1. raqibmarvelous

    OP raqibmarvelous Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Mar 12, 2017
    Messages:
    4
    Country:
    United States
    I saw that there was a way to upscale DS games and remove the shadow filters from N64 games natively from the virtual consoles. How does one access these features?

    I currently have Haxchi permanently installed via Animal Crossing Wild World.

    This might be an odd question as well, but I thought I'd just include it. Is there any way to access Nintendont without going into the vWii menu? I lost my Wii remotes and have no way to access it currently.
     
  2. xtheman

    xtheman GBAtemp Guru
    Member

    Joined:
    Jan 28, 2016
    Messages:
    5,837
    Country:
    United States
    I forgot how to do the first 2 things, but to boot Nintendont without vWii menu install the nintendont fowarder and use hbl2hbc to boot that fowarder
     
    raqibmarvelous likes this.
  3. raqibmarvelous

    OP raqibmarvelous Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Mar 12, 2017
    Messages:
    4
    Country:
    United States
    Thank you for this, much appreciated.
     
    thefieldsofdawn likes this.
  4. Sonic Angel Knight

    Sonic Angel Knight GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    May 27, 2016
    Messages:
    13,944
    Country:
    United States
    First it depends on how you get it. Anyway besides that you need to unpack the VC game first. To a extracted format for example if you were using it in loadiine not the Installable format.

    After is extracted, you need to find a textfile. The text file should be config.json somewhere in the extracted data. That has a specific instruction for picture rendering. You have to edit the instruction to render into a higher quality.

    http://m.neogaf.com/showthread.php?t=1215749

    [​IMG] [​IMG]
     
    Last edited by Sonic Angel Knight, Mar 19, 2017
    raqibmarvelous likes this.
  5. Moon164

    Moon164 GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Nov 21, 2015
    Messages:
    608
    Country:
    Brazil

    Just curious, but if I put "RenderScale" to 3 or 4 ( or even more ) the game will have lags or the Wii U gonna crash ?
     
  6. Sonic Angel Knight

    Sonic Angel Knight GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    May 27, 2016
    Messages:
    13,944
    Country:
    United States
    I highly doubt it. But you can if you want to.
     
    Moon164 likes this.
  7. Moon164

    Moon164 GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Nov 21, 2015
    Messages:
    608
    Country:
    Brazil
    I Open configuration_cafe.json and change
    "RenderScale": 1 to "RenderScale": 4
    and "Bilinear": 0 to "Bilinear": 1
    [​IMG]

    But nothing change in the game D:

    I used the Zelda Phantom Hourglass, I just wanted to change the ROM to put one with the Portuguese translation patch, but I remembered the resolution and wanted to try
     
    Last edited by Moon164, Jul 19, 2018
  8. EmanueleBGN

    EmanueleBGN GBAtemp Maniac
    Member

    Joined:
    Jul 22, 2015
    Messages:
    1,116
    Country:
    Italy
    Is it possible to do the same with an installed DS VC title?
     
  9. trogdon

    trogdon Member
    Newcomer

    Joined:
    Aug 2, 2010
    Messages:
    28
    Country:
    United States
    Also wondering how this works in 2020, since Loadiine seems to not be used much anymore. Can this be done with a WUP installable version of a game?
     
  10. Ryccardo

    Ryccardo watching Thames TV from London
    Member

    Joined:
    Feb 13, 2015
    Messages:
    7,380
    Country:
    Italy
    Sure, the so-called loadiine format (code+content+meta) is nothing else than the format installed titles take in MLC or USB, and ftpiiu-everywhere is a thing :)
     
  11. trogdon

    trogdon Member
    Newcomer

    Joined:
    Aug 2, 2010
    Messages:
    28
    Country:
    United States
    Ok I think I understand. I have Loadiine versions of the DS files and was able to update the renderscale. I want to inject these as VC titles so they show on my homescreen, guessing that I need to convert them to WUP format? And to do that it would need NUSPacker? I'm fairly new to this, just trying to understand.
     
  12. godreborn

    godreborn GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Oct 10, 2009
    Messages:
    18,300
    Country:
    United States
    you can change the file via ftpii u everywhere. there are two versions depending on if you're using mocha or haxchi. if you use the wrong one, you won't be able to connect.
     
  13. trogdon

    trogdon Member
    Newcomer

    Joined:
    Aug 2, 2010
    Messages:
    28
    Country:
    United States
    Is there a tutorial for this? I have downloaded ftpii u everywhere for CBHC, and successfully connected via FileZilla. I'm just not sure what to do from here. The Code, Content, Meta folders are currently on the SD card in the Wii U right now.
     
  14. godreborn

    godreborn GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Oct 10, 2009
    Messages:
    18,300
    Country:
    United States
    just take the config file or whatever and modify it. there's no harm, but I wouldn't try it on a cbhc game.
     
  15. trogdon

    trogdon Member
    Newcomer

    Joined:
    Aug 2, 2010
    Messages:
    28
    Country:
    United States
    Okay I understand now. Sorry, I thought you were saying to convert the loading file format into a WUP format using the FTPii U. Using that program I got into the config file and got the renderscale updated to 2, and now it’s working.

    for those also looking for how to do this, here’s a small sort of guide below:

    Using the FTP program I was able to navigate to an already installed DS game on my hard drive (the file path managed the title key for the game), copy the config file to my computer, edit it there, and replace is on the hard drive in real time. So for anyone else trying to do this on already installed games (either legitimate or WUP titles), you need to use FTPII U to get access to the hard drive. If you try to just plug the hard drive into your computer, Windows won’t recognize it. FTPII U allows you to see these files and edit them on your computer, and make real time updates.
     
    one-piece likes this.
  16. MacGregg0r

    MacGregg0r Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Nov 15, 2020
    Messages:
    1
    Country:
    Canada
    This upscaling is great, the games look awesome. Only issue I’m having is when I close a game that has been edited my wii u hangs and I have to do a hard shut down. Is there any way I can avoid this? Also I’m not sure if it’s because of the hard resets but the changes don’t remain the next time I open the game.
     
    Last edited by MacGregg0r, Nov 16, 2020
  17. one-piece

    one-piece Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 17, 2009
    Messages:
    71
    Country:
    Mexico
    Thanks I was looking for this,
     
  18. trogdon

    trogdon Member
    Newcomer

    Joined:
    Aug 2, 2010
    Messages:
    28
    Country:
    United States
    I do have the hard close issue as well, but I do not have the issue of it losing the changes when I close out. I’ve found that the in game save states still work, so I use those to save then just hard power off via the gamepad, and hard power on with the gamepad. Time consuming but it avoids me having to get up and still allows me to save and play the game like normal.

    What I ended up doing for the resolution hack was injecting the ROM’s using a VC injector, and pre-editing the resolution in the base injector. It doesn’t work with all bases though. I found the best compatibility with Mario Kart DS as a base.
     
  19. gibtwg

    gibtwg Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Feb 18, 2021
    Messages:
    2
    Country:
    United States
    Could you please elaborate on how to find the folder location of the game? I'm finding multiple config files and I really only have one DS VC game installed at the moment! Thanks!
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - homebrew, question, Consoles