R4 freezes :s

Discussion in 'R4 DS' started by myclock, Apr 28, 2007.

Apr 28, 2007

R4 freezes :s by myclock at 4:10 AM (9,259 Views / 0 Likes) 51 replies

  1. myclock
    OP

    Member myclock GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    465
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    hey all i just got a new R4 (newest batch ones) and whilst playing it has frozen on me 4 times now over the past three days.. only frozen on pokemon since thats the game i mainly play. i got a PNY 1 gig micro SD card so whats the reason for my game freezing? ive tested it on different DSs so thats not the problem.
     


  2. fischju_original

    Banned fischju_original I used to be a jerk before i got banned

    Joined:
    Jul 22, 2006
    Messages:
    1,014
    Country:
    United States
    use the ATTO benchmark program and see how fast the read/write times are
     
  3. Kurai

    Member Kurai GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 27, 2006
    Messages:
    171
    Country:
    Australia
    When you first used the memory card did you format it? My first batch had that problem till i formatted it. Then it hasnt locked up for a few months now.
     
  4. Kurai

    Member Kurai GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 27, 2006
    Messages:
    171
    Country:
    Australia
    NVM double post. sorry. internet lagged.
     
  5. 4saken

    Member 4saken Retired Ace Attorney

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    3,358
    Country:
    Australia
    If you've tested it on a different DS it pretty much rules out the card, R4 or the ROM being the problem.

    EDIT: Assuming that when you tested it it was the same R4, same card (including the format, etc) and the same rom.
     
  6. myclock
    OP

    Member myclock GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    465
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    nah as u guys may of read i just swapped my R4 with my mate.. before i didnt have any problems with mine, but im thinking the memory card might be wearing out. and when i first got my memory card i didnt format it or anything. just plug and play

    just did the test:

    [​IMG]
     
  7. flanker22

    Newcomer flanker22 Advanced Member

    Joined:
    Mar 4, 2007
    Messages:
    99
    Country:
    United States
    first is your card made in japan?

    second does your card say SD-CO1/G on it?

    third does your card have a little black sticker on the back of it.
     
  8. myclock
    OP

    Member myclock GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    465
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
  9. 4saken

    Member 4saken Retired Ace Attorney

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    3,358
    Country:
    Australia
    Should be genuine then - speed should be more than adequate to run Pokemon without crashing. It seems to be happening to a lot of people lately. If you haven't, format your card in something it isn't currently in (eg. from FAT16 to 32). Worth a try [​IMG]
     
  10. Ad_Enuff

    Member Ad_Enuff GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 1, 2006
    Messages:
    197
    Country:
    United Kingdom
    Backup all your files to your PC's hard disk.

    Format your microSD card with FAT32.

    Copy back all your files again to your microSD card.

    RESTART your DS.

    Play Pokemon Diamon/Pearl.

    Any better?
     
  11. myclock
    OP

    Member myclock GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    465
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    k i reformatted my card from FAT to FAT32. bit tired now will try run it for an hour or so tomoro morning.
     
  12. myclock
    OP

    Member myclock GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    465
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    ive been playing the DS for about an hour or so and its all good so far

    although i still notice bout 3 second white screen before pokemon loads [​IMG]

    thanks for the help guys [​IMG]
     
  13. pharmerken

    Newcomer pharmerken Member

    Joined:
    Apr 15, 2007
    Messages:
    10
    Country:
    United States
    I've been playing Justice League Heroes and been experiencing similiar freezing problems. Sometimes it will freeze after an hour and other times it will freeze in 10 minutes. Other games such as Castlevania DOS have been working perfectly w/o any freezing or even slowdown on the same memory card.

    BTW, I'm using an Amazon.com purchased Kingston MicroSD 1GB made in Taiwan :'( formatted to FAT32
     
  14. myclock
    OP

    Member myclock GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    465
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    oh shieeeeeet thats bad news. i havent got mine frozen yet. maybe reformat again? or try to FAT
     
  15. captaineos

    Newcomer captaineos Member

    Joined:
    Apr 18, 2007
    Messages:
    47
    Country:
    Australia
    My R4DS Froze twice in Cake Mania... that was on Firmware 1.08 beta.
    Since 1.08 final I've had no freezes, and trust me I've been using it A LOT.

    What firmware are you guys using?
     
  16. myclock
    OP

    Member myclock GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    465
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    i was using 1.08 (final) and it didnt freeze for a while until a couple of days ago. reformatted and all seems to be fine at the moment
     
  17. Wishmaster

    Newcomer Wishmaster Member

    Joined:
    Sep 14, 2006
    Messages:
    40
    Country:
    Don't trim the rom.
     
  18. myclock
    OP

    Member myclock GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    465
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    i never trimmed roms before but maybe other people have.. :\
     
  19. myclock
    OP

    Member myclock GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    465
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    ok just got a freeze today whilst playing pokemon... the game froze yet the music was still playing (it was repeating the same beat either) so wats going on here???
     
  20. jalaneme

    Member jalaneme Female Gamer

    Joined:
    Nov 27, 2006
    Messages:
    6,247
    Location:
    London
    Country:
    United Kingdom
    same thing happens to me randomly on pokemon diamond (so i save often) and i have a kingston japan, this is the only game that i have experienced random freezes though.
     

Share This Page