Hacking SWITCH NOOB PARADISE - Ask questions here

TheWolfLord

Well-Known Member
Member
Joined
Jul 10, 2017
Messages
113
Trophies
0
Age
55
XP
202
Country
United States
If you don't have emuMMC, it really is as simple as copying over your relevant files from one card to another. Any games installed to the SD card will be stored in the Nintendo folder so whether you want to move them over or not will depend on this folder. The game goes for if you have emuMMC even if it is partition-based; there may be a dedicated Nintendo folder for emuMMC specifically.

If you have emuMMC and want to move your partition over, then following that guide is probably your best bet although I personally have never run into that issue yet so I cannot vet how good or bad the guide is. However if the process does go smoothly and your goal is to have two different sets of games on two SD cards, then you can really just interchange cards to play whatever games you want.
Aight when I get a chance to do it I'll report back.
 
  • Like
Reactions: Draxzelex

GBK

Member
Newcomer
Joined
Oct 18, 2020
Messages
12
Trophies
0
Age
21
XP
180
Country
Macau
I'm starting to use Tinfoil + JITS (FW 11.0.1, AMS 0.17.1, FAT32) and I tried to activate the "Save a copy of the installed title" function in Tinfoil but it seems that it can't save a file larger than 4GB because of FAT32. It won't split the file like file/00,01. I know I can make my own backup afterwards with tools like nxdumptool. Is it possible to make Tinfoil split the copy of the installed title, to save me a few steps? Thanks for any suggestion!
Noob self-answer here. The saved copy appears to be a single file in ftpd, NX-Shell, and Tinfoil, but under the hood it is file/00,01,etc. I unmounted the SD card and view the folder on PC. So the saved copy seems larger than 4GB on FAT32 system but it is a valid backup copy.
 

Draxzelex

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 6, 2017
Messages
17,806
Trophies
1
Age
27
Location
New York City
XP
11,785
Country
United States
@Draxzelex is it in a specific spot? Under tools I only see "Backup eMMC", "Restore eMMC", and "Dump Package 1/2". Is "Restore eMMC" actually for both sys and emu, and I just don't realize it?
Yeah "Restore eMMC" can restore both regular eMMC (sysMMC) and emuMMC. Not sure why they're not listed separately but I guess CTCaer didn't want a billion different menus and options.
 

Chuparla

Member
Newcomer
Joined
Aug 20, 2020
Messages
7
Trophies
0
Age
29
XP
30
Country
Netherlands Antilles
Hi Please, I need help,

I have been trying a lot of different options but I cannot make it work.

I had my switch hacked and working perfectly on atmosphere, but my mistake I clicked on the update software option and my system went to 11.0.1.

Now using the last version of atmosphere, sigpatches and my RCM bootloader with last version fus primary.bin I cannot make it run, instead this code appears and the screen goes black after it.

The console runs normally in no RCM mode, booting normal.

Any help, I have tried with a new sd card but is the same, any ideas?
 

Attachments

  • Screenshot_20210201-115642_Video Editor.jpg
    Screenshot_20210201-115642_Video Editor.jpg
    615.3 KB · Views: 141

actualkoifish

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 13, 2013
Messages
159
Trophies
0
XP
516
Country
United States
@Draxzelex Thanks for that clarification. So form that, I realized that I have only been doing eMMC backups and not emuMMC backups of NAND, etc.

I notice when I flick on "SD emuMMC Raw Partition" that the buttons for backup go grey, and don't allow me to press them. I'm guessing that means that I don't have an emuMMC raw partition, but I do have a separate partition for emuMMC. Given all that, how should I be preserving this? I used a partition manager software on my PC to make a clone of the entire SD card, as in the old emuNAND days of the 3DS, but other than that I'm not sure. Is it as simple as making and restoring an image of the partition, or is there more to it?
 
Last edited by actualkoifish,

Draxzelex

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 6, 2017
Messages
17,806
Trophies
1
Age
27
Location
New York City
XP
11,785
Country
United States
Hi Please, I need help,

I have been trying a lot of different options but I cannot make it work.

I had my switch hacked and working perfectly on atmosphere, but my mistake I clicked on the update software option and my system went to 11.0.1.

Now using the last version of atmosphere, sigpatches and my RCM bootloader with last version fus primary.bin I cannot make it run, instead this code appears and the screen goes black after it.

The console runs normally in no RCM mode, booting normal.

Any help, I have tried with a new sd card but is the same, any ideas?
How is the SD card formatted?

@Draxzelex Thanks for that clarification. So form that, I realized that I have only been doing eMMC backups and not emuMMC backups of NAND, etc.

I notice when I flick on "SD emuMMC Raw Partition" that the buttons for backup go grey, and don't allow me to press them. I'm guessing that means that I don't have an emuMMC raw partition, but I do have a separate partition for emuMMC. Given all that, how should I be preserving this? I used a partition manager software on my PC to make a clone of the entire SD card, as in the old emuNAND days of the 3DS, but other than that I'm not sure. Is it as simple as making and restoring an image of the partition, or is there more to it?
No it really is as simple as making and restoring an image of the partition. I will admit I have not dabbled in backing up emuMMC on partitions on the Switch although I am familiar with doing it on the 3DS so the principle should be the same. However it is more important to have an eMMC backup than an emuMMC backup.
 

Chuparla

Member
Newcomer
Joined
Aug 20, 2020
Messages
7
Trophies
0
Age
29
XP
30
Country
Netherlands Antilles
How is the SD card formatted?
The SD is formated in Fat 32, it was working before. I think it may be a problem of authentication as I updated my switch while I was under atmosphere CFW. Could this affect?

I want to try to factory reset in the switch and try again, is there any way I can keep the save data on my switch without accessing CFW?


I just tried to connect to online and apparently I have been baned (this may affect?

--------------------- MERGED ---------------------------

okay, I do
The SD is formated in Fat 32, it was working before. I think it may be a problem of authentication as I updated my switch while I was under atmosphere CFW. Could this affect?

I want to try to factory reset in the switch and try again, is there any way I can keep the save data on my switch without accessing CFW?


I just tried to connect to online and apparently I have been baned (this may affect?
not know why, but I made it work from the Hekage 5.0
 
Last edited by Chuparla,

TheWolfLord

Well-Known Member
Member
Joined
Jul 10, 2017
Messages
113
Trophies
0
Age
55
XP
202
Country
United States
Here's a super noob question. I tried to run tinfoil while docked and plugged into the tv. It crashed+corrupted or something so I just reinstalled it(works fine). Woops like that aren't gonna do anything to my tv right?
 

JustAGuy

Member
Newcomer
Joined
Jul 6, 2018
Messages
21
Trophies
0
Age
23
XP
144
Country
United States
So I'm new to hacking Switches. I have two right now that are unpatched. One is on 5.2.0 and the other is on 10.2. I bought an SX OS Pro kit years ago but I just never got around to hacking it because I never had a big memory card. I finally decided to start and got a 512GB Micro SD card. I plan to just have a hacked one and a non-hacked one, and I also plan on just playing pirated games and some emulation, not much else. Which Switch should I install CFW to, and should I use Atmosphere or SX OS?
 

Hayato213

( -_・) ︻デ═一' * (/❛o❛)/ Professional Blackmailer
Member
Joined
Dec 26, 2015
Messages
11,656
Trophies
1
Location
Aionios
XP
6,897
Country
United States
So I'm new to hacking Switches. I have two right now that are unpatched. One is on 5.2.0 and the other is on 10.2. I bought an SX OS Pro kit years ago but I just never got around to hacking it because I never had a big memory card. I finally decided to start and got a 512GB Micro SD card. I plan to just have a hacked one and a non-hacked one, and I also plan on just playing pirated games and some emulation, not much else. Which Switch should I install CFW to, and should I use Atmosphere or SX OS?

If both are unpatched it doesn't matter which unit you run CFW on, You should stick to Atmosphere in the long run, Team Xecuter hasn't released support 11.0.1, and that firmware been out for a while, look like there will never be support.
 

JustAGuy

Member
Newcomer
Joined
Jul 6, 2018
Messages
21
Trophies
0
Age
23
XP
144
Country
United States
If both are unpatched it doesn't matter which unit you run CFW on, You should stick to Atmosphere in the long run, Team Xecuter hasn't released support 11.0.1, and that firmware been out for a while, look like there will never be support.
Should I update one of my switches to 11.0.1 or do you think I should just leave it on 10.2?
 
Last edited by JustAGuy,

Pokepicker

Well-Known Member
Member
Joined
Nov 2, 2015
Messages
256
Trophies
0
Age
33
XP
1,349
Country
Norway
Unfortunately there is no standalone emulator for the N64 on the Switch. You would have to use Retroarch. More detailed instructions can be found in the Retroarch thread or Discord server.

Reading up on RetroArch it seems as they want my SDcard to be formated as FAT32. But I’m running a 128gb card in exFat or whatever. I’m hesitant to give it a go as they mention potential file corruption etc.

Can it corrupt other files, or just Retroarch related files?
 

Adran_Marit

Walküre's Hacker
Member
Joined
Oct 3, 2015
Messages
3,174
Trophies
1
Location
42*South
XP
3,296
Country
Australia
Reading up on RetroArch it seems as they want my SDcard to be formated as FAT32. But I’m running a 128gb card in exFat or whatever. I’m hesitant to give it a go as they mention potential file corruption etc.

Can it corrupt other files, or just Retroarch related files?

exfat can corrupt all sorts of different files, from homebrew to games, all depending on where thte corruption happens

fat32 is recommended and games can be installed over usb
 
  • Like
Reactions: Draxzelex
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    KenniesNewName @ KenniesNewName: Apple is the new Disney