R4i Sdhc 1.4(Redbox) Saves Corrupt..? again?

Discussion in 'R4 DS' started by Dragonaqua, May 30, 2010.

May 30, 2010
  1. Dragonaqua
    OP

    Newcomer Dragonaqua Advanced Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    93
    Location:
    Belgium
    Country:
    Netherlands
    Hi all,

    I made a topic not long ago and got a usefull advice that i should format my MicroSd with Panasonic Sd Formater.
    Must say the menu and games selection is going way faster.. but when i put more then 4 games on the sd card,
    save's will still get corrupted.

    Getting very sad on this r4 now i only got Final Fantasy Chocobo and Mario and Luigi inside story on the sd,
    and today when i turned on my DS i got again on Mario and luigi game Corrupted save needs to be deleted..

    Played yesterday whole night lol and save is gone yay!
    Any idea? for not i just put my Micro sd card in my laptop when i turn off my ds to be sure but this no way of doing all the time.

    Well hope anyone knows a solution because i ran out of idea's

    Update :
    [​IMG]
    This is what i get when i turn off my Ds and turn on the Ds again and run mario and luigi inside story [​IMG]

    Greetings,
    DragonAqua

    EDIT : SOLVED! Problem was the MicroSd card i used i replaced my Kingston 4gb Class4 With a Sandisk 8gb Class4.
    and remember to Format your MicroSd card with Panasonic Sd Formater 2.0. [​IMG]
     


  2. achelos

    Newcomer achelos Member

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Messages:
    26
    Country:
    Netherlands
  3. Dragonaqua
    OP

    Newcomer Dragonaqua Advanced Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    93
    Location:
    Belgium
    Country:
    Netherlands
    i see where do i set this eeprom stuff?

    I could save 2 spots ingame and now its corrupted again [​IMG]

    Think i use the USA version dunno if thats the problem?
     
  4. injected11

    Member injected11 Crescent Fresh™

    Joined:
    Jul 17, 2009
    Messages:
    1,776
    Country:
    United States
    Are you properly ejecting (right click, Eject Device) the microSD before you yank it out of your laptop? If not, that's likely a problem. Removing the microSD from the cart every time your done playing just adds needless handling.
     
  5. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,952
    Country:
    United States
    Bigger question: Where did you get the microSD card from?
     
  6. Dragonaqua
    OP

    Newcomer Dragonaqua Advanced Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    93
    Location:
    Belgium
    Country:
    Netherlands
    hi,

    yeh i use eject device everytime when i remove the card with cardreader.
    but its likely more the problem on the DS with R4 because the save is good and working,
    and after a while its corrupted somehow.

    I use a Kingston 4gb MicroSd Class4
     
  7. hundshamer

    Member hundshamer GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    May 22, 2009
    Messages:
    1,810
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    Try another Micro SD card. That will tell you if it is the card or the cart.
     
  8. Dragonaqua
    OP

    Newcomer Dragonaqua Advanced Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    93
    Location:
    Belgium
    Country:
    Netherlands
    ahh well i could try, that i know Kingston is a great brand.. but for this R4i SDHC its not working properly?
     
  9. injected11

    Member injected11 Crescent Fresh™

    Joined:
    Jul 17, 2009
    Messages:
    1,776
    Country:
    United States
    I've been using this cart and a Kingston microSD for nearly 2 years and I've never had this problem. It's likely user error, or a borked cart (doubtful).
     
  10. achelos

    Newcomer achelos Member

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Messages:
    26
    Country:
    Netherlands
    I remember having said problem and it was fixed by setting the right save-size.

    Perhaps the auto-patching system doesn't patch correctfully?
     
  11. Dragonaqua
    OP

    Newcomer Dragonaqua Advanced Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    93
    Location:
    Belgium
    Country:
    Netherlands
    Well can you explane me when i should set this up?
    i just downloaded the last version 1.22b from R4i-sdhc.com and unpacked to Micro SD after i formated the microsd with
    panasonic sd formater.
    And then i putted the games on it but if i put more games on my microsd.... some games will get corrupted.

    soo where is it going wrong?

    This just happend all data corrupted...
    [​IMG]
    There was Mario and Luigi inside story on this card with 3 other games..
    this is sad....
     
  12. Dragonaqua
    OP

    Newcomer Dragonaqua Advanced Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    93
    Location:
    Belgium
    Country:
    Netherlands
    i am just thinking the microSD wont work on this R4i properly... or something..
    the trust in R4 is kinda lowering.... or its just the MicroSd...

    i hope i find a solution or somebody got a advice for me?

    edit : oops sry for double post
     
  13. achelos

    Newcomer achelos Member

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Messages:
    26
    Country:
    Netherlands
    Try formatting the card via Windows, FAT32 and 64K clustersize, full format. Not Quick Format.

    And get the newest firmware from linfoxdomain.

    If that doesn't help, I don't know what will. This seems to be bad writes having to do with the FW.
     
  14. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,952
    Country:
    United States
    You said you had a Kingston microSD card. Where did you get the card from?
     
  15. Dragonaqua
    OP

    Newcomer Dragonaqua Advanced Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    93
    Location:
    Belgium
    Country:
    Netherlands
    uhhhh alternate.nl (local computer store) why does that mather?
     
  16. achelos

    Newcomer achelos Member

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Messages:
    26
    Country:
    Netherlands
    Yes : http://www.linfoxdomain.com/nintendo/ds/ (look at the R4 section and seek on the corresponding site that has been given on your packaging or the sticker on your card - there are more R4 SDHC cards, confusing isn't it [​IMG])

    I can validate that alternate (like Norrod.nl) is one of the quality shops in the Netherlands.
     
  17. Dragonaqua
    OP

    Newcomer Dragonaqua Advanced Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    93
    Location:
    Belgium
    Country:
    Netherlands
    Lol i see! it realy is confusing!

    I made a discovery, When i save with Final Fantasy Chocobo game i have no problems...
    its because of the save size i guess??

    Ahhh i understand now i guess? Like Mario and Luigi Inside Story you need Eeprom 64kbits.. soo Clustersize 64k?
    and what about games above 64kbits? like Eeprom - 512 kbit would Fat16 with 64k Clustersize work?

    I love to format it Fat32 with Clustersize 64k but... on Fat32 i can only go till 32k.
    Sooo i have to format it Fat16 and then the only option is 64k... guess thats what you meen then?

    Ahh yes on my R4i SDHC it says on the front : r4i-sdhc.com
    and on the back TRUTH INQUIRY (sticker)

    Update :
    Soo far soo good with Fat16 64k Clustersize... saved 2 more spots in the game,
    and turned off the DS and save was still good... even after couple of hard resets... still good.. hope it stays this way..

    Great help Achelos!
     
  18. achelos

    Newcomer achelos Member

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Messages:
    26
    Country:
    Netherlands
    I have seemed to forget that FAT16 Only supports up to 2GB. And clustersize doesn't have anything to do with the size of the savegame files =] Those are totally different things opposed to each other. If r4i-sdhc is the site then on linfox you need to find the site corresponding to that one and use the firmware there.

    Let's hope this works!
     
  19. Dragonaqua
    OP

    Newcomer Dragonaqua Advanced Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    93
    Location:
    Belgium
    Country:
    Netherlands
    Well bad news... after happyness playing with bowser and was going to sleep...
    Wanted to be sure and turned on my DS again and run the game....

    and yes Corrupted lol its starting to be a joke...
    i think i will search for a other microsd nearby here to try that out...

    I am thinking of a 2gb microsd just for testing what brand would be the best for R4i?

    I see!! well i till try 2 websites that have the same model like mine (R4i SDHC)

    r4isdhc.com
    r4i-sdhc.com.tw
    r4i-sdhc.com.au

    i will report if something turns out good or bad... lol...

    i dont get it on r4i-sdhc.com.au they say :
    2009-9-6 R4i-SDHC V2.12c multi-language core is added...

    Wont work tobad they all give me the error : Menu?? on my DS.
     
  20. injected11

    Member injected11 Crescent Fresh™

    Joined:
    Jul 17, 2009
    Messages:
    1,776
    Country:
    United States
    Because you're supposed to be going ONLY to the web address that is on the sticker of your cart. Download your firmware from there.
     

Share This Page