R4 "hardware is incompatible"...

Discussion in 'R4 DS' started by Metrotitan, Oct 30, 2007.

Oct 30, 2007
  1. Metrotitan
    OP

    Newcomer Metrotitan Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    20
    Country:
    Japan
    Okay,

    So I bought a new Japanese Dslite and a R4 Revolution DS. Came home...no cd in the package. No problem...went to the website put the latest English kernal on the Micro Sd card and some games...no prob, soon I was playing New SMB...however I turned off the DS to change to a different gave after saving.

    Big Mistake.

    Since then all I get is a "hardware is incompatible" message. I have changed the firmware many times. I tried a new Mirco Sd card. Nothing is happening. It is one of those new R4s with no spring so I am not supposed to hear a "click" when I put the SD card in, right?

    Any help would be great...I emailed the manufacturers directly, but I dunno what that'll do... :'(

    Do I have to exchange it or what?

    If this topic has been covered a million times, I apologize. I sifted through dozens and dozens of pages and the search option is off soooo.....

    HELP Please!!!
     


  2. MrBubbles

    Member MrBubbles GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 19, 2007
    Messages:
    323
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    Did you try the firmware test on the DS? Go to pictochat and take out a GBA or DS game from the DS to crash it. Tell us what color you get.
     
  3. azotyp

    Member azotyp GBAtemp Maniac

    Joined:
    Feb 19, 2007
    Messages:
    1,175
    Location:
    Poland
    Country:
    Poland
    maybe nintendo started war against flashcarts, and you maybe have on of first consoles with firmware that is flashcartsproof (or maybe not [​IMG] )
     
  4. arctic_flame

    Member arctic_flame GBAtemp ATMEGA8 Fan

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    2,840
    Location:
    England land
    Country:
    United Kingdom
    Is your R4 Chinese or English?
     
  5. Metrotitan
    OP

    Newcomer Metrotitan Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    20
    Country:
    Japan
    Ha! Ummmmm...I have no real DS or GBA carts.
     
  6. Metrotitan
    OP

    Newcomer Metrotitan Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    20
    Country:
    Japan
    My R4 is English...at least that's what the Japanese guy who sold it to me said...Box is English and the Chinese firmware didn't work so... [​IMG]
     
  7. MrBubbles

    Member MrBubbles GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 19, 2007
    Messages:
    323
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    Then I don't know any other methods to check your DS's firmware. Sorry.
     
  8. arctic_flame

    Member arctic_flame GBAtemp ATMEGA8 Fan

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    2,840
    Location:
    England land
    Country:
    United Kingdom
    Can you clean the contacts on the R4 with some alcohol or something?

    I've got that message before, and I just cleaned the contacts and it went away.
     
  9. Metrotitan
    OP

    Newcomer Metrotitan Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    20
    Country:
    Japan

    Nope, went for the easy fix and nothin' is happening! Curses! [​IMG]

    I think the weird thing is, about my problem, is that it WAS working. Then it stopped.
     
  10. oushi

    Newcomer oushi Advanced Member

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    70
    Country:
    United States
    I've never had to do it, but other people with contact problems have tried slipping a piece of paper between the R4 and DS to bring them closer together. Sounds like you got the R4 from a local store, so if it isn't too big of a hassle, I would just go exchange it...
     
  11. Metrotitan
    OP

    Newcomer Metrotitan Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    20
    Country:
    Japan
    Yeah, gonna go do that tomorrow! I hope they don't try to rip me off! [​IMG]
     
  12. Metrotitan
    OP

    Newcomer Metrotitan Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    20
    Country:
    Japan
    UPDATE:

    ARRRGH!!!

    I exchanged my card after showing the store staff that my card was indeed the problem. The new one was working fine with my SD card card with the new kernel and my roms....but when I played New SMB and saved...I used the soft reset on the DSlite then got the...SAME ERROR MESSAGE!!!!

    Now it won't load like before! Saving the game is what's doing the damage I think...and it seems to be irreversible...is this new anti-piracy measures by Nintendo? A problem with the ROM? IS my card permanantly %&$#ed? [​IMG] I can't get another exchange now!

    Comments or thoughts?
     
  13. Javacat

    Member Javacat GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 27, 2007
    Messages:
    319
    Country:
    United Kingdom
    Do you know anyone else with a DS that you can test your R4 in?
     
  14. Metrotitan
    OP

    Newcomer Metrotitan Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    20
    Country:
    Japan
    We tried the "problem" R4 in the DSlite at the shop. It was the same as mine...

    I believe the problem is some kinda "zap" that saving the rom does to the R4...makes it unusable.

    I don't know what to do! I got so stoked to play New SMB today I went out and bought a real copy!
     
  15. Javacat

    Member Javacat GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 27, 2007
    Messages:
    319
    Country:
    United Kingdom
    That's really weird.. Maybe the shops just got a bad batch of R4's, or are stocking some cheap crappy clones (although I've never heard of cloned R4's...)?

    Is there any sign of a save file on the SD card that you were playing the game on?
     
  16. Nero

    Member Nero GBAtemp RPG Maniac

    Joined:
    Aug 11, 2007
    Messages:
    1,919
    Country:
    United States
    [​IMG] How much did you get your R4 for at that store?

    ~Nero
     
  17. Metrotitan
    OP

    Newcomer Metrotitan Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    20
    Country:
    Japan
    I DID find the save file on the card...

    It cost me 5250 Yen...the standard for R4s in Akihabara...
     
  18. Metrotitan
    OP

    Newcomer Metrotitan Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    20
    Country:
    Japan
    Still nothing...no expert advice from the R4 masters here? [​IMG]
     
  19. Giangsta

    Member Giangsta GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    284
    Country:
    Australia
    have you tried re-formatting the SD card and starting off fresh again?
     
  20. Metrotitan
    OP

    Newcomer Metrotitan Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    20
    Country:
    Japan
    Yes...I tried reformatting many times and tried many different kernels, including the Chinese one just to be sure. Once it's displayed this "hardware incompatible" error there seems to be no going back... [​IMG]
     

Share This Page