Playing retail Metroid: Other M on a Softmodded Wii

Discussion in 'Wii - Console and Game Discussions' started by demonkaze, Sep 1, 2010.

  1. demonkaze
    OP

    Newcomer demonkaze Newbie

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    1
    Country:
    United Kingdom
    I've just got the PAL version of the game and was wondering how I would play this on a softmodded Wii? When I try to play via the disc channel I just get a black screen. Would I have to play it through Neogammer or something?

    Any help would be greatly appreciated.
     
  2. dysan

    Member dysan GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 31, 2010
    Messages:
    577
    Country:
    Greece
    retail metroid game gives you a black screen when you start it?

    maybe there's something wrong with the disk itself?
    softmodding your wii doesn't stop it from playing retail disks though the disk channel
     
  3. soulx

    Member soulx GBAtemp Legend

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    10,130
    Country:
    Canada
    That shouldn't.
    I have a softmodded Wii and I was able to play the original disc just fine.
    Is your Wii NTSC?
     
  4. luminalace

    Member luminalace GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 2, 2010
    Messages:
    462
    Country:
    Australia
    Weird I have the retail copy and so does a mate but I can play it through the disk channel and he can't!

    He used Neo Gamma to get around this.
     
  5. nIxx

    Member nIxx GBAtemp Maniac

    Joined:
    Sep 30, 2007
    Messages:
    1,459
    Location:
    Germany
    Country:
    Germany
    Well if he used Darkcorp or some other crap it can make issues
     
  6. Baconmasterx

    Newcomer Baconmasterx Newbie

    Joined:
    Aug 12, 2006
    Messages:
    2
    Country:
    I'm also having problems playing the US retail disk of Metroid: Other M on my softmoded Wii. My game keeps freezing during the baby cry cutscene after the tutorial.

    I've tried loading the game normally from the system menu (with preloader hack to disable system menu upgrade), through neogamma, and through my usb harddrive using wiiflow. The game freezes at the same cutscene each time.

    I've also tried booting the game with Wiiflow using Hermes cIOS 222.

    I have the latest version of Hermes and wiiflow available through gbatemps download link.

    My system menu is 4.0U i dont know if that may be causing the problem.
     
  7. qwertymodo

    Member qwertymodo GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Feb 1, 2010
    Messages:
    769
    Country:
    United States
    You probably need the latest IOS56.
     
  8. eyeball226

    Newcomer eyeball226 Advanced Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    50
    Country:
    United Kingdom
    I have the black screen problem. I'm on a safe updated to 4.1E Wii and I have disc updates blocked by preloader. Do I perhaps need to safe update to 4.3E or will updating a particular IOS do?

    It's a retail PAL copy by the way.
     
  9. 9th_Sage

    Member 9th_Sage GBAtemp Maniac

    Joined:
    Apr 30, 2008
    Messages:
    1,481
    Country:
    United States
    I'd suggest you all update your IOS files (at least the ones that aren't stubbed). All I know for sure is that Other M (the retail disk) works fine over here. That's about the only thing I can think of that might cause a problem like this.
     
  10. cr235

    Newcomer cr235 Advanced Member

    Joined:
    May 9, 2009
    Messages:
    59
    Location:
    Belfast
    Country:
    United Kingdom
    i just bought the retail copy of metroid other m and my wii will not even read this game in the disc channel or neogamma, definately not my drive as other discs work... im on 4.2e

    i cannot find any way to fix this and it making me go insane
     
  11. eyeball226

    Newcomer eyeball226 Advanced Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    50
    Country:
    United Kingdom
    Ok, this is very strange. I copied the game to my harddrive with WiiFlow and it boots fine from there making me wonder whether it is an IOS problem (surely if I was missing a particular IOS or using an old version the game would refuse to run in all instances?).
     
  12. cobleman

    Member cobleman GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 23, 2009
    Messages:
    1,449
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    Did you use an official nintendo lens cleaning kit they did say to use it before playing a dual layer disc when they released SSBB
     
  13. eyeball226

    Newcomer eyeball226 Advanced Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    50
    Country:
    United Kingdom
    Ok, this is very strange. I copied the game to my harddrive with WiiFlow and it boots fine from there making me wonder whether it is an IOS problem (surely if I was missing a particular IOS or using an old version the game would refuse to run in all instances?). Does anyone have any ideas?
     
  14. ether2802

    Former Staff ether2802 we have the techno...!!

    Joined:
    Oct 14, 2007
    Messages:
    4,350
    Location:
    Pto. Vallarta
    Country:
    Mexico
    DO YOU ALL HAVE IOS56 (latest) INSTALLED ON YOUR WII....???
     
  15. synce

    Member synce だいこんちゃんのだいふぁん

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    487
    Country:
    United States
    I don't understand all this IOS talk. It's been about a year since I updated anything on my softmod Wii and every game plays without a hitch. If your disc isn't playing properly it might have something to do with it being DL. Apparently there's a good bit of people who bought the game but can't play it without cleaning lens [​IMG]
     
  16. Riley

    Member Riley GBAtemp Maniac

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Messages:
    1,123
    Location:
    BC Canada
    Country:
    Canada
    Run from the latest Neogamma with cios249 rev 17+ installed.
     

Share This Page