore that step.
Thank you so much for clarifying that for me! I don't care about going online because I play single-player games only.

If you have few mins, do you have a link to the tutorial that you recommend?

Thank you!
 

Fritss

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Aug 27, 2019
Messages
56
Trophies
0
Age
38
XP
208
Country
Israel
hi
i have ipatch consol 4.1 and after i did an emunand , put atmosphere and upgrade softwere to 10.2 i canot read original cards
is it possible to read original cards on this softwere?
thanks
 
Last edited by Fritss,

Adran_Marit

Walküre's Hacker
Member
Joined
Oct 3, 2015
Messages
3,169
Trophies
1
Location
42*South
XP
3,183
Country
Australia
hi
i have ipatch consol 4.1 and after i did an emunand , put atmosphere and upgrade softwere to 10.2 i canot read original cards
is it possible to read original cards on this softwere?
thanks

Yes and no. It is disabled as a measure to stop the gamecard firmware from upgrading - which if it does will make you unable to boot on 4.1 - your best bet is to just use nsp's on your emunand
 
  • Like
Reactions: Fritss

wololo69

New Member
Newbie
Joined
Feb 26, 2021
Messages
4
Trophies
0
Age
28
XP
15
Country
Indonesia
hi everyone, i am new to switch cfw. i need help on changing sxos to atmosphere

so i bought a switch lite with sxos using sxos core. currently the ofw is on 10.20.0

i have 2 mmc
one with emunand and fw 10.0.2 for playing "free" games and cfw purpose

the second one doesn't have emunand and i use it to play online game in ofw mode (i know the risk)

i realized now that the latest ofw 11.0.1 makes sxos useless and there is no sign of support. so I decide to change to atmosphere. but i have some questions

1. does atmosphere have ofw mode that can be use to play online?

2. can i use my save from sx os emunand in atmosphere emunand?

3. can i use my sxos emunand for atmosphere or i should create it again?

4. does atmosphere now support xci? if yes, can i play it without installing it like on sxos?

5. i have read that dual boot is available so i can keep both sxos and atmosphere. cmiiw payloads is used for booting right? i don't have any payloads right now. the boot just go to sxos menu

what payload should i use so i can switch between

sx os emunand
sx os ofw
atmosphere emunand
atmosphere ofw
 

bloodpancake

Active Member
Newcomer
Joined
Feb 26, 2021
Messages
25
Trophies
0
Age
34
XP
56
Country
Canada
Hi everyone! Long time lurker but created an account today and am going to get into the switch hacking scene cause why the hell not!? I have had some experience getting homebrew and usb backups working with my Wii (years ago) so have some understanding on how things work but wow, the switch is very different.

I am planning on following a guide from github (unable to post a link cause I'm brand new, but can give more details or be more specific with what guide I'm using later on I guess) and have an rcm jig arriving in the mail later today. The guide runs through everything from entering rcm to creating a NAND backup, creating emuNAND, dumping keys, etc.

My switch is unpatched as I got it a few days after launch. I am also running the latest firmware (11.0.1 I believe).

I just wanted to clarify a few things before I get started. I have looked through the FAQ and read several pages from this thread but naturally I can't really go through all of it as I would die of old age before I finished reading it all haha. Anyway... Here we go:

I am to understand that sx os is no longer supported, (RIP xecuter :( ) and also not available for my firmware anyway, so I will use atmosphere.

I won't be able to load xci with atmosphere and will have to convert them to nsp to install, and that tinwoo is able to do this? Not totally sure if I can have the xci on the SD card or if I will have to use nsusbloader to send them over from my PC.

I am not planning on using the switch online while using atmosphere, so I will have to install my homebrew apps via USB loading (maybe called payload injection? Not sure as I haven't actually started messing around with it yet).

I would like the option to play online if I so choose. My understanding is I can simply power off the switch, remove the SD card, and turn it on and it will load into stock firmware, then it is safe to use the internet. I have already copied Mario kart over to my system memory, as everything else I plan on playing will remain on the SD card and I'll just be playing single player offline.

To get back to cfw I can just delete my wifi connections, power off, put in my SD card, put in the jig to enter rcm and boot atmosphere from emuNAND and then I'm good to go as everything will be installed to the SD card.

Lastly, the jig is only required to enter rcm and once the switch is there I can remove it? Some of the guides aren't very clear on when I can remove the jig and slide my joycon back on.

Sorry for the wall of text, just wanna be sure I'm heading in the right direction! Thanks to everyone for all of the info so far. Excited to get started! :)
 

Wombo Combo

That Ain't Falco
Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
772
Trophies
0
XP
638
Country
United States
I am having a issue with my switch stuttering when playing some games like Hyrule Warriors: Age of Calamity (stutters every 8 seconds with audio and video lag) & Persona 5 Strikers where it will stutter audio and video bad when loading screen or playing a video tutorial in game. Is this a microsd card issue? I am using latest SXOS emmunand with exFAT. Anything to try or test? Thanks
 

DOTmjo

Member
Newcomer
Joined
Aug 21, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
24
XP
41
Country
United States
Updated to latest Switch firmware but now every time I open an app the system tells me "ready to start system update", is there any way to remove this?
 
Last edited by DOTmjo,

BigOnYa

A Very-Large Member
Member
Joined
Jan 11, 2021
Messages
1,417
Trophies
1
Age
48
XP
2,680
Country
United States
Updated to latest Switch firmware but now every time I open an app the system tells me "ready to start system update", is there any way to remove this?
Yes, if you have or install Goldleaf... Open Goldleaf, goto "Console and Goldleaf settings", then goto "Firmware and Updates", then select "Delete Pending update". Done! Now stay offline or it will alert you again to update.

https://github.com/XorTroll/Goldleaf/releases
 
Last edited by BigOnYa,

den120

New Member
Newbie
Joined
Sep 14, 2009
Messages
2
Trophies
0
XP
70
Country
Ecuador
Hello, does anyone know how to make an EmuMMC via backup files in HEKATE?? My eMMC fried and I get the "cant init eMMC" error. I know you can change the eMMC, but in my country is difficult to obtain one.

It broke because it run out of battery the same moment I unlocked it, after that black screen, I injected the payload to hekate, then CFW but the message is always the same. I tried to make the emuMMC with dd and the backup files, but no luck.

Or does anyone have another solution for that? Thanks.
 
Last edited by den120,

gonefishing1975

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 23, 2020
Messages
197
Trophies
0
Age
46
XP
439
Country
Canada
Hey

I picked up a 1st gen switch for $150. I know its able to be hacked on lower firmware but it is at 11.0.1. I saw a couple of video saying you can install CFW but us that true?
 

Ashir

Member
Newcomer
Joined
Dec 8, 2020
Messages
16
Trophies
0
Age
40
XP
44
Country
Chile
Hey

I picked up a 1st gen switch for $150. I know its able to be hacked on lower firmware but it is at 11.0.1. I saw a couple of video saying you can install CFW but us that true?
If is hackable it will be hackable on any FW, the type of hack will vary depending on FW version. Caffeine only up to FW 4.
 
  • Like
Reactions: BigOnYa
General chit-chat
Help Users
    KennieDaMeanie @ KennieDaMeanie: Okay *gets machete*