rom cant be read

Discussion in 'NDS - Console and Game Discussions' started by agentorentz, Dec 4, 2007.

Dec 4, 2007

rom cant be read by agentorentz at 11:04 AM (1,155 Views / 0 Likes) 10 replies

  1. agentorentz
    OP

    Newcomer agentorentz Advanced Member

    Joined:
    Jan 8, 2007
    Messages:
    66
    Country:
    Australia
    hey guys can anyone help me?ive been trying a lot of game roms lately and found almost all of them cant be read what does this mean,is it something wrong with my r4 or the roms coz simpsons and some new roms work its the wwe and mario party that doesnt seem to work also cooking mama2 thanks guys :'(
     
  2. JKR Firefox

    Member JKR Firefox Back.

    Joined:
    Nov 18, 2006
    Messages:
    1,130
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    Do you have the most current firmware installed on the R4?

    If so, try formatting the card (back up all your game data if you have saves and such you'd like to hold onto), and then put the latest firmware back onto the card and try again.

    - Fitzy
     
  3. enigmaindex

    Member enigmaindex the Scarecrow

    Joined:
    Oct 11, 2007
    Messages:
    663
    Location:
    Gold Coast, Australia
    Country:
    Australia
    If all the roms that don't work are from the same source, download them from somewhere else and don't trim them. As the guy above said, use 1.11 or 1.12 and reformat your card.
     
  4. agentorentz
    OP

    Newcomer agentorentz Advanced Member

    Joined:
    Jan 8, 2007
    Messages:
    66
    Country:
    Australia
    thanks guys by reformating you mean downloading the latest kernel and put it on the sd card right?
    [​IMG]
     
  5. JKR Firefox

    Member JKR Firefox Back.

    Joined:
    Nov 18, 2006
    Messages:
    1,130
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    Well, no.

    By reformatting we mean deleting everything off of the card and then putting everything back on. Basically a clean slate.

    - Fitzy
     
  6. azotyp

    Member azotyp GBAtemp Maniac

    Joined:
    Feb 19, 2007
    Messages:
    1,175
    Location:
    Poland
    Country:
    Poland
    Maybe format card with fat 16 not fat 32 ,once there was a problem with acekard rpg, that it didnt launch one rom , because of fat 32 filesystem, maybe on other flashcarts the same thing occurs.
     
  7. ZAFDeltaForce

    Member ZAFDeltaForce Specialist

    Joined:
    Sep 9, 2006
    Messages:
    2,786
    Country:
    Singapore
    Go to My Computer, select your Micro SD card's drive, right click and select format.
     
  8. Rayder

    Former Staff Rayder Mostly lurking lately....

    Joined:
    Jan 14, 2007
    Messages:
    6,613
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    And just in case.....

    ...you are unzipping them, right? That may sound ridiculous to even suggest, but you'd be surprised at how many people that are new to this don't realize that they need to be unzipped first. It has to be a gamename.nds file that goes on the card.

    When you update your R4's firmware, you MUST delete the _DS_MENU.SYS file, otherwise weird stuff will happen. The file will be re-created by the new firmware the first time you boot the R4 with the new firmware installed. But it will try to use the old one if you leave it there after updating.

    One more thing.....you're not trying to use a SDHC microSD are you? Those don't work in an R4.
     
  9. agentorentz
    OP

    Newcomer agentorentz Advanced Member

    Joined:
    Jan 8, 2007
    Messages:
    66
    Country:
    Australia
    thanks to all of you guys,everything is alright now,thanks again guys [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
  10. DarkAura

    Member DarkAura Offline

    Joined:
    Aug 20, 2007
    Messages:
    2,388
    Location:
    Over there.
    Country:
    Canada
    You didn't delete everything from your SD by reformatting, did you? I hoped that you backed everything up first, and then reformatted.
     
  11. enigmaindex

    Member enigmaindex the Scarecrow

    Joined:
    Oct 11, 2007
    Messages:
    663
    Location:
    Gold Coast, Australia
    Country:
    Australia
    Too late, doesn't really matter now its working so who cares.
     

Share This Page