Supercard Only Works As Soon as 3DS Turns On

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by apretz, Dec 5, 2012.

Dec 5, 2012
  1. apretz
    OP

    Newcomer apretz wat

    Joined:
    Sep 11, 2012
    Messages:
    24
    Location:
    Tejas
    Country:
    United States
    Hey All,

    I just received a new DSTwo from Real Hot Stuff after the one I previously had stopped working completely after a month (it wouldn't show up on my 3DS screen at all). The replacement, which is running firmware 1.18, will only launch if I turn on my 3DS with the card in it, and select the card as soon as the menu will let me (Alex Rider icon). If I wait for the 3DS to finish loading all the icons from the SD card, or insert the supercard later, I get the dreaded "An error has occurred. Press and hold the power button to turn the system off" message. The oddest part is if I use the home button to get to the home menu after successfully loading the Supercard, the home menu thinks there's no card inserted.

    I've tried two different Micro-SD cards and reformatted them both with sdformatter, re-copied EOS, and tried installing today's firmware 1.19 (and downgrading back to 1.18 when nothing changed). Nothing seems to make a difference. My 3DS is on firmware 4.4.0, and works fine with an R4i Gold 3DS. I never experienced this on my previous Supercard, although admittedly I can still use this one so it's not a dealbreaker. It's just weird. I unfortunately don't have a different DS to try, I'm curious to see what would happen.

    Any ideas what's happening, or what I could try to fix it?
     
  2. Janthran

    Member Janthran Solarian

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    3,777
    Location:
    The Pacific Northwet
    Country:
    United States
    Why would you downgrade back to 1.18 if nothing changed?
     
  3. apretz
    OP

    Newcomer apretz wat

    Joined:
    Sep 11, 2012
    Messages:
    24
    Location:
    Tejas
    Country:
    United States
    I hoped that reinstalling the firmware would fix something, and thought maybe there was a bug in 1.19 because it just came out. I did some of this debugging while I was still trying to figure out what the problem was and wasn't sure why I could sometimes get it to work and other times not.
     
  4. Theconejo

    Member Theconejo GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 2, 2012
    Messages:
    116
    Country:
    United States
    I just got a dstwo earlier this week and I'm having the same thing happen. If I use it, then exit back to 3ds' home screen it will throw an error next time I try to use it. Unless I turn the 3ds on and off. Also if i just exit out from the error message it won't the cart won't show up on the 3ds, as if it's not physically loaded in the back of my system.

    Using the newest(today's) dstwo patch, 3ds is on 4.4

    Haven't messed with it due to time constraints, will be watching this thread.
     
  5. Dark

    Member Dark GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jul 6, 2008
    Messages:
    856
    Country:
    United States
    My supercard wouldn't show up at all when I first got it but taking it apart and putting it back together got it to work.
     
  6. LukeScorgie

    Newcomer LukeScorgie Newbie

    Joined:
    Sep 11, 2012
    Messages:
    3
    I've got 2 dstwo cards, mine is 2 and a half years old and my g/f's is 2 months old and have just updated to 4.5.0-10 update and no issues with it. Runs normally and haven't got the issues your stating. Maybe it's the type of microcard your using or dirty contacts
     
  7. ground

    Member ground GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Mar 22, 2007
    Messages:
    906
    Country:
    Netherlands
    i had the same issue today, blowing in the ds slot and micro sd slote and +- 5 restarts did work for me..
     

Share This Page