Odd Problem with Professor Layton and the Diabolical Box I need help w

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by HitBattousai, Aug 24, 2009.

  1. HitBattousai
    OP

    Newcomer HitBattousai Member

    Joined:
    Dec 26, 2006
    Messages:
    46
    Country:
    United States
    For starters, I have a DS-X(yes I know it stinks, but since I spent more money than I should have on it when it initially came out I feel a need to "justify" the purchase and it still does what I want, albeit with more hassle than most slot1 cards) so I have to insert a new arm7 patch into basically every game to play them. However, it has worked flawlessly after that...until now where the odd problem comes up.

    With the new Professor Layton, I went through the same process, started the game(on a DSPhat btw) and it worked....except for at the very start the DS backlights went out, to the point where you can barely see the game. So I tried a few different donor arm7s/Laytons to no avail, and also tried different programs(DSBuff, arm7fixa) to insert the arm7 file. Same problem. Just for a kick, I tried the unpatched ROM to see what would happen, assuming the game would give me an error off the bat, but it actually worked flawlessly with the exception of being unable to save the game, the backlights stayed on, so the game itself is not seemingly the problem. So my theory is, either a very specific arm7 file is necessary that I just don't have(which is odd because the one I have works with the exception of the backlight issue) or the trimming of the game somehow affects it in this particular case. So, I'm looking for any input in general, but specifically I'd like to know if there's a way to patch the game without trimming it to rule that issue out, or a few different donor suggestions. The arm7s I have tried I believe came from Sim City and Kirby Superstars for reference. Thanks.
     
  2. chokemaniac

    Newcomer chokemaniac Newbie

    Joined:
    Jan 29, 2007
    Messages:
    4
    Country:
    Germany
    I am getting the same problem. im using an arm7.bin that used to fix all the games for me prior to the Diabolic Box.

    Any help would be much appreciated.
     
  3. chokemaniac

    Newcomer chokemaniac Newbie

    Joined:
    Jan 29, 2007
    Messages:
    4
    Country:
    Germany
    I tried to just repack the ROM without inserting a new arm7.bin - its still working so its not a trimming issue...

    I also tried a really old (US) arm7.bin (like it worked when the arm7 protection was stilll new) Yet this fix will leave with just a black screen.

    I guess i'll have to buy this game. Sucks that i have to wait one more month until it will be out in Europe.
     
  4. underwearman

    Newcomer underwearman Member

    Joined:
    Jul 14, 2009
    Messages:
    10
    Location:
    friesland, wommels
    Country:
    Netherlands
    ya need to fix the header instead of the arm7 nor the arm9
     
  5. HitBattousai
    OP

    Newcomer HitBattousai Member

    Joined:
    Dec 26, 2006
    Messages:
    46
    Country:
    United States
    While the input is appreciated, if that's the problem, some instruction on how to fix the header would be appreciated as well.
     
  6. chokemaniac

    Newcomer chokemaniac Newbie

    Joined:
    Jan 29, 2007
    Messages:
    4
    Country:
    Germany
    by "flawlessly" he means 'only' the copy protection kicks in but at least you get to see the developer and publisher logos
     
  7. HitBattousai
    OP

    Newcomer HitBattousai Member

    Joined:
    Dec 26, 2006
    Messages:
    46
    Country:
    United States
    Actually I really did mean it worked except for the inability to save in game in my case. I'm running the latest version of DS-X for reference not that it matters much in the scheme of things.
     
  8. swe_seifer

    Newcomer swe_seifer Newbie

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    5
    Country:
    Bulgaria
    same issue here... hope a fix will be available soon
     
  9. madsalem

    Newcomer madsalem Newbie

    Joined:
    Sep 28, 2009
    Messages:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Try using dsbuff to unpack and repack using the Fix Header Options, might help
     
  10. sneeze

    Newcomer sneeze Member

    Joined:
    Oct 13, 2006
    Messages:
    12
    Country:
    United States
    sorry for the necro, but any fix for this game?

    inb4 buy new cart
     
  11. Kiekoes

    Member Kiekoes Lord of the Seven Kingdoms

    Joined:
    Mar 20, 2010
    Messages:
    372
    Location:
    Vlissingen
    Country:
    Netherlands
    Sorry to be offtopic, but what's a DSX? Do you mean a DSphat?
     
  12. McFlurry

    Member McFlurry GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Messages:
    105
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    I believe DSX is an flashcard.
     
  13. tj_cool

    Supervisor tj_cool Stuff

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Messages:
    9,942
    Location:
    This planet
    Country:
    Belgium
    Yep. It's short for DS Xtreme I believe.
    It is usually written as DS-X though.

    Also has it's own section [​IMG]
     
  14. McFlurry

    Member McFlurry GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Messages:
    105
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    Hahha now I remember lol [​IMG]
     

Share This Page