Rudolphs EZ 3-in-1 NDS Backup Tool

Discussion in 'NDS - Flashcarts and Accessories' started by AlexMoron, Mar 26, 2009.

Mar 26, 2009
  1. AlexMoron
    OP

    Newcomer AlexMoron Advanced Member

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    58
    Country:
    United States
    I've been having a problem with this for a while now and noticed the same thing happening with Platinum.

    Every time I try to rip my save, be it from Diamond or Platinum, it rips the backup (256kb) save. I don't know why it goes for that over the primary (512kb) save, but it's been doing this ever since I've had them. The same happens with his WiFi tool as well as the other one that's not by him.

    Does anyone have any idea what's going on and how to fix it?

    EDIT: Dang, I guess I can't edit the topic. Need that apostrophe in there!
     
  2. Splych

    Member Splych GBAtemp's Lurker

    Joined:
    May 19, 2008
    Messages:
    2,953
    Location:
    Canada, Ontario.
    Country:
    Philippines
    Try using the save game converter: Save Game Converter

    I am guessing the save is from an original DS game, so choose raw as your Source Format. Then convert it to what ever flashcart you have (the save for your flashcart)
     
  3. wchill

    Member wchill Resident chillxpert

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Messages:
    1,407
    Country:
    United States
    No, he's saying that it's ripping only 1/2 of the save.
    The same thing's happening with my Platinum, even though it should use a 1MB save. It only gives me 256KB.
     
  4. AlexMoron
    OP

    Newcomer AlexMoron Advanced Member

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    58
    Country:
    United States
    Thanks. I've made a large post in this thread explaining my experience and theories: http://forum.pokesav.org/viewtopic.php?f=15&t=3441
     
  5. Sportsmaniac1322

    Member Sportsmaniac1322 GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 26, 2008
    Messages:
    1,183
    Location:
    Forman's Basement
    Country:
    United States
    I doubt it would only rip half of the save. I think it's just the save format. You can change the save type to 512 in the text configuration file, otherwise you'll have to use that converter that Splych linked to.

    If you still think it's only ripping 1/2 of the save, then you could try to use SavSender. Here's a guide on how to do that: http://wiki.pocketheaven.com/SavSender. It's not too hard, and you should be able to figure it out.
     
  6. AlexMoron
    OP

    Newcomer AlexMoron Advanced Member

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    58
    Country:
    United States
    I've used that in addition to both Rudolph applications. For both my Diamond and Platinum, it only rips the FLASH 2M 256kb save.
     
  7. Sportsmaniac1322

    Member Sportsmaniac1322 GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 26, 2008
    Messages:
    1,183
    Location:
    Forman's Basement
    Country:
    United States
    Did you convert it? Try going to that website and convert it from RAW format to RAW force 512. See if that works.
     
  8. AlexMoron
    OP

    Newcomer AlexMoron Advanced Member

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    58
    Country:
    United States
    That doesn't solve much, though. What it's doing is ripping my backup save, so the second to last time I saved. Converting it would just fill the rest of the file with a buffer to make it 512kb. Restoring the save back wouldn't work because it would need to be 256kb and even if I did restore that one back, it would still be the backup and would not affect my main game save at all, effectively doing nothing.
     
  9. layzieyez

    Member layzieyez GBAtemp Fan

    Joined:
    Jun 24, 2007
    Messages:
    440
    Country:
    United States
    If it's just ripping the backup save, why not save twice? Then backup and main save would be identical and you would get the file with all the progress you need saved.
     
  10. SifJar

    Member SifJar Not a pirate

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    6,022
    Country:
    United Kingdom
    yes, but when he restores it, it'll restore to the backup position, so he'll still have his most recent save instead, so it does no good.
     
  11. Chris_Skylock

    Member Chris_Skylock GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Dec 26, 2008
    Messages:
    1,501
    Location:
    Philippines
    Country:
    Philippines
    I made a topic on how to restore your Pokemon Platinum Save file back to the retail one

    http://gbatemp.net/index.php?showtopic=147...p;#entry1893397

    you need to re-save it as a RAW. converting it will contaminate the save file which the retail will not recognize. use a flashcart that can fill up until it is 1MB and use pokesav to resave it as a RAW

    it doesnt matter when it's 256KB as the retail cart has save protection.

    Regards,
    Chris

    PS: Dont flame me with this as I dont know how the new save file works on Platinum
     
  12. Searinox

    Member Searinox Just a taste~ ;3

    Joined:
    Dec 16, 2007
    Messages:
    1,626
    Location:
    NastyBadPlace Pingas: Yes sir!
    Country:
    Romania
    If it's restoring to the backup position he can just poweroff while he's saving. Then he can restore to backup and when he turns platinum on it'll say the save file is corrupt and the backup will be loaded. As a side note I THINK you should move pokemon around in the boxes before each save. Then it will say 'saving a lot of data' and you can be sure these are full saves.

    And yes make sure the save you ripped is WORKING because stunts like these can easily leave you without a save on your plat cart.
     

Share This Page