Softbricked my 3DS with the Pokémon demo

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by yoshinatsu, Oct 18, 2016.

  1. yoshinatsu
    OP

    yoshinatsu GBAtemp Fan

    Member
    379
    175
    Sep 14, 2009
    Greece
    Downtown Jigoku
    So... I installed a Pokémon demo through some means.
    It booted fine without a seed file. I closed the lid of the system to go to standby.
    When I reopened it, the game had frozen. I thought my SD card was just acting up.
    Turned off the system. Tried to turn it back on. It wouldn't turn on!

    Tried to see if I was able to access Decrypt9. Thankfully, I was still able to access it.
    But my sysNAND wouldn't boot. I reverted to a quite recent NAND backup I had, and it still won't boot.
    And now I'm getting paranoid.
    What did I do wrong? And how do I fix this? :ohnoes:

    Thanks for any help guys.
     
    Last edited by yoshinatsu, Oct 18, 2016
  2. YourHero

    YourHero GBAtemp Maniac

    Member
    1,011
    224
    Apr 22, 2010
    United States
    Well I just canceled my download. Should have guessed when the first install didn't wanna launch past the 3DS logo and I had to reboot the 3DS. Just wait for the official demo tomorrow.
     
  3. driverdis

    driverdis I am Justice

    Member
    2,452
    940
    Sep 21, 2011
    United States
    1.048596β
    try renaming the "Nintendo 3DS" folder and see if it creates a new one and boots.

    If not, maybe your NAND itself is bad and is corrupted enough to not boot.
    since you can access A9LH payloads, you can try to make a EmuNAND and boot from that to work around that for now.
     
  4. yoshinatsu
    OP

    yoshinatsu GBAtemp Fan

    Member
    379
    175
    Sep 14, 2009
    Greece
    Downtown Jigoku
    I think the 3DS logo issue is just a seed thing. I didn't need to inject anything, so I just went and played the demo just like normal...
    and then this happened.

    If I do that, what do I lose other than the installed games I have in there? NNID? Or nothing?
     
    Last edited by yoshinatsu, Oct 18, 2016
  5. driverdis

    driverdis I am Justice

    Member
    2,452
    940
    Sep 21, 2011
    United States
    1.048596β
    only installed games as it will create a new "Nintendo 3DS" folder.
    they are tecnhically not lost, files from the old folder can be copied into the new folder's location and they will work.
     
  6. yoshinatsu
    OP

    yoshinatsu GBAtemp Fan

    Member
    379
    175
    Sep 14, 2009
    Greece
    Downtown Jigoku
    Oh god..... It won't boot.
    Even tried making an emuNAND out of my 11.0 backup, and use Luma with that, and it still won't boot!
    What the hell did I do?:ohnoes:
     
    Last edited by yoshinatsu, Oct 18, 2016
  7. yoshinatsu
    OP

    yoshinatsu GBAtemp Fan

    Member
    379
    175
    Sep 14, 2009
    Greece
    Downtown Jigoku
    Oh my god... So.................. It never occurred to me to remove my DS flashcart from the slot.......
    I removed it and suddenly the console boots. What the hell...............

    I'm so sorry for the false alarm guys.
     
    Pecrow and osaka35 like this.
  8. driverdis

    driverdis I am Justice

    Member
    2,452
    940
    Sep 21, 2011
    United States
    1.048596β
    interesting, the cart must have issues, I would not use it if that happens. Mine boots regardless of what DS flashcart I have in the slot.
     
  9. yoshinatsu
    OP

    yoshinatsu GBAtemp Fan

    Member
    379
    175
    Sep 14, 2009
    Greece
    Downtown Jigoku
    Maybe, it's just a cheap R4 3DS clone. It does the job, but I don't know why it did that now.
    I wish I had tried that before I reverted back to a two month old NAND... Oh well.
    Now that I "lost" some of the game backups I had installed (but they're still on the SD card), is there any way to recover them without reinstalling them for hours and hours?
     
    Last edited by yoshinatsu, Oct 18, 2016
  10. Mikemk

    Mikemk GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,594
    583
    Mar 26, 2015
    United States
    Try reinstalling just the tickets and see if they're detected.
     
  11. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Member
    11,825
    6,351
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    Didn't you make a backup of the "bricked" NAND before restoring the very old one?
     
  12. Wojton

    Wojton GBAtemp Regular

    Member
    180
    66
    Mar 7, 2014
    Poland
    This exact thing has already happened to other people, I remember at least 1 similiar thread about A9LH "brick" which was fixed by removing DS cart from the slot. Someone has said that its an odd A9LH bug, but due to very specific cirumstances in which this problem occurs, he wasn't able to pinpoint the exact cause of it.
     
  13. yoshinatsu
    OP

    yoshinatsu GBAtemp Fan

    Member
    379
    175
    Sep 14, 2009
    Greece
    Downtown Jigoku
    Nah, because I thought it'd be somehow corrupted, and I already had a proper backup from just two months ago. It's not a huge deal, just annoying because of the Activity Log and the newly installed titles. I'm mostly concerned about my system's NAND, because I overwrote it twice, and I know it's not the best thing to regularly write so much data to it.

    Hah, yeah, for me it was probably a series of unfortunate events. The Pokémon demo crashed (maybe because it lacked the seed or my SD moved a little, whatever), and then the system wouldn't boot. So I automatically assumed those two events were somehow correlated. Turns out they totally weren't... It was just me being stupid once more.
     
    Last edited by yoshinatsu, Oct 18, 2016
  14. Mikemk

    Mikemk GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,594
    583
    Mar 26, 2015
    United States
    If I may ask, what flashcart are you using
     
  15. yoshinatsu
    OP

    yoshinatsu GBAtemp Fan

    Member
    379
    175
    Sep 14, 2009
    Greece
    Downtown Jigoku
    This one.
    [​IMG]

    It has served me well so far. But I guess it's kind of problematic.
     
    Last edited by yoshinatsu, Oct 18, 2016
  16. thisisallowed

    thisisallowed 中国御宅族

    Member
    595
    136
    Oct 8, 2015
    China
    Jinan, Shandong
    My DStwo does the same thing...
     
  17. YayMii

    YayMii hi

    Member
    4,916
    424
    Jun 24, 2009
    Canada
    that place
    Well, Luma spits out an error code with "prefetch abort (svcBreak)" when trying to start the demo (hangs on the 3DS logo when error codes are turned off), but my n3DS still functions normally regardless of whether I have my R4i inserted or not.
    I feel like it might just be a bad install, but I could upload a photo of the error code if anyone can decipher what the problem is.
     
  18. sj33

    sj33 GBAtemp Addict

    Member
    2,802
    1,779
    Oct 22, 2013
    Japan
    I'm having no issues here using Luma. I did install through the Freeshop however, maybe try that?
     
  19. dpad_5678

    dpad_5678 GBAtemp's Memelord

    Member
    1,728
    1,274
    Nov 19, 2015
    United States
    Definitely a clone of thevR4i Gold 3DS RTS..... That blue casing tho...
     
    SuzieJoeBob likes this.
  20. yoshinatsu
    OP

    yoshinatsu GBAtemp Fan

    Member
    379
    175
    Sep 14, 2009
    Greece
    Downtown Jigoku
    Heh, it's not blue. That's my shitty phone's camera.
    It's the "legit" R4i Gold 3DS RTS.
    But that's still a clone of clones of clones :P
     
    Last edited by yoshinatsu, Oct 18, 2016