Problem with EZ4 for the GBA SP not booting up

Discussion in 'GBA - Flashing Hardware and Software' started by snipes634, May 5, 2011.

May 5, 2011
  1. snipes634
    OP

    Newcomer snipes634 Member

    Joined:
    Sep 2, 2009
    Messages:
    19
    Location:
    NJ, USA
    Country:
    United States
    Hi everyone I haven't used my EZ4 or gameboy in soooo long and I decided to play it today and I have the latest firmware. I put my EZ4 cart in my GBA SP and it did the Gameboy animation. But right under that where it's supposed to say nintendo, it has a bunch of scribbly squares and the EZ4 doesnt even load up. So basically the GBA SP isn't correctly reading my EZ4 I guess? Idk, but does anyone know how to fix this?
     
  2. oxenh

    Member oxenh The most unknown member of GBAtemp

    Joined:
    Sep 1, 2008
    Messages:
    272
    Country:
    Chile
    mm how about clean the catridge contacts of your gba?
    i have the same insure with my old gba
     
  3. snipes634
    OP

    Newcomer snipes634 Member

    Joined:
    Sep 2, 2009
    Messages:
    19
    Location:
    NJ, USA
    Country:
    United States
    i cant really reach inside. is it safe to unscrew the cartridge and clean it that way?
     
  4. JakePsycho

    Member JakePsycho gold~king~house

    Joined:
    Aug 9, 2009
    Messages:
    195
    Country:
    United States
    Have you tried blowing into the cartridge? That always works for me [​IMG]
     
  5. Ammako

    Member Ammako GBAtemp Guru

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    6,372
    Country:
    Canada
    I opened mine to check what kind of battery it was using, and I had trouble putting it back together properly.
    But it did work fine after I finally managed to put it back together.

    Just make sure you don't accidentally break something on the PCB while opening it or while closing it.
     
  6. Schlupi

    Member Schlupi Gbatemp's Official Earthbound Maniacâ„¢

    Joined:
    Aug 31, 2007
    Messages:
    3,985
    Location:
    Rozen Queen Co, Chicago Branch
    Country:
    United States
    You DO NOT have to open it up to clean the contacts.

    They are the golden "bars" in the bottom of the cart, try cleaning them with a SMALL amount of rubbing alcohol (NOT I REPEAT NOOOT HYDROGEN PEROXIDE) on a Qtip.

    If it is too moist the alcohol can seep into the cart so do it with the cart vertical top down and with very, very small amounts of the fluid.
     

Share This Page