Recording your Wii?

Discussion in 'Wii - Hardware, Devices and Utilities' started by EmbraceFiction, Jan 9, 2011.

Jan 9, 2011

Recording your Wii? by EmbraceFiction at 10:56 PM (4,133 Views / 0 Likes) 44 replies

  1. EmbraceFiction
    OP

    Member EmbraceFiction GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 26, 2010
    Messages:
    208
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    Is it possible for me to record my Wii on my television?

    I have a HP Mini 311 laptop, and it has a HDMI input. My television is also a 1080p Panasonic, with the HD cables for the Wii, and it has HDMI inputs of course. I was wondering if it was possible for me to somehow record my Wii with my laptop through the television?

    I am trying to do this without buying certain equipment, or anything else like that. If I have too, it will be okay, but I want to check if I can do it for basically nothing right now.

    Thanks.
     


  2. DigitalDeviant

    Member DigitalDeviant GBAtemp Addict

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    2,002
    Location:
    Solar Federation
    Country:
    United States
    well you would need some kind of adapter, the wii doesn't do hdmi, it has component cables. Best bet is a usb capture card.
     
  3. EmbraceFiction
    OP

    Member EmbraceFiction GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 26, 2010
    Messages:
    208
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
  4. zizer

    Member zizer GBAtemp Addict

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Messages:
    2,035
    Country:
    I would have bought $ 10 adapter scart - hdmi and record pal
    wii maximum is 480p - it is not hd
     
  5. EmbraceFiction
    OP

    Member EmbraceFiction GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 26, 2010
    Messages:
    208
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    Actually;

    I just bought a cheap one, that my friend referred to me.

    The name of it is EasyCap, scored one online for exactly 8 dollars.

    I hope it is okay.
     
  6. DigitalDeviant

    Member DigitalDeviant GBAtemp Addict

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    2,002
    Location:
    Solar Federation
    Country:
    United States
    I have an easycap, its okay. It gets the job done, just don't expect anything above standard def.
     
  7. EmbraceFiction
    OP

    Member EmbraceFiction GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 26, 2010
    Messages:
    208
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    Well;

    It is cheap, and is the quality half-decent at least?

    I just want to do a couple tutorials, and the text needs to be readable [​IMG].
     
  8. DigitalDeviant

    Member DigitalDeviant GBAtemp Addict

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    2,002
    Location:
    Solar Federation
    Country:
    United States
    it's good enough, and as long as the text isn't super tiny it'll be fine.
     
  9. EmbraceFiction
    OP

    Member EmbraceFiction GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 26, 2010
    Messages:
    208
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    It is on a 42" Flat-Panel [​IMG]

    Is that fine ?
     
  10. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,347
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
  11. EmbraceFiction
    OP

    Member EmbraceFiction GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 26, 2010
    Messages:
    208
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada

    I was considering doing that;

    But I wanted a full screen recording.

    Thanks for the suggestion though.
     
  12. DigitalDeviant

    Member DigitalDeviant GBAtemp Addict

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    2,002
    Location:
    Solar Federation
    Country:
    United States

    you can use video editor like sony vegas movie studio to crop it to 16:9. the real issue is image clarity, its been my experience that I get black bars running through the image.
     
  13. m3rox

    Member m3rox GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    1,673
    Location:
    WA
    Country:
    United States
    I'm sure he wants his video to be stable and clear, unlike the demonstrated tripod method you linked to.
     
  14. EmbraceFiction
    OP

    Member EmbraceFiction GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 26, 2010
    Messages:
    208
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    I want my video to be completely focused on the screen, and no trouble to read at all. The cables that I ordered will run 480i, standard definition, but the Wii can only run 480p anyway. Though I am running 480p, because I got a HDTV, and a HD hookup.

    It will be satisfactory for a few tutorials to do with Homebrew, etc.

    Thanks all for your contributions.
     
  15. DigitalDeviant

    Member DigitalDeviant GBAtemp Addict

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    2,002
    Location:
    Solar Federation
    Country:
    United States

    hello m3rox remember me?(your a great seller, LOL), um misunderstanding i didn't link to the vid, was just responding to the user who gave that suggestion, saying that while possible to do it 16:9 you run the risk of having nasty black bars, and I suppose other things.
     
  16. EmbraceFiction
    OP

    Member EmbraceFiction GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 26, 2010
    Messages:
    208
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    The bars running through the screen; make it very difficult for user's to see what you are explaining. You all know that if you do something completely wrong in hacking your Wii, you can easily brick your console.

    This is why I want to make it as easy as possible for my viewers to follow my guidelines, and learn from them easier.
     
  17. EmbraceFiction
    OP

    Member EmbraceFiction GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 26, 2010
    Messages:
    208
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    Actually;

    I may of thought of a way to record my television, without a capture card.
    What if I just left my Wii hooked up to my television; and then I took my HDMI cable,
    and hooked it into my laptop, and into the output of my television.

    I could then play my Wii on the input channel, and with the correct software, and a HDMI
    cable; I should be able to record with it from there. It would also give me a more impressive
    resolution, because HDMI supplies 1080p resolution, and though the Wii will only run 480p, It is
    still possible for it to look much better.

    Can anyone verify my theory?
     
  18. zizer

    Member zizer GBAtemp Addict

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Messages:
    2,035
    Country:
    you take the signal from the pal output TV and connected in laptop (if you have video input)
    and more easy use dvd recorder
     
  19. EmbraceFiction
    OP

    Member EmbraceFiction GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 26, 2010
    Messages:
    208
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    Can you verify what I said earlier?
     
  20. zizer

    Member zizer GBAtemp Addict

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Messages:
    2,035
    Country:
    If you have analog source it can be converted to hd but the quality of this better not be
     

Share This Page