Possible to increase 512MB Internal memory?

Discussion in 'Wii - Hacking' started by davidw89, Jun 28, 2008.

Jun 28, 2008
  1. davidw89
    OP

    Member davidw89 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 16, 2008
    Messages:
    113
    Country:
    Australia
    Has anyone opened up the Wii and replaced the 512Mb internal memory to a 2gb one or maybe a 4gb + one?

    Is it possible? Does it use a SD card or what? Is it formatted into FAT16?
     
  2. teq

    Member teq GBAtemp Maniac

    Joined:
    May 13, 2008
    Messages:
    1,232
    Country:
    United States
    It's not like the memory you'd find in an SD card.

    The internal memory is NAND, which is the same technology used in an SD card, but it's in a BGA. It would take some skillfull soldering to pull that off. Not to mention, the memory is of lower fault tolerance than SD. Replacing it with anything but similar memory would kill the lifespan of your system.

    It is possible, but it's not cheap or worth it.

    You're much better off getting multiple 2GB SD cards.
     
  3. santorix10

    Member santorix10 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 31, 2008
    Messages:
    240
    Location:
    Rochester, NY - USA
    Country:
    United States
    It's totally possible, I imagine that Nintendo uses one 4096Mbit NAND chip. All you need to do is solder an identical chip right on top of the old one.

    The biggest issue here is: no software supports it.
     
  4. littlestevie

    Member littlestevie GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Messages:
    234
    Location:
    under a bridge
    Country:
    Australia
    BGA? your talking about the SD cards there right..... well i hope because the wii nand is TSOP

    not to mention replacing it with similar is *Vital* as there are only a few nands supported in IOS by the wii...
     
  5. zidane_genome

    Member zidane_genome My sword has a +2 bleeding... wanna test it out?

    Joined:
    May 21, 2006
    Messages:
    2,320
    Country:
    United States
    Not sure who it was, but I remember reading someone doubled the system memory. But they had to put it on a switch, and could only use one bank at a time... one bank was running the latest firmware, and the second bank was running an older firmware... but the Wii can only see 512 at this time... no matter how much you throw in, it'll only see and use 512Mbytes.
     
  6. littlestevie

    Member littlestevie GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Messages:
    234
    Location:
    under a bridge
    Country:
    Australia
    the person you are talking about is ch1pd, he did a hell of a lot of work to get that going, it took 3 weeks of datasheet referencing alone to get it 100%
     
  7. Arakon

    Member Arakon GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 24, 2008
    Messages:
    307
    Country:
    Germany
    2 issues: more memory may need an extra pin, which very likely is not connected on the wii. second: the wii firmware doesn't attempt to address any more than the 512 MB.

    and nintendo does not have larger nands either.
     
  8. littlestevie

    Member littlestevie GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Messages:
    234
    Location:
    under a bridge
    Country:
    Australia
    actually the RB/2 and CE/2 pins from 1GByte nands that are made as 2*512MByte nands are connected
    and pin direct to the starlet...... how and why is the mystery

    EDIT: Ch1pd has 1 such nand in his wii as a switched dual bank nand because noone knows how to activate it....

    EDIT2: this still leaves the question why are there the required pins?
     
  9. davidw89
    OP

    Member davidw89 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 16, 2008
    Messages:
    113
    Country:
    Australia
    Ah so many restriction that makes it rather expensive/brickable..

    Damn the software for only address 512MB..oh well backing up games to the SD card we go..
     

Share This Page