Hacking OFW 11.0.0 SX OS 3.1.0 black screen

Spkcalv

Member
OP
Newcomer
Joined
Mar 8, 2021
Messages
6
Trophies
0
Age
30
XP
23
Country
Australia
I've just came back from a long hiatus and wanted to update to latest supported.

Found some 3.1.0 zip online and updated my boot.dat file on my SD.

Launched sx os completely fine, showing as 3.1.0 then used choidujoir to update to 11.0.0, no issues.

But now I try load up and I get black screens after the SX OS splash screen, I never get to the screen to select firmware and just stuck on black screen.

Sometimes I get sx os splash screen then nintendo logo and black screen.

Sometimes I get stuck on black screen for ages

Sometimes after really long I get back onto OFW.

Anyone got any idea or can help?
 

Maupiti

Hacking is so « Nice »
Member
Joined
Sep 16, 2018
Messages
705
Trophies
0
XP
1,490
Country
France
I've just came back from a long hiatus and wanted to update to latest supported.

Found some 3.1.0 zip online and updated my boot.dat file on my SD.

Launched sx os completely fine, showing as 3.1.0 then used choidujoir to update to 11.0.0, no issues.

But now I try load up and I get black screens after the SX OS splash screen, I never get to the screen to select firmware and just stuck on black screen.

Sometimes I get sx os splash screen then nintendo logo and black screen.

Sometimes I get stuck on black screen for ages

Sometimes after really long I get back onto OFW.

Anyone got any idea or can help?
How is your sd card formatted ?
 
Last edited by Maupiti,

Maupiti

Hacking is so « Nice »
Member
Joined
Sep 16, 2018
Messages
705
Trophies
0
XP
1,490
Country
France
No nothing


I tried reformatting the sd to exfat and putting back only boot.dat and my serial key file but that didn't work, is exfat not correct?
Better to use fat32 and you should perform a test to see if there’s no corruption.
Do you have access to Hekate ? if so, you can also perform an “archive Bit set”
 
Last edited by Maupiti,

Spkcalv

Member
OP
Newcomer
Joined
Mar 8, 2021
Messages
6
Trophies
0
Age
30
XP
23
Country
Australia
Better to use fat32 and you should perform a test to see if there’s no corruption.
Do you have access to Hekate ? if so, you can also perform an “archive Bit set”
I formatted to fat32 and that worked!! Thank you so much. It's so strange that I was completely fine with exfat before.

Just 1 thing I noticed, when I hold + and power I no longer get the 3 button menu for "customer firmware, official firmware, options" anymore I can only power button straight into custom firmware, any idea about it?
 

Maupiti

Hacking is so « Nice »
Member
Joined
Sep 16, 2018
Messages
705
Trophies
0
XP
1,490
Country
France
I formatted to fat32 and that worked!! Thank you so much. It's so strange that I was completely fine with exfat before.

Just 1 thing I noticed, when I hold + and power I no longer get the 3 button menu for "customer firmware, official firmware, options" anymore I can only power button straight into custom firmware, any idea about it?
Glad you got it working.There’s a good reason why fat32 is recommended over Exfat, to prevent corruption.
As for the menu of Sxos, did you do a “fresh install” after formating to fat32 or just “copy/paste “..?
Are you using AutoRCM ? How do you inject Sxos payload ?
How is you EmuMMC setup? Partition based or sd files ?
 
Last edited by Maupiti,

evilone

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 24, 2017
Messages
215
Trophies
0
Age
40
XP
499
Country
Saint Kitts and Nevis
For me something similar happens all over again, i have a First Day Switch and some times when i completley shut it down it boots to a black screen after splash.
This i can fix when i boot into the SX Bootlooder (+) and start it from there.

This issue appears after version 3 i guess, i readed already alot about and it seems to be an issue with SXOS and the Old switches before Mariko.
 

Maupiti

Hacking is so « Nice »
Member
Joined
Sep 16, 2018
Messages
705
Trophies
0
XP
1,490
Country
France
For me something similar happens all over again, i have a First Day Switch and some times when i completley shut it down it boots to a black screen after splash.
This i can fix when i boot into the SX Bootlooder (+) and start it from there.

This issue appears after version 3 i guess, i readed already alot about and it seems to be an issue with SXOS and the Old switches before Mariko.
I also have a day one switch, and the only time I could have this “problem “, is sd card related.., I mean some “corruption “...So a “new fresh install “ is highly recommended. After checking and repairing if necessary the sd card.
 
Last edited by Maupiti,

evilone

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 24, 2017
Messages
215
Trophies
0
Age
40
XP
499
Country
Saint Kitts and Nevis
mmmh.. that sounds strange, because i have with 2 switches the same problem (one time the grey and one time the neon) on the Neon i have a 200GB Sandrisk and on the other 128gb Sandisk.. perhaps the brand?
 

Maupiti

Hacking is so « Nice »
Member
Joined
Sep 16, 2018
Messages
705
Trophies
0
XP
1,490
Country
France
mmmh.. that sounds strange, because i have with 2 switches the same problem (one time the grey and one time the neon) on the Neon i have a 200GB Sandrisk and on the other 128gb Sandisk.. perhaps the brand?
I have the neon.., by brand you mean the sd ? I also use sandisk sd cards (a 200 go and a 400 ), and had very fiew issues, except, when I suspected corruption. Did you ever performed a test to check if they are genuine of fake ?
 
Last edited by Maupiti,

Spkcalv

Member
OP
Newcomer
Joined
Mar 8, 2021
Messages
6
Trophies
0
Age
30
XP
23
Country
Australia
I also have a day one switch, and the only time I could have this “problem “, is sd card related.., I mean some “corruption “...So a “new fresh install “ is highly recommended. After checking and repairing if necessary the sd card.
Is all I need for a fresh install after formatting the boot.dat and my license key file?

I did export new boot.dat before I formatted but after I just copied over the same boot.dat

I'm using the xecuter dongle thing btw. AutoRCM has been turned off since before I update to 11.0.0 but since I haven't seen the bootloader since updating I'm not sure but I think no
 

evilone

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 24, 2017
Messages
215
Trophies
0
Age
40
XP
499
Country
Saint Kitts and Nevis
I have the neon.., by brand you mean the sd ? I also use sandisk sd cards (a 200 go and a 400 ), and had very fiew issues, except, when I suspected corruption. Did you ever performed a test to check if they are genuine of fake ?

Yes, i mean with Brand the SD Card. :) But we have the same, no i never checked if its original or fake as i never had problems with stuff from Amazon it self, but yes it could be possible that true.

I believe that this is true because the issue never appears when i dual boot in atmosphere or the OFW, only in CFW and this since a few updates ago.

I re formated both systems a while ago when i switched from EX-FAT to FAT32.
 

Maupiti

Hacking is so « Nice »
Member
Joined
Sep 16, 2018
Messages
705
Trophies
0
XP
1,490
Country
France
Is all I need for a fresh install after formatting the boot.dat and my license key file?

I did export new boot.dat before I formatted but after I just copied over the same boot.dat

I'm using the xecuter dongle thing btw. AutoRCM has been turned off since before I update to 11.0.0 but since I haven't seen the bootloader since updating I'm not sure but I think no
Do a fresh install, Format32, check for corruption,(repair if necessary) install your boot.dat (downloaded and not overwriting on the “old one)” and license key obviously.

Yes, i mean with Brand the SD Card. :) But we have the same, no i never checked if its original or fake as i never had problems with stuff from Amazon it self, but yes it could be possible that true.

I believe that this is true because the issue never appears when i dual boot in atmosphere or the OFW, only in CFW and this since a few updates ago.

I re formated both systems a while ago when i switched from EX-FAT to FAT32.
I ‘ve read that “even Amazon “ could sell “fake sd cards “, so do a check if it’s genuine or not, Hekate can tell you that by checking in d vendor and model.
And switching from exfat to fat32, could have left some bad sectors.., so do a full test for corruption.
 
Last edited by Maupiti,

evilone

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 24, 2017
Messages
215
Trophies
0
Age
40
XP
499
Country
Saint Kitts and Nevis
Do a fresh install, Format32, check for corruption,(repair if necessary) install your boot.dat (downloaded and not overwriting on the “old one)” and license key obviously.


I ‘ve read that “even Amazon “ could sell “fake sd cards “, so do a check if it’s genuine or not, Hekate can tell you that by checking in d vendor and model.

I will give it a try, thank you =)
 

3DSBricker

Not So Daily Active Member
Member
Joined
Apr 8, 2020
Messages
281
Trophies
0
Location
A place far away from you
XP
712
Country
Netherlands
So that's why I said both. ChoiDujourNX doesn't automatically enable it. It gives you the option for firmware: 11.0.0 & 11.0.0 (exFat)
You need to choose the right one, actually always exFat as it works with FAT32 too. Just an extra driver. In this case, it's more likely corruption as from what I understand, it did boot after updating which also means it is an Erista Switch as Mariko's boot0/1 gets corrupted (fixed in latest SX OS version).
 

Maupiti

Hacking is so « Nice »
Member
Joined
Sep 16, 2018
Messages
705
Trophies
0
XP
1,490
Country
France
So that's why I said both. ChoiDujourNX doesn't automatically enable it. It gives you the option for firmware: 11.0.0 & 11.0.0 (exFat)
You need to choose the right one, actually always exFat as it works with FAT32 too. Just an extra driver. In this case, it's more likely corruption as from what I understand, it did boot after updating which also means it is an Erista Switch as Mariko's boot0/1 gets corrupted (fixed in latest SX OS version).
You’re right, sorry, didn’t understood what you meant ;)
 
General chit-chat
Help Users
    AncientBoi @ AncientBoi: I do. Pong was my first video game