ROM Hack Soma Bringer Open Translation

Rayder

Mostly lurking lately....
Former Staff
Joined
Jan 14, 2007
Messages
6,606
Trophies
0
Location
USA
XP
599
Country
United States
Nice! So this should be "done" fairly soon then. WOOT!

I've been wanting to check out this game, but I ain't touching it in Japanese. I know I could run the "mostly finished" translation and re-patch it again when it's finished, but I'm patient. I'm just keeping tabs as the project comes nearer to completion.

A big
bow.gif
for all the work that has been done.
 

Serabii

Well-Known Member
Member
Joined
Jul 25, 2007
Messages
162
Trophies
0
Age
37
XP
198
Country
I got a problem on the latest patch... I'm grinding at the Amati Ruins but whenever I go to Amati Ruins 2 and go to the upper left of the map (where the miniboss Ve-Ve is) the game hangs for some reason, I taught maybe its a minor glitch but I tried it 3 times on the same place (same patch) It always hangs at the same spot. I tried the old patch (28-08-08 patch) it plays ok without a hitch in the same area.
cry.gif


I hope you'll fix it on the next patch.
yaynds.gif


update: I just tried to go there again apparently whenever Ve-Ve the miniboss is there the game hangs I think. I tried beating the boss on the old patch and save my game, I tried go to the same area after I beat the miniboss with the latest patch just to be sure the game didn't hang on me. strange glitch
blink.gif


another question. how come the cheatcodes for soma bringer didn't show-up? the original work but why can't on the patch?
 

ZZGear

Active Member
Newcomer
Joined
Aug 19, 2008
Messages
27
Trophies
0
Website
Visit site
XP
75
Country
Serabii said:
I got a problem on the latest patch... I'm grinding at the Amati Ruins but whenever I go to Amati Ruins 2 and go to the upper left of the map (where the miniboss Ve-Ve is) the game hangs for some reason, I taught maybe its a minor glitch but I tried it 3 times on the same place (same patch) It always hangs at the same spot. I tried the old patch (28-08-08 patch) it plays ok without a hitch in the same area.
cry.gif


I hope you'll fix it on the next patch.
yaynds.gif


update: I just tried to go there again apparently whenever Ve-Ve the miniboss is there the game hangs I think. I tried beating the boss on the old patch and save my game, I tried go to the same area after I beat the miniboss with the latest patch just to be sure the game didn't hang on me. strange glitch
blink.gif


another question. how come the cheatcodes for soma bringer didn't show-up? the original work but why can't on the patch?
reason: every new patch means new game id
 

DarthNemesis

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 19, 2008
Messages
1,210
Trophies
0
XP
256
Country
United States
Serabii said:
I got a problem on the latest patch... I'm grinding at the Amati Ruins but whenever I go to Amati Ruins 2 and go to the upper left of the map (where the miniboss Ve-Ve is) the game hangs for some reason, I taught maybe its a minor glitch but I tried it 3 times on the same place (same patch) It always hangs at the same spot. I tried the old patch (28-08-08 patch) it plays ok without a hitch in the same area.
cry.gif
Can you upload your save? I don't have any around there.
 

Goroke

New Member
Newbie
Joined
Apr 25, 2008
Messages
4
Trophies
0
XP
70
Country
United States
In Act 1, some of the names doesn't match. i.e. On the Soma Gate, one area is called Gate of Conviction, while on the game map it's called Conviction Gate. I can't work the Soma Trans, so I can't fix it myself
tongue.gif


Keep it up!!
 

DarthNemesis

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 19, 2008
Messages
1,210
Trophies
0
XP
256
Country
United States
Goroke said:
In Act 1, some of the names doesn't match. i.e. On the Soma Gate, one area is called Gate of Conviction, while on the game map it's called Conviction Gate. I can't work the Soma Trans, so I can't fix it myself
tongue.gif


Keep it up!!
Just noticed that and fixed it while I was running around trying to reproduce the bug above, haha

And you don't need SomaTrans, you can just edit the page on the wiki.
 

Serabii

Well-Known Member
Member
Joined
Jul 25, 2007
Messages
162
Trophies
0
Age
37
XP
198
Country
DarthNemesis said:
Can you upload your save? I don't have any around there.

I tried to repatch it again (with the latest patch) and got to move and kill at the same area and boss again. Maybe it's a mispatch or some transfer problem from my side. But just to be sure from my *forgot my count*
tongue.gif
attempt, the miniboss Ve-Ve has been respwned in the same area (Amati Ruins 2).

http://www.mediafire.com/?whivj24vxik

I hope this helps...
 

cyax

New Member
Newbie
Joined
Dec 2, 2006
Messages
1
Trophies
0
Website
Visit site
XP
67
Country
Thanks for all the work on the translation. This is truly a great game (coming from a D1/D2 player, I can still remember the Butcher in the original game...ah, the memories)
 

furr_edd

New Member
Newbie
Joined
Oct 16, 2006
Messages
2
Trophies
0
XP
92
Country
hi,
so with every new patch the game ID will change rite?
how do I change the save game ID so that its compatible with the new patch?

EDIT: just read few posts in previous page, and it stated that it should work
but mine didnt pop up in R4,(still have to create new save data)

maybe the existing save game is using a very old soma bringer patch? which cant be used with the new one?

anyway, thanks for the translators for translate this awesome game
biggrin.gif
 

Rayder

Mostly lurking lately....
Former Staff
Joined
Jan 14, 2007
Messages
6,606
Trophies
0
Location
USA
XP
599
Country
United States
furr_edd said:
hi,
so with every new patch the game ID will change rite?
how do I change the save game ID so that its compatible with the new patch?

EDIT: just read few posts in previous page, and it stated that it should work
but mine didnt pop up in R4,(still have to create new save data)

maybe the existing save game is using a very old soma bringer patch? which cant be used with the new one?

anyway, thanks for the translators for translate this awesome game
biggrin.gif

Make sure your save game file is named EXACTLY the same as the .nds file and it SHOULD work. There is no ID on the save file, just the ROM.
 

DivineZeus

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 19, 2008
Messages
300
Trophies
0
Age
45
Location
Rovigo, Veneto
XP
534
Country
Italy
Man, what can i say... this game is so beautiful chapter after chapter, i totally love it... it's a big shame we can't have a proper western edition, BUT, dear Nintendo, we have user like DarthNemesis here! thank you again for ur effort...
wink.gif
 

ZZGear

Active Member
Newcomer
Joined
Aug 19, 2008
Messages
27
Trophies
0
Website
Visit site
XP
75
Country
DivineZeus said:
Man, what can i say... this game is so beautiful chapter after chapter, i totally love it... it's a big shame we can't have a proper western edition, BUT, dear Nintendo, we have user like DarthNemesis here! thank you again for ur effort...
wink.gif

Yes DarthNemesis is our hero!!!

Posts merged

QUOTE(DivineZeus @ Sep 3 2008, 07:34 PM) Man, what can i say... this game is so beautiful chapter after chapter, i totally love it... it's a big shame we can't have a proper western edition, BUT, dear Nintendo, we have user like DarthNemesis here! thank you again for ur effort...
wink.gif
Yes DarthNemesis is our hero!!!
 

miezu

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 22, 2006
Messages
112
Trophies
0
Website
Visit site
XP
121
Country
Romania
Wow this is really awesome. I gotta play it when it is full. I bet the game will be great, but I really don't understand why Nintendo won't bring this to us in english.
Thanks a lot DarthNemesis for your hard work I'm sure we all appreciate it
 

neochaos

Member
Newcomer
Joined
Nov 18, 2006
Messages
17
Trophies
0
XP
60
Country
Argentina
Fantastic work DarthNemesis. Just a question, are you going to make translation projects for any other DS games after this one? Would be great, so many great titles still untranslated.
 

CockroachMan

Scribbling around GBATemp's kitchen.
Member
Joined
Jan 14, 2006
Messages
3,887
Trophies
0
Age
36
Location
Brazil
Website
www.homembarata.com.br
XP
657
Country
Brazil
Woah, A friend of mine just told me that he heard about a 100% Soma Bringer translation and I came here to check.. wasn't expecting to see this so far in so little time..

I'm impressed, congratulations Darth Nemesis and all the team.. thanks for doing this great job!
bow.gif
 

zlac

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jun 24, 2007
Messages
63
Trophies
0
XP
117
Country
Croatia
Nintendo should pay DarthNemesis big $ for his translation when it's done, and then release game in English...and include his name in special thanks!:)
 

BelmontSlayer

Pokémon Master
Member
Joined
May 11, 2006
Messages
306
Trophies
0
Age
32
Location
Memememe Island
XP
1,227
Country
Thailand
Just started playing. Awesome work everyone. Btw, I noticed a typo when you're assigned your second mission. Idea says, "You're stooping off at the city?". Stooping should of course be stopping. No worries though, thanks for all the hard work!
 
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • AliceCE @ AliceCE:
    eeeeyikes
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    on the flip side, i was able to give the dingus machine that i nearly screwed the cpu up on a solid state drive
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    and i cleverly got the idea to move the pagefile to it
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    i think my ram's slower than that solid state drive, jesus christ
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    it seems like the pc chugs, then gets exponentially faster after what i can only assume is the pc running out of physsey
    ram
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    whereas before it just chugged no matter what
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    slow pagefile, slow ram, now the pagefile's leaving poor phrammy in the dust
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    and all this on a dingus windows 7 pc with no graphics card, of all things
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    an optiplex 755 MT
    Gift
  • DinohScene @ DinohScene:
    I deal with bent CPU pins on a almost daily basis...
    Gift
  • Digitalcat @ Digitalcat:
    bent cpu pins are my fav, love unbending them and then bending even more by accident.
    Gift
  • Digitalcat @ Digitalcat:
    Hate how they are getting thinner and thinner.
    Gift
  • Veho @ Veho:
    Didn't they invent those nubs and contacts a while ago so we wouldn't have to deal with a million pins when plugging in a CPU?
    Gift
  • Veho @ Veho:
    What happened to that?
    Gift
  • DinohScene @ DinohScene:
    I think Intel still uses LGA?
    Gift
  • DinohScene @ DinohScene:
    not to well known with the newer CPUs
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    optiplicks
    Gift
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    New AMD is still on pins Intel went LGA but rumor is they are swapping with AMD going LGA and Intel maybe going back to pins
    Gift
  • AncientBoi @ AncientBoi:
    [turns it all into USB-B] Problem Fixed
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    CPU but awesome
    Gift
  • AncientBoi @ AncientBoi:
    CPU's? But I'm still working on EMP's
    Gift
  • Veho @ Veho:
    C U P?
    Gift
  • AncientBoi @ AncientBoi:
    A CUP? with no COFFEE in it? BAD. smh
    Gift
  • Veho @ Veho:
    Seee Yoooou Peeee.
    Gift
  • AncientBoi @ AncientBoi:
    Oh hell no! I still like my privacy in the restroom! :angry:
    Gift
    AncientBoi @ AncientBoi: Oh hell no! I still like my privacy in the restroom! :angry: