Sony DVD+R for burning Wii games

Discussion in 'Wii - Hacking' started by Dooz, Dec 9, 2008.

Dec 9, 2008

Sony DVD+R for burning Wii games by Dooz at 3:45 AM (3,468 Views / 0 Likes) 13 replies

  1. Dooz
    OP

    Newcomer Dooz Dolor Æterna

    Joined:
    Jan 28, 2007
    Messages:
    19
    Location:
    Infernum
    Country:
    Djibouti
    I've been using Sony brand DVD+R discs to use in my PS2 for a while now, so I assumed they would work fine when burning Wii games. The problem is, though, that my soft-modded Wii doesn't recognize the games as DVD's even though I have a downgraded system, WiiGator Gamma 3, DVDx, GeckoOS, I patched the discs with backup-creator.exe, and used IMGBURN to burn my discs at the suggested speed. It just tells me that there's no DVD inserted at all.

    So I'm wondering if anyone else has experienced problems with Sony DVD+R discs?
     
  2. geedub

    Member geedub GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Messages:
    396
    Location:
    Scotland
    Country:
    United Kingdom
    nothing to see here

    move on
     
  3. toastert2003

    Member toastert2003 GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 8, 2008
    Messages:
    119
    Country:
    United States
    First off, if you are using GAMMA, then stop patching them with Waninkoko's backup creator. I haven't had to use that since Gamma came out. However my old ones still work.

    I would guess you haven't set your booktype to dvd-rom


    if you are still having problems, i would stop using dvd+r and select a -r that is of good quality.

    I use Memorex -r , but i know everyone here will tell you to use Verbatim -r and whatever speed your burner can handle at MAX use half of that.. so if you can burn 16x dvd-r, burn at 8x.

    Personally I burn my backups at 4x on memorex and it works ok so far.

    Edit for clarification: I'm not sure what the poster above me (#2) was referring to here : although they burn the image and then you can make an image from a backup disc ! very strange but thats the way it is

    If you use and image burning software program like Nero (go to Burn image to disc or, burn image... ) or IMGBURN, and make sure it's set to right, instead of test... (it will just be a test burn on a virtual dvd) then you will be able to insert it into your wii if everything is set up correctly.

    -------- i think this is an issue of not having the booktype set correctly.
     
  4. kitt050383

    Member kitt050383 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 11, 2008
    Messages:
    648
    Location:
    New Jersey
    Country:
    United States
  5. ether2802

    Former Staff ether2802 we have the techno...!!

    Joined:
    Oct 14, 2007
    Messages:
    4,350
    Location:
    Pto. Vallarta
    Country:
    Mexico
    and DVDx is not needed anymore
     
  6. geedub

    Member geedub GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Messages:
    396
    Location:
    Scotland
    Country:
    United Kingdom
    sorry its 5 in morning here lol ! just forget my post , didnt read your post entirely correct
     
  7. Dooz
    OP

    Newcomer Dooz Dolor Æterna

    Joined:
    Jan 28, 2007
    Messages:
    19
    Location:
    Infernum
    Country:
    Djibouti
    CD Speed won't let me change any of my booktypes to anything else. Every time I click Set an error pops up saying, "Setting Book Type failed!"

    I burned the discs with these booktypes: Disktype DVD+R's booktype was DVD+R. Disktype DVD+RW's booktype was DVD+RW. Disktype DVD+R DL's booktype was DVD+R DL.

    And, like I said, that program won't change any booktypes to DVD-ROM. Is there any other method of changing booktypes?

    Edit: Also, I just tried changing my booktype with IMGBURN, but that program doesn't support my drive (TSSTcorp CDDVDW TS-H653N 0409 (ATA))
     
  8. kitt050383

    Member kitt050383 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 11, 2008
    Messages:
    648
    Location:
    New Jersey
    Country:
    United States
    Then you have to check with the maker of the drive to see if they offer an app to set the booktype....
    like my guide says not all drives are capable...
    But the cd-dvd speed app is the most universal compatible one....

    Try going to the manufactures website also you may need to update the dvd burners firmware...

    -Kitt050383
     
  9. kashin

    Member kashin GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 19, 2008
    Messages:
    308
    Country:
    Netherlands
    I'm using thesame discs currently, and 7/7 games worked.
    I'm burning them with imgburn at 2x (1:1 image), just like i burn all my other games.
     
  10. Dooz
    OP

    Newcomer Dooz Dolor Æterna

    Joined:
    Jan 28, 2007
    Messages:
    19
    Location:
    Infernum
    Country:
    Djibouti
    I'm sorry guys, I'm an idiot.

    After trying many methods of burning with no results, I decided it was an issue of the homebrew software intalled on my Wii. So I went and installed cIOS249, which I thought I had previously installed. It turns out that i had the cIOS_Fix installed, but not cIOS249. So everything works perfectly now.

    Thanks for trying to help, guys, I do appreciate it.
     
  11. el_loko

    Newcomer el_loko Member

    Joined:
    Dec 5, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    Argentina
    buy dvd -r are cheap
     
  12. Damademan3

    Newcomer Damademan3 Advanced Member

    Joined:
    Mar 11, 2008
    Messages:
    78
    Location:
    Cr, IA
    Country:
    United States
    Dvd+r did not work for me. Switched to -r and they work perfect.
     
  13. wildfire95

    Member wildfire95 GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    245
    Country:
    United Kingdom
    I use them for GameCube backups and they worked fine [​IMG]

    Trying them with Wii ones now though [​IMG]
     
  14. MarioMadness

    Member MarioMadness GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 9, 2009
    Messages:
    124
    Location:
    On A Higher Consciousness
    Country:
    United Kingdom
    i had to flash my drive with a custom firmware to allow booktype changes

    try out CDFreaks forum or simply google your model number and bitset

    should find what your looking for
     

Share This Page