Translation Ni no Kuni Translation [ENG]

neven84

Member
Newcomer
Joined
Nov 29, 2018
Messages
21
Trophies
0
Age
38
XP
166
Country
Serbia, Republic of
I think there's no problem. users said it worked, and I don't remember anyone reporting issues later in the story.
just verify you can close the lid without freezing the game, and you are good to play it :)

Thanks, I can't wait to give this one a go.
 

jayantony

New Member
Newbie
Joined
Jul 10, 2019
Messages
2
Trophies
0
Age
32
XP
34
Country
United States
I re-uploaded it, I didn't even need to upload 108MB because the same file crc was still on mediafire's servers so it was fast to get a new link :)
I'll edit the first post.
Thank you! You are a hero. Cant believe you are still maintaining the post after so many years.
I was getting error 4 with DTSS on my n3ds but now the translated game runs without any problems.
 
Last edited by jayantony,
  • Like
Reactions: Cyan

RedTomato

Member
Newcomer
Joined
Jul 11, 2019
Messages
11
Trophies
0
Age
23
XP
51
Country
Antarctica
could anyone share their desmemu save file with unfinished downloaded additional quests(101-120) and 10 recruitable exclusive imagens please..

thanks, :)
 
Last edited by RedTomato,

GeekyGuy

Professional loafer
Former Staff
Joined
Jun 21, 2007
Messages
5,042
Trophies
0
XP
2,114
Country
United States
I'm actually starting this for the first time right now. I didn't know much about this original DS version, and though I watched a little here and there regarding the PS3 version, I've never played that either. Of course, now going into it, I had to prepare, so I'm reading that the Wizard Book is actually necessary in order to play the DS version. All I can say is, WOW! To whomever not only translated the game but also translated what appears to be a 376-page companion book...I wish I could express how grateful I am. So many, many thank yous!
 
  • Like
Reactions: Cyan

trevo92

Member
Newcomer
Joined
Jun 13, 2018
Messages
10
Trophies
0
XP
169
Country
Italy
Hi guys. I'm trying to figure out how to download dlc using Drastic android emulator.
I searched in this thread but found nothing.
Anyone could help me, please?
Thx

Inviato dal mio ASUS_Z012S utilizzando Tapatalk
 

mistermoomoo

New Member
Newbie
Joined
Jul 15, 2019
Messages
1
Trophies
0
Age
31
XP
36
Country
United States
I re-uploaded it, I didn't even need to upload 108MB because the same file crc was still on mediafire's servers so it was fast to get a new link :)
I'll edit the first post.

Dude thank you so much for this, it finally got the game to boot after every other solution failed me. However, now I'm having a new issue, the game freezes after anywhere from like 5-30 seconds of the intro playing.
I want to reformat with a larger block size as per the suggestion in the OP but I'm unsure what block size to set it to or how to even go about that, can anyone assist please?
EDIT: Reformatted with 64k block size as FAT32 using guiformat, Still getting the same freezing during the intro. Any additional solutions to try would be greatly appreciated. This is a dream translation of mine that I just found out about and being able to play it would make me so happy.

Using R4 gold SDHC 2018 with YSmenu 7.0.6
Class 10 32GB Samsung microSD

Also as a side note tried using an emulator but it's super choppy and the audio sounds bad, would really really prefer not using an emulator so that's a last resort.
 
Last edited by mistermoomoo,

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,651
Trophies
2
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,213
Country
France
sorry, I didn't try R4 or YSMenu myself. I'm using another card (supercard DSTwo)
Maybe someone else might help you, but not a lot of users come here anymore, so you might wait a long time.
Maybe you could try another kernel/firmware for your R4 ? based on the report I gathered, I think the official firmware was also working on some R4. but as All R4 cards are different, you'll have to try.

https://gbatemp.net/threads/ni-no-kuni-translation-eng.373770/page-74#post-8451388
R4 DS (which model/manufacturer?)
R4 with Wood v.1.63
R4 Revolution for DS (NDSL/NDS) https://gbatemp.net/posts/8429119
R4 upgrade evolution for DS

R4 SDHC dual core 2015 with YSmenu : https://gbatemp.net/posts/8423123
R4 SDHC RTS LITE 2017 firm v3.9b
R4 SDHC RTS LITE 2017 with YSmenu
R4 SDHC Gold Pro 2018 from "r4isdhc dot com". froze with SD card class6, works with class10.
R4 SDHC GOLD Pro

R4i RTS Revolution
R4i SDHC (non-YS menu)
R4i Gold 3DS RTS Plus (r4ids.cn) with 1.64 wood on a DSi XL

it says work with class 10, but that's what you tested with.
Try Wood, or maybe another card?
 
Last edited by Cyan,
  • Like
Reactions: mistermoomoo

GeekyGuy

Professional loafer
Former Staff
Joined
Jun 21, 2007
Messages
5,042
Trophies
0
XP
2,114
Country
United States
Had my first two lock-ups in the mouse sewer. The first one just happened after entering and the first bits of dialogue. Then it happened a short time after when I tried heal a party member outside of battle.
 

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,651
Trophies
2
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,213
Country
France
which card/firmware/patch version are you using?
just to get a list of working setup and one with issues.

I often get freeze because the Supercard DSTwo itself is having detection issue by the console. sometime it just become unseen, and I have to reboot the console. it's not a game issue, just an hardware one.
 

GeekyGuy

Professional loafer
Former Staff
Joined
Jun 21, 2007
Messages
5,042
Trophies
0
XP
2,114
Country
United States
Oh, I'm playing it straight from my 3DS using TWiLight Menu and nds bootstrap, which I think either it or a combo of it and the game are causing some funky things to my 3DS. This morning when I opened my 3DS and tried to reload TWiLight, the home screen was missing my background and other games/apps, and I got black screens when trying to load. So, I shut the system down, and when I restarted, I also got black screens. Got scared. I shut it down for a few minutes this time, pulled the SD card out and put it back in, and thankfully it started as normal.
 

GeekyGuy

Professional loafer
Former Staff
Joined
Jun 21, 2007
Messages
5,042
Trophies
0
XP
2,114
Country
United States
As an aside, I do have a good card (DSTWO Plus). Do you think it's probably just a better option to go ahead and use that instead? If so, I wonder if I could transfer the save over without any issues...
 

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,651
Trophies
2
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,213
Country
France
I never tried Twilight method, so I don't know if a card is better or more stable. Like I said, my card sometime freezes too but it's a hardware issue. the game works fine, with no sleep mode issue or lag in videos. I use the "ARM restored" patch from the first post.
The save should be compatible, if not already named <filename>.sav you might have to rename it manually.
be sure to keep a backup of your savegame, just in case you need to revert to twilight.
 

Alexander1970

XP not matters.
Member
Joined
Nov 8, 2018
Messages
14,579
Trophies
3
Age
52
Location
Austria
XP
823
Country
Austria
Hello. :)

I have tried the "normal" and that arm7 patched Versions.None of them sadly work on my "old" purple R4iTT v1.6 with R4TT Menu 2.32 or YSMenu 7.05 (load rom errcode= -4).
Also no luck on my R4 "clones" with YSMenu 7.06 (load rom errcode= -4).

The tested Flashcards:
P1320191.JPG

Thank you.:)

EDIT: Sorry for my impoliteness.:(

Thank you all for this Translation and all the work and time which stands behind such great project.:yay:
 
Last edited by Alexander1970,

GeekyGuy

Professional loafer
Former Staff
Joined
Jun 21, 2007
Messages
5,042
Trophies
0
XP
2,114
Country
United States
I never tried Twilight method, so I don't know if a card is better or more stable. Like I said, my card sometime freezes too but it's a hardware issue. the game works fine, with no sleep mode issue or lag in videos. I use the "ARM restored" patch from the first post.
The save should be compatible, if not already named <filename>.sav you might have to rename it manually.
be sure to keep a backup of your savegame, just in case you need to revert to twilight.

Thank you. I think I'll try both and see which I have better luck with. :)
 

GeekyGuy

Professional loafer
Former Staff
Joined
Jun 21, 2007
Messages
5,042
Trophies
0
XP
2,114
Country
United States
Well, I've continued on playing straight from my 3DS via TWiLight Menu++. I think it must have been an issue with when I healed outside of battle because I haven't had any issues (knock on wood) since. I put it into sleep mode constantly, and so far so good.

As an aside, the game seemed like it was gonna be pretty easy, but nah, it threw a bit of a brick wall at me. I'm on the last trial of the Dekawood (I think it's called). That boss is no joke. Gotta grind a bit, I think, to toughen up for him. Geez! :D
 
General chit-chat
Help Users
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Lol I'm on one date right now and another one later 🤔
    Gift
  • mthrnite @ mthrnite:
    slow down there greg brady, let somebody else have a girlfriend
    Gift
  • mthrnite @ mthrnite:
    a theyfriend, is that what we call 'em now?
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Thank you for being a friend travel down the road and back again
    Gift
  • mthrnite @ mthrnite:
    I have that 45.
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    Psi’s following the modern way of dating
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    To be honest, it’s what would make me more comfortable personally, going out with several people in the purpose of knowing them.
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    But people here are very tight, they only date after the start of the relationship, which doesn’t make sense if the idea is getting to know the other person
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    But yet if a female did that we'd be calling them a whore right now
    Gift
  • mthrnite @ mthrnite:
    I just flirt with everybody and let god sort em out
    Gift
  • mthrnite @ mthrnite:
    occasionally someone will flirt back then it's on like donkey kong
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    And then we'll get a story about how someone's heart is broken
    Gift
  • mthrnite @ mthrnite:
    thank you for putting me in the friend zoooone
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Your heart is true you're a friend and a confident
    Gift
  • mthrnite @ mthrnite:
    meanwhile psy is dating both wilma and betty
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    On this episode of the Golden guys
    Gift
  • mthrnite @ mthrnite:
    all pys's gotta do is say "how YOU doin?" and all the girls get boners :(
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    You have 3 visa cards you say?
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Sonic done gave me constipation I'm on God's good hands now
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    Girls get called whores if they wear a short skirt in some places. The western world is becoming better in that aspect, though, as religious dogmas are put to rest
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I'd be more open to screwning everything that says yes if HIVs we're more cureable
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    I'm not even sure if it's fair to consider them religious. They're more community dogmas
    +1
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Going to go watch YouTube in hopes I'll see an ad for HIV pills
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    @KenniesNewName Sonic done - ?
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Sonic done did it did
    Gift
    KenniesNewName @ KenniesNewName: Sonic done did it did