1. mira_drgn

    OP mira_drgn Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Jan 9, 2021
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    EDIT: I don't know how this slipped by in my testing, maybe I didn't restart the core properly, but after messing around some more it seems that enabling OpenGL Rasterizer in the core settings fixes the issue now, at least for me.

    If mods want to delete this thread that's fine, I figured I may as well leave it up for future google-ers like me running into the same issue.

    --

    Apologies if this is the wrong place to ask for help with this, it seemed like the most fitting forum since it's an emulation issue.

    I'm playing Pokemon Black 2 on the Retroarch Desmume core, and whenever the game does a zoom transition such as when entering a building, the screen temporarily glitches out, displaying 2 squished corrupted copies of the top screen. This only happens when rendering at higher than native resolution. I've toggled about every graphical option I could find in both Desmume and Retroarch's settings, including switching between D3D/OpenGL/Vulkan, and nothing else seems to affect it besides resolution.

    The Melon core simply refuses to load the game at all, and the Desmume 2015 core fixes the green glitchy image but briefly displays a zoomed-in, skewed image of the newly loaded area before going back to normal. It's also lacking in some options and features that make the game a lot easier on my eyes, such as AA.

    The Desmume devs seem aggressively disinterested in compatibility with the DS Pokemon games, so it doesn't seem like something that will be fixed with the emulator anytime soon. So, does anyone know of any other emulators known to have good compatibility with BW2 that don't have graphical glitches like this, and also support higher rendering resolutions (and ideally other enhancements like AA or shaders)? Or is there maybe a patch or hack someone has made somewhere that fixes the transitions? Maybe a setting I've overlooked that would fix it? Any help is appreciated.

    Screenshots of the Desmume (current) and Desmume 2015 glitches respectively:
    Pokemon - Black Version 2 (USA, Europe) (NDSi Enhanced)-210109-115636.png Pokemon - Black Version 2 (USA, Europe) (NDSi Enhanced)-210109-125058.png
     
    Last edited by mira_drgn, Jan 9, 2021
  2. TurdPooCharger

    Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Messages:
    7,292
    Country:
    United States
    Why not play the game on a standalone DS emulator?
     
    Real.96 and fmkid like this.
  3. Real.96

    Real.96 GBAtemp Maniac
    Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    1,051
    Country:
    Italy
    Is is possible to play them on No$gba? Cause i can't pass the blue screen "The save can't be accessed". I set up correctly the DSi firmware, i also tryed to run them from DSi menu....
    I need no$gba to work so i can debug them
     
  4. TurdPooCharger

    Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Messages:
    7,292
    Country:
    United States
    NO$GBA compresses the save format in its default setting.
    See the example in that above thread's post #18.
     
  5. Real.96

    Real.96 GBAtemp Maniac
    Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    1,051
    Country:
    Italy
  6. TurdPooCharger

    Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Messages:
    7,292
    Country:
    United States
    Maybe you have a bad rom dump?

    Install 7-Zip, right mouse click the .NDS rom → CRC SHA CRC-32. Verify that the file's hash value matches one of the known good scene releases.

    There are many regional and revision update re-releases of Pokemon - Black 2. You'll have to manually search the records listed on,
    Any of the ones labelled as or "bad dump" or found not to have a matching good CRC-32 should be replaced.
     
  7. Real.96

    Real.96 GBAtemp Maniac
    Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    1,051
    Country:
    Italy
    No bad dumps, i checked all checksums and they're the same. BW1 worked, only problem are B2W2.
    Can you pls try if are able and let me know?
     
    Last edited by Real.96, Jan 11, 2021
  8. Moon164

    Moon164 GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Nov 21, 2015
    Messages:
    529
    Country:
    Brazil
    It's strange, I didn't have this problem with DeSmume, I even used it to connect with my Nintendo DS Lite to make some Pokémon trades and battle.




    Try to use another build, maybe it will work.
     
  9. Real.96

    Real.96 GBAtemp Maniac
    Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    1,051
    Country:
    Italy
    Desmume is different from no$gba. I fixed it modifying the exe. There is the guide in gbatemp
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - graphical, Pokemon, Desmume